Bij hypotheek wint 30 jaar vast aan pupulariteit

Net als elders in het land, wint ook in Amstelveen Hypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar aan populariteit. Huizenkopers kiezen kennelijk massaal voor een langere rentevaste periode dan vijf of tien jaar, omdat de rente nu laag is. Dat meldt de plaatselijke vestiging van De Hypotheker, op basis van de Hypotheek Index.

Zowel starters als doorstromers volgen die trend. De voorkeur voor een rentevaste periode is bij starters met 38 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden en bij doorstromers zelfs met 45 procent. Ook in Amstelveen zijn huizenkopers zich steeds meer bewust van de voordelen van een langere rentevaste periode. Hiermee is de woningeigenaar namelijk verzekerd van stabiele hypotheeklasten gedurende de gehele looptijd van de hypotheek.

In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal huizenkopers dat hiervoor kiest bijna verdrievoudigd. Ook de rentevaste periode van 20 jaar doet het nog steeds goed. Die wordt het vaakst gekozen. Wel is sprake van een lichte daling (6 procent) in vergelijking met een jaar geleden. Ook de rentevaste periode van 10 jaar zit in de lift en laat een stijging zien van 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het is opvallend dat starters vaker kiezen voor die periode dan doorstromers. Starters stromen vaak binnen 10 jaar weer door naar een grotere woning. De keuze voor een rentevaste periode van 5 jaar is stabiel ten opzichte van een jaar geleden, zowel bij starters als doorstromers.

Groeiende concurrentie

Dat huizenkopers in Amstelveen massaal kiezen voor een langere rentevaste periode is met name een gevolg van de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie is de laagste rente bij bestaande bouw nu 1,64 procent. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar is de laagste rente 2,60 procent. Deze kleine verschillen zijn mede het gevolg van de grotere concurrentie tussen aanbieders op de hypotheekmarkt.

 Zekerheid

“Nederlanders houden van zekerheid en die wordt steeds voordeliger”, zegt franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker in Amstelveen. Hij geeft een rekenvoorbeeld. Bij iemand met een jaarinkomen van 25.000 euro en 35.000 euro en een hypotheek van 250.000 euro is het verschil in netto maandlasten tussen 10 jaar en 30 jaar vast circa 75 euro per maand, uitgaande van een rentepercentage van 2% bij een 10-jaars rente en 3,5% bij een 30-jaars rente. “We vinden dit een goede ontwikkeling, waarbij de consument profiteert van de groeiende concurrentie op de markt en de diversiteit in aanbod. Maar de consument moet zich goed laten adviseren of een 30-jaars rente de juiste keuze is in zijn of haar persoonlijke situatie. Je kunt niet bij elke geldverstrekker je huidige lage rentepercentage meeverhuizen naar een volgende woning, waardoor je soms goedkoper uit bent met een minder lange rentevaste periode:, zegt Der Salm.

 

Lees ook:Hypotheker: lang rentevast heeft risico’s
Lees ook:Hypotheker: AV sluit massaal hypotheek over
Lees ook:‘Laagterecord bij hypotheekrente’
Lees ook:Stijgende huizenprijzen raken doorstromer
Lees ook:Door ruimte op hypotheekmarkt meer doorstromers

11 reacties op “Bij hypotheek wint 30 jaar vast aan pupulariteit

 1. Tomaat

  Die “adviseurs” zijn meestal allemaal mensen die een product verkopen , waarop zij commissie vangen. Maw pas op!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Inderdaad. Adviseur is een misleidende term voor een verkoper. Gebruik ervan door mensen die op provisie basis werken zou verboden moeten zijn.

     /   Beantwoorden  / 
  2. ellejellens

   Dat is al een aantal jaar niet meer het geval hoor. “Vroeger” was het advies meestal gratis en kregen de adviseurs inderdaad commissie. Tegenwoordig brengen adviseurs zoals de hypotheker brengen (vaste) advieskosten in rekening. Ze krijgen dan ook geen commissie meer van de bank.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    Misschien heb je gelijk. Enkel laatst bij de ING kreeg ik ook een “adviseur” aangeboden.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Zou ik weer een nieuwe wet van maken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Goed idee, Kees. Wetten dienen immers om mensen te beschermen. Termen als ‘hypotheek adviseur’ en ‘financieel adviseur’ zouden alleen gebruikt mogen worden door deskundigen die geen financieel belang hebben bij de produkten die zij aanbevelen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    Een wet hoeft er helemaal niet te komen, maar het zou geen kwaad kunnen als de overheid wat meer wijst op de gevaren van hypotheken tot 100% . Vooral als er weer een periode aanbreekt van dalende huizenprijzen. Hoeveel mensen zijn niet voor jaren in de problemen gekomen in de periode 2009 tot 2013!

      /   Beantwoorden  / 
   2. ellejellens

    Die wet is dus al een jaar of tien geleden gemaakt en aangenomen. Kennelijk hebben de mensen hier al een tijd geen huis gekocht :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tomaat

     Nog sterker, ik heb zelfs nog nooit een eigen huis gekocht, maar ik heb het even nagekeken. In 2017 is het nog tot 101 en onder bepaalde voorwaarden 106.

       /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    Elle, in radiospotjes hoor ik toch regelmatig dat mensen aan hun ‘financieel adviseur’ (= verkoper) moeten vragen welk financieel product zij het beste kunnen aanschaffen. Hoe zit dat dan?

      /   Beantwoorden  / 
 3. Kees

  NIet alleen in Amstelveen gaat het blijkbaar verkeerd, heel Nederland wacht op u. Alles moet anders, meer wetten, als het aan u ligt. Zeg maar een politiestaat, want handhaving van die wetten moet er ook komen natuurlijk. Heel de wereld schreeuwt om u. Jammer dat u zich tot internet beperkt…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.