Gemeente wil organisatie tegen woonfraude

Herbert Raat

Burgemeester en wethouders willen een gemeentelijke projectorganisatie om alle handhavingsactiviteiten op het gebied van woonfraude in onder te brengen, teneinde de aanpak en de ambtelijke samenwerking te optimaliseren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Herbert Raat aan de gemeenteraad.

Vorig jaar kwamen 700 meldingen over woonfraude bij de gemeente binnen en dit jaar tot en met augustus al 400, waarvan er nog 200 in behandeling zijn. Wethouder Herbert Raat verwacht dat het aantal dit jaar nog stijgt. Volgens hem is de strijd gericht tegen misstanden, zodat woningen terecht komen bij degenen die er recht op hebben.

Er zijn enkele projecten, waarvoor de gemeenteraad extra budget voor de komende twee jaar beschikbaar stelde, gebundeld in de strijd met de fraude aan te binden, onder de namen Schijnwerper, Schijnwerper in de wijk en Crimineel gebruik. Door koppeling van systemen komen de verkeerd gebruikte woningen boven drijven, maar de gemeente ziet ook graag meldingen van burgers tegemoet.

Airbnb

Woonfraude kent verschillende vormen, zoals tijdelijke verhuur, woningdelen (met overbewoning als mogelijk gevolg), kamergewijze verhuur en onderverhuur. De burgemeester treedt daarnaast op tegen het gebruik van woningen ten behoeve van hennepteelt, prostitutie en ander crimineel gebruik. In haar opdracht werden er dit jaar tot nu toe 19 gesloten, tegen 42 in 2016.

“Mogelijk heeft de (regionale) stringente hennepaanpak nu effect maar het is nog te vroeg om concrete conclusies te kunnen trekken”, schrijft Raat aan de gemeenteraad.

In het kader van het project ‘Schijnwerper in de wijk’ is gestart met de wijken Keizer Karelpark en Groenelaan. In die laatste wijk werd voor het eerst samengewerkt met onder meer Belastingdienst, de Sociale verzekeringsbank en de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Raat: “Bij de eerste huisbezoeken in september in Groenelaan blijkt, na vergelijking van de bestanden, al dat een hoger percentage ‘hits’. Nader onderzoek van deze hits, mede op basis van de verklaringen van degene(n) die in de woning wordt of worden aangetroffen, zou kunnen leiden tot concrete handhaving.”

In de komende maanden gaat de gemeenteraad onder meer praten over Airbnb en andere vormen van tijdelijke verhuur.

 

Lees ook:Nu scherp onderzoek woonfraude in Groenelaan
Lees ook:Controle woonfraude in de wijken
Lees ook:Actie tegen woonfraude: ‘Ze zit in slowakije’
Lees ook:Klikcampagne gestart in strijd tegen woonfraude
Lees ook:Gemeente kijkt meer ‘achter voordeur’

6 reacties op “Gemeente wil organisatie tegen woonfraude

 1. Frank Bikker

  Op zichzelf niets mis mee, maar dan moet men aan de andere kant ook woningen of kamers reserveren of liever bouwen voor sociale noodgevallen.
  Het zou ook handig zijn dat de gemeente een lobby begint op te zetten dat individuele woningeigenaars gedwongen worden om eerst 5 jaar in hun eigen woning te wonen om de ergste vormen van woningmelkerij tegen te gaan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Wat zeg jij nou? Denk jij dat de gemeente hun vriendjes dwars gaat zitten met dat soort regeltjes?

   Hé hé vrije markt. De overheid moet zich niet bemoeien met wat jij met je geld doet, hé, hé.

   Pak je kansen, koop ook een huisje om door te verhuren voor veel geld.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Elias

    Raat heeft juist maatregelen voor Airbnb genomen tegen het verdienmodel, dacht ik. Maar in sommige ogen doet hij natuurlijk per definitie niks goed.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Frank Bikker

    Altijd positief blijven hè! ☹️☹️

      /   Beantwoorden  / 
 2. Heikneuter

  De hr. Raat heeft het over overbewoning maar ik kan ook zo hele wijken aanwijzen waar sprake is van onderbewoning. Zo willen vele ouderen wel kleiner wonen, maar ze hebben er geen zin in om daarvoor 400€ meer te betalen. Met name in de Keizer Karelpark buurt komt dat veel voor.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Taartaarje

  Woonfraude moet bestreden worden. Zonder meer. Maar iets in mij zegt dat wethouder het zo in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen niet zo erg vindt dat het er is. Lekker profileren, voordat de bom valt moet jij nog huiswerk maken. E=mc kwadeRAAT

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.