Gemeente help nu wel Syrisch gezin (na SP-filmpje)

Marina Casadei

“Het kan dus wél”, zegt SP-raadslid Marina Casadei. Haar partij bracht een bericht plus een filmpje op YouTupe naar buiten, samen met de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA), over gebrek aan gemeentelijke hulp aan een gehandicapte Syrische vluchteling en diens gezin. Allerminst het maatwerk, dat B&W zo hoog in het vaandel hebben, vonden SP en VMA.

Terwijl de klachten de ambtenarij bij de gemeente betroffen, vonden B&W dat men met klachten maar naar diezelfde bureaucratie moest en dat het ongepast was aan een individuele casus een filmpje op internet te zetten.

De oudste zoon is ruim een jaar vergeefs bezig geweest om de noodzakelijke hulp te krijgen voor zijn vader die rolstoelafhankelijk is. Op verzoek van het gezin is de schrijnende situatie gefilmd en via YouTube verspreid. “Na een bezoek van vertegenwoordigers van de gemeente zijn er toezeggingen gedaan over verpleging en dagbesteding voor de vader met een beperking. Bovendien is er een aangepaste woning vrij gekomen waar het gezin naartoe kan verhuizen. Het gezin is heel blij met de geboden hulp en de nieuwe woning. De SP is ook blij met het geboden maatwerk”, zegt de partij nu.

De vraag blijft natuurlijk of die hulp ook zonde de openbaarmaking van het schrijnende geval door de gemeente was geboden. De aan de vader met zware beperkingen en rolstoelafhankelijkheid en diens oudste zoon (28) toegewezen woning was totaal ongeschikt. “Maar op het raadhuis kreeg hij te horen dat urgentiebewijzen er niet zijn voor vluchtelingen, maar alleen voor mensen die hier zijn geboren. Ook Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland kon hem op dit gebied niet ondersteunen”, zegt Casadei, die daarover stampei maakte.

 Te klein

De situatie werd voor de oudste zoon onhoudbaar, omdat hij naast het zorgen voor zijn vader ook nog moest inburgeren en werken. Hij raakte overbelast en kon de situatie niet meer aan. Zijn twee zusters en zijn jongere broer kwamen inmiddels in Nederland, maar – ondanks vreugde over de gezinshereniging (moeder was al overleden) – was de woning te klein om er samen te wonen. Na de mededeling dat hij niet in aanmerking komt voor een urgentie en dat het zoeken naar een grotere aangepaste woning wel eens acht jaar kan duren, is de oudste zoon zelf aan het zoeken gegaan. Via woningruil kon hij een iets grotere woning vinden, zodat zijn zusters en broer nu in ieder geval bij hun vader komen wonen.

Omdat ook de grotere woning niet was aangepast, bleef het behelpen. “Omdat de zaak helemaal vast leek te zitten klopte de oudste zoon aan bij de SP Hulpdienst, waarna een en ander in gang is gezet. Omdat het nog steeds niet wilde vlotten met de noodzakelijke aanpassingen van de woning en hulp voor de vader heeft de SP via een filmpje de situatie in beeld gebracht. En dat heeft geholpen”, constateert Casadei.

 

 

 

Lees ook:B&W vinden openbare klacht SP ‘ongepast’
Lees ook:Gezin aan Pruimenlaan getroffen door koolmonoxide
Lees ook:SP gaat vuile sociale was gemeente buiten hangen
Lees ook:Boek over coachen en schreeuwen langs lijn
Lees ook:Humaan AV-asielbeleid dankzij A’dam

4 reacties op “Gemeente help nu wel Syrisch gezin (na SP-filmpje)

 1. Gemeenteklerk

  Klachten over het beleid gelieve bij de gemeente te melden. Dan gaan ze keurig in een lade en merkt niemand iets van misstanden.

  Liever geen filmpjes of politieke acties die duidelijk maken dat we hier alleen voor de mensen die het goed gaat opkomen.
  Dank u.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Maria

  Alle bewondering voor die zoon dat die toch stug is blijven volhouden. Die komt er wel. Jammer van die blunder van de gemeente. Laten we hopen dat dit een incidenteel geval was in hun zorg op maat beleid.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank Bikker

  Heel goed!!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rode Paprika

  Waar blijft de foto van wethouder Raat (zorg) met dit gezin???? Hulde aan de SP in deze.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.