Minister zet streep door wonen in Kronenburg

Vluchtelingen er huisvesten in een noodopvang mocht wel, een hotel kan ook – zodat onder meer Ibis er verrees – maar studenten mogen in de kantorenwijk Kronenburg niet worden gehuisvest. Dat heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bepaald. B&W zeggen verbaasd te zijn over de beslissing, die hen in een brief van de Inspecteur Leefomgeving en Transport werd meegedeeld. Zij maken er bezwaar tegen.

De gemeente heeft lang gewerkt aan plannen, samen met onder meer Amsterdam en de Provincie, om kantoren tot 2500 studenteneenheden om te bouwen, als uitbreiding van studentencampus Uilenstede. Maar er mag in het gebied, waarvan de gemeente een woon-werkwijk wilde maken, niet worden gewoond wegens geluidhinder door Schiphol. Juist studentenwoningen zouden die goed kunnen hebben, denken B&W. Om die te realiseren was bij het Rijk een verklaring van geen bezwaar gevraagd, want Kronenburg valt nog altijd onder het Luchtvaart Indelingsbesluit (LIB). Die aanvraag was goed voorbereid en afgestemd met diverse ministeries, schrijven B&W aan de gemeenteraad. Zij gingen dan ook uit van instemming. Maar dat mocht dus niet zo zijn. “Terwijl wij nog meenden in overleg te zijn”, zeggen B&W.

“Wij zien voldoende aanknopingspunten om in bezwaar te gaan. In de tussentijd zitten wij niet stil en stellen we alles in het werk om de transformatie van Kronenburg terug op de bestuurlijke tafel van het kabinet te brengen.” Er is al een afspraak met de minister gemaakt.

“Gezien het grote belang van woningbouw en studentenhuisvesting in de Metropoolregio Amsterdam, voeren wij hier ook overleg over met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties”, meldt het college. Het zal er daarbij ook op wijzen dat het LIB per 1 januari is veranderd. Dat biedt volgens B&W ruimte om de door hen gewenste transformatie alsnog tot stand te brengen.

 

 

Lees ook:B&W: studenten in lege kantoren Kronenburg
Lees ook:Twee hotels, 750 kamers, in kantoorpanden Kronenburg
Lees ook:Ook minister Cramer (Vrom) tegen golfcentrum
Lees ook:Informatie-avond over woontoren Bankrashof
Lees ook:Ex-Kronenburg vluchtelingen nu in Bijlmer Bajes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.