VVD: ‘D66 te kritisch over Aibnb’

Paul Feenstra

De verschillen in het lokale liberale kamp bestaan niet of zijn uiterst klein, maar ja met de verkiezingen voor de deur, moet je toch doen of die wel degelijk bestaan. Daarom liet D66 zich iets kritischer uit over Airbnb verhuur dan de VVD, hoewel beide partijen het eigenlijk met het betreffende voorstel van VVD-wethouder Herbert Raat eens zijn.

Je mag je huis of deel daarvan hooguit 30 dagen per jaar verhuren aan vakantiegangers en moet aantonen dat je er zélf in woont, maar bijvoorbeeld ook even met vakantie bent. Dar is de helft van het aantal dagen dat Amsterdam hanteerde, maar die stad wil nu het Amstelveense voorbeeld daarin volgen. Maar hoe gaat de gemeente dat allemaal controleren, vroeg D66 zich af. Die fractie kwam dus met een persbericht naar buiten, waarin nogal kritisch over de uitvoering van de plannen werd gedaan. Die kritiek gaat kennelijk de VVD een beetje te ver. “Daarbij overweegt D66 hierover een motie in te dienen”, zegt VVD-raadslid Paul Feenstra.

Kennelijk zal zijn fractie die eventuele motie niet steunen, war in de voornamelijk liberale coalitie een aardverschuiving zou zijn, hoewel men gewoon het bestaande college van B&W wil houden, dus de politieke soep zal wel niet zo heet worden gedronken als electoraal gegeten.

De VVD wil gewoon het voorstel van partijgenoot Raat steunen. “Het college zal dit voorstel, als het wordt aangenomen, verder moeten gaan uitwerken. Wethouder Raat heeft toegezegd het ook juridisch goed te willen laten onderzoeken”, zegt Feenstra.

 Verdienmodel

Met een meldplicht en maximaal 30 dagen per jaar wil Amstelveen de overlast, waarover in een raadscommissie ook diverse burgers klaagden, beperken. Op dit moment is Airbnb in Amstelveen op grond van bestemmingsplannen niet toegestaan. Het collegevoorstel maakt vakantieverhuur straks mogelijk, maar wel dus onder beperkende voorwaarden. Het moet geen verdienmodel worden, zei Raat eerder. Een belegger kocht al 50 huizen om die te verhuren, waarbij de vraag dus is of dat voor kortstondig Airbnb-gebruik betreft of langduriger in verband met de toestroom van expats.

Het college komt volgens de VVD tegemoet aan haar eerder geuite wens Airbnb te beteugelen. Daarbij kreeg zij medewerking van D66. Volgens Feenstra zijn de argumenten hiervoor zeer valide, namelijk beperking van de overlast en commercieel misbruik van schaarse woonruimte tegengaan. “Het voorliggende voorstel geeft hiervoor de kaders aan”, denkt Feenstra. “In Amsterdam geldt nu nog een maximum van 60 dagen per jaar, maar in navolging van Amstelveen willen de meeste politieke partijen ook daar deze termijn tot 30 dagen beperken”, zegt hij in antwoord op vrees voor verschillen tussen Amsterdam en Amstelveen. “Als het voorstel wordt aangenomen moet het de komende tijd zorgvuldig door het college verder worden uitgewerkt.” Volgende week komt het in de gemeenteraad.

 

Lees ook:Politiek in A’dam volgt AV tegen Airbnb
Lees ook:Airbnb mag – proef met woningdelen in heel AV
Lees ook:Coalitie wil snel beleid voor Airbnb
Lees ook:Meldpunt voor zee van klachten over Airbnb
Lees ook:ChristenUnie: ‘Voor Airbnb-beleid is draagvlak nodig’

Eén reactie op “VVD: ‘D66 te kritisch over Aibnb’

  1. Jan De Bellefroid d'Oudoumont

    Vliegen afvangen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.