Airbnb mag – proef met woningdelen in heel AV

Floortje Gordon

Het tijdelijk verhuren van een woning – geheel of gedeeltelijk – via Airbnb mag in de toekomst wel, maar hooguit dertig dagen per jaar. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten. Tot nu toe mag het op basis van bestemmingsplannen eigenlijk nergens, maar het gebeurt aan de lopende band en veroorzaakt veel overlast. “Sommige buurten zijn één groot hotel”, constateerde wethouder Herbert Raat.

Overigens vroeg raadslid Floor Gordon (D66) zich af welke burger nu een bestemmingsplan leest, voordat hij gaat verhuren. Er moet dus volgend jaar een nieuw plan komen dat als koepel over alle bestaande bestemmingsplannen geldt om Airbnb bescheiden toe te laten, zonder dat – zoals Raat het noemt – dat een verdienmodel wordt.

In het voorstel van B&W wordt ook het zogenoemde woningdelen en het verhuren van kamers aan bijvoorbeeld studenten min of meer geregeld. Maar daarin bracht D66 via moties en een amendement wel een paar veranderingen in aan. Overigens zal er nog heel wat water door de Amstel stromen voordat de zaak in kannen en kruiken is, want er is veel – onder meer – juridische voorbereiding nog.

Het voorgestelde beleid is niet af, zei raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie. Had het college het maar bij Airbnb gelaten, want al die andere dingen erbij slepen, maken het geheel lastig uit te leggen aan burgers en ook niet goed te handhaven, zei hij.

Eén huishouden

Gordon kwam via een motie op voor volwassenen die in één woning wonen, maar geen (of niet meer) een relatie samen hebben.

P. Feenstra (VVD)

In het voorstel van B&W was dat eigenlijk verboden, maar zij moeten volgens Gordon beschouwd worden als het voeren van één huishouding. Er is geen sprake van woningdelen dan, zei ze. Met dat woningdelen wilden B&W een proef nemen in één deel van de gemeente, maar dat werd door een amendement van D66 anders. De proef geldt nu voor heel Amstelveen. Waarom, zo rees de vraag in de raad, niet voor bepaalde doelgroepen en wel voor een bepaalde wijk?

 Illegaal

Voor Airbnb, wat trouwens minstens 230 keer illegaal plaats vindt in de stad, moet wel toeristenbelasting worden betaald en gaat een meldingsplicht gelden. Amsterdam, waar men eerst 60 dagen de tijdelijke vakantieverhuur wilde toestaan, lijkt nu het voorbeeld van Amstelveen te volgen (30 dagen). Volgens VVD-er Paul Feenstra kan van een voorstrekkersrol van Amstelveen worden gesproken. Raat vindt dat de nu getroffen maatregel aansluit bij de gemiddelde duur van een vakantie van een burger.

Waslijst

Bert de Pijper

Omdat in het voorstel van B&W veel nog open ligt, wilde Cor Spinhoven dat B&W een voorstel nog aanhielden. Maar daarvoor kreeg hij de meerderheid niet mee, hoewel ook De Pijper ‘een waslijst’ van niet uitgewerkte dingen er in zag. Maar Gordon vond dat de geboden ruimte nu wordt ingevuld door de gemeenteraad, die nu alleen de uitgangspunten vaststelt.

Intussen, zei de tegenstemmende GroenLinks-fractie, worden wel de eigenaren van woningen bevoordeeld. Dat vond ook de SP. Die vroeg of bijvoorbeeld een huurwoning bij Eigen Haard, ook voor Airbnbmag worden gebruikt. Gordon is daar fel tegen, zei ze. En daarmee deelde zij het standpunt van de meerderheid van de gemeenteraad en van B&W.

 

Lees ook:Politiek in A’dam volgt AV tegen Airbnb
Lees ook:Gemeente pakt overlast Airbnb aan
Lees ook:D66 wil ruimte voor woningverhuur Airbnb
Lees ook:ChristenUnie: ‘Voor Airbnb-beleid is draagvlak nodig’
Lees ook:VVD: ‘D66 te kritisch over Aibnb’

3 reacties op “Airbnb mag – proef met woningdelen in heel AV

 1. Jan De Bellefroid d'Oudoumont

  Het is mijn huis en ik bepaal wat ik doe met mijn huis. En als het een rotzooitje wordt in mijn buurt wens ik dat de gemeente handhavers inzet om de orde te bewaren anders daalt de verkoopwaarde van mijn huis.

  O ja, ik ben ook voor lastenverlichting en een kleinere overheid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. 🤡

   En ik wens niet dat u uw huis verhuurd aan een stelletje Engelsen die in Amsterdam hun vrijgezellenavond komen houden.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Heikneuter

  Goh wel vreemd dat de neoliberaal F.Gordon vindt dat huurhuizen van Eigen Haard daar niet aan mee mogen doen. Dat is toch een zaak van huiseigenaar ( id Eigen Haard) en de huurder. Ik kan me best iets voorstellen dat de eigenaar tegen betaling een huurder tijdelijk een kamer laat verhuren. Hebben alle partijen toch wat voordeel van?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.