Stijgende huizenprijzen raken doorstromer

Door de sterk stijgende huizenprijzen zijn ook huizenkopers in Amstelveen gedwongen een steeds hogere hypotheek af te sluiten. Het gemiddeld hypotheekbedrag nam al een aantal kwartalen achter elkaar toe, blijkt uit onderzoek van de Hypotheker.

Daardoor dreigt vooral de woningmarkt in de Randstad op slot te gaan voor minder vermogende huizenkopers, zoals starters. Voor doorstromers ligt de gemiddelde huizenprijs in heel Nederland nu al boven de nieuwe grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) die met ingang van dit jaar van kracht werd. Doordat huizenkopers in (middel)grote steden uitwijken naar omliggende regio’s worden de woningprijzen daar ook opgedreven.

Recordhoogte

De stijgende huizenprijzen stuwen het gemiddelde hypotheekbedrag omhoog. Amsterdam spant de kroon met gemiddeld 331.331 euro, gevolgd door Utrecht en Den Haag. Bij starters is het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag 205.089 euro: een stijging van 6,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. Bij doorstromers is sprake van een stijging van 6,3 procent: het gemiddeld hypotheekbedrag is nu 277.016 euro.

Het landelijk gemiddeld hypotheekbedrag voor doorstromers ligt daarmee zelfs al boven de nieuwe vastgestelde NHG-grens van 265.000 euro. Deze grens is weliswaar een verhoging ten opzichte van 2017, maar door de alsmaar stijgende huizenprijzen komen vooral doorstromers niet meer in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Zij kunnen daardoor niet meer profiteren van de garantie die deze regeling biedt. Huizenkopers in Amstelveen zijn geen uitzondering op deze regel. In het hele land worden minder hypotheken met een NHG gesloten ten opzichte van een jaar geleden (-7,5 procent).

Zelfs doorstromers

“Door de stijgende huizenprijzen en strengere leennormen lijkt de woningmarkt steeds meer het domein van de doorstromer te zijn”, vertelt Chris der Salm, franchisenemer van De Hypotheker in Amstelveen. “Toch zien we nu dat ook doorstromers last hebben van de sterk stijgende huizenprijzen en het onvoldoende gevarieerde aanbod van woningen in de grote steden. Dit geeft ook gevolgen voor de huizenmarkt in andere delen van het land. Doordat doorstomers in de knel lijken te komen, wijken zij uit naar omliggende regio’s, waardoor een waterbedeffect ontstaat. Met de overwaarde van hun woning drijven ze namelijk op hun beurt de prijzen in omliggende plaatsen op. Daarom pleiten we voor een betaalbaar en divers aanbod van nieuwbouwwoningen.”

 

Lees ook:Doorstromers: minder kans op hypotheek met NHG
Lees ook:Door ruimte op hypotheekmarkt meer doorstromers
Lees ook:Bij hypotheek wint 30 jaar vast aan pupulariteit
Lees ook:Jongeren nemen vaker eigen huizen
Lees ook:‘Laagterecord bij hypotheekrente’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.