CBS: Amstelveen vorig jaar 108 nieuwe woningen

Amstelveen behoort tot de categorie gemeenten waar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar het minst is gebouwd. Er werden 108 nieuwe woningen opgeleverd. Maar er staan voor de komende jaren nieuwe plannen op stapel, onder meer een geheel nieuwe wijk, de zogenoemde Scheg.

De gemeente laat voornamelijk bouwen in de dure en middeldure klasse en meent voldoende sociale huurwoningen te hebben. Daarvan gingen er vorig jaar overigens 119 wettelijk verplicht naar statushouders (vluchtelingen die een verblijfsvergunning kregen). Duurdere woningen gaan vooral naar expats, die nu toen procent van de Amstelveense bevolking vormen. Zij nemen in aantal toe, omdat de gemeente graag – ook in het kader van de citymarketing – internationale bedrijven hierheen haalt.

In heel Nederland werden 62 duizend nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dat is bijna 14 procent meer dan in 2016 en het hoogste aantal na 2009. In Flevoland, waarin onder meer Almere ligt, nam de groei van de woningvoorraad door nieuwbouw het sterkst toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Overigens komt en binnenkort een definitief overzicht van die instantie.

 Lager

Ondanks de toename in de laatste jaren was het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2017 nog altijd bijna 20 procent lager dan het gemiddelde aantal van de periode vóór de crisis, zegt het CBS. Tussen 2000 en 2009 werden gemiddeld ruim 76 duizend nieuwbouwwoningen per jaar aan de voorraad toegevoegd. Sinds 2010 daalde dit aantal flink. Het dieptepunt lag in 2014 toen slechts 45 duizend nieuwbouwwoningen werden opgeleverd.

Nederland had op 1 januari 2018 ruim 7,7 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 55 duizend meer dan een jaar eerder. Behalve door nieuwbouw kan de woningvoorraad ook veranderen door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen en verandering van gebruiksfunctie. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand omgebouwd wordt tot een appartementencomplex. Daarvan is Amstelveen een voorstander. Meest in het oog springende plan is dat voor het KPMG gebouw, dat jarenlang leeg stond, maar nu een woonfunctie krijgt. Ook de goeddeels leeg staande kantoortoren aan Bankrashof 3 komen (maximaal 108) dure appartementen.

 Groei

De groei van de woningvoorraad in heel Nederland door nieuwbouw bedroeg vorig jaar 0,8 procent. Voor Flevoland bedroeg dat percentage 1.4.

Ook Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Noord-Holland lagen met hun nieuwbouwuitbreiding hoger dan het landelijk gemiddelde. In Limburg werden relatief weinig nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

 

Lees ook:Woongroep verliest bijna 16 miljoen
Lees ook:Criminaliteit in Amstelveen gestegen
Lees ook:Indiase nu grootste allochtone gemeenschap
Lees ook:Werkloosheid en inwonerstal blijven stijgen
Lees ook:Nieuw record bevolkingsgroei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.