Coalitie wil snel beleid voor Airbnb

Vlnr: Gast, Feenstra en Gordon.

Hoewel naar mag worden aangenomen allang zogenaamd coalitieoverleg over de kwestie plaatsvond en VVD-wethouder Herbert Raat er al zijn ongenoegen over uitsprak, willen raadsleden van VVD en D66 wel eens weten hoe het nu gaat met die uitbreiding van Airbnb in Amstelveen. En beleidsregels voor die vorm van verhuur van woningen.

De wethouder meldde al eerder aan de raad dat de eigenaar van 50 woningen ze voor die verhuur beschikbaar heeft gesteld. Raadsleden Floor Gordon (D66), Paul Feenstra en Inza Gast (beiden VVD) bezochten dinsdag samen met ambtenaren een aantal lokale Airbnb locaties. Volgens schatting van de gemeente worden inmiddels honderden woningen via dat systeem te huur aangeboden. Het is in feite een particuliere dienstverlening die hotels en bed and breakfast vervangt.

Klachten

Er komen steeds vaker klachten over en de raadsleden wilden nu kennelijk de omvang en aard ervan eens bekijken. Dat verhuur via Airbnb in Amstelveen op grond van het bestemmingsplan niet is toegestaan, blijkt bij veel bewoners onbekend, constateerde het drietal. Het wil daarom duidelijker communiceren wat níet en wat wél is toegestaan.

In Amsterdam worden dergelijke vormen van verhuur onder voorwaarden toegestaan: maximaal 60 dagen per jaar, met een meldplicht en niet meer dan 4 personen per wooneenheid. Daar wordt ook toeristenbelasting geheven. Amstelveen moet volgens de raadsleden nu ook snel met een eigen beleid komen. Omdat het natuurlijk al in de achterkamer van de coalitie is besproken, leggen B&W dat naar verwachting op korte termijn aan de raad voor en wordt er ambtelijk al aan gewerkt.

 

 

 

 

Lees ook:Nieuwe woonregeling riekt naar verbieden
Lees ook:Gemeente pakt overlast Airbnb aan
Lees ook:Airbnb mag – proef met woningdelen in heel AV
Lees ook:D66 wil ruimte voor woningverhuur Airbnb
Lees ook:Politiek in A’dam volgt AV tegen Airbnb

Eén reactie op “Coalitie wil snel beleid voor Airbnb

  1. W.A.Bomgaars

    Naast regels voor Airbnb (korte termijn verhuur) moeten er m.i. ook regels komen voor verhuur van particulieren woningen/appartementen aan o.a. expats (midden lange termijn).
    Veelal zijn de huurders volledig onbekend bij VvE’s en staan deze ook niet ingeschreven in de gemeentelijke basis administratie.
    Locale (verhuur) makelaars zien deze doelgroep als “makkelijk geld verdienen” en wel de lusten maar niet de lasten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.