Meldpunt voor zee van klachten over Airbnb

Herbert Raat

Een vloedgolf van klachten krijgt de gemeente over via Airbnb verhuurde woningen. Het zijn er op dit moment ongeveer driehonderd, zei wethouder Herbert Raat dinsdag tegen de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) in antwoord op vragen van raadslid Ferry van Groeningen (CDA). Er komt een meldpunt voor burgers die overlast ondervinden door via Airbnb verhuurde woningen.

Volgens Raat kan het wel leuk zijn een woning te verhuren als men zelf in bijvoorbeeld de VS met vakantie is, maar er is sprake van een commercieel model. Later dit jaar komen B&W met een voorstel oom de zaak aan te pakken. Van Groeningen had dat graag tijdig voor het toeristenseizoen gezien en zo mogelijk aansluiting gezocht bij Amsterdamse maatregelen tegen overlast door Airbnb.

In Amstelveen blijken vijftig daarvoor in principe bestemde huizen het eigendom te zijn van iemand die in het Gooi woont, vertelde Raat. Hij wil zorgvuldig een regeling voorbereiden voor Amstelveen, waar ook juridische aspecten aan zitten. “Het wordt langzamerhand een businessmodel en we krijgen gigantisch veel klachten erover”, zei Raat.

“Men mag er best iets aan overhouden, maar dit wordt te gek. We kijken wel naar Amsterdam, maar moeten de zaak plaatselijk aanpakken.”\ Er komt een meldpunt, want veel mensen ondervinden overlast door Airbnb.”

Overigens gaat de regeling, inclusief het meldpunt, wel ambtelijke capaciteit kosten. En daarmee geld. Het is volgens Raat niet simpel alle woningen te onderzoeken. Hij stelde de commissieleden voor eens mee te gaan op een handhavingstrip door de stad. “Ik heb geen zin in snel beleid te maken voor de bühne, waar onze mensen van handhaving niets mee kunnen. Het moet vooral zorgvuldig gebeuren.”

 

Lees ook:Politiek in A’dam volgt AV tegen Airbnb
Lees ook:‘Hotelverhuur’ woningen plaag voor inwoners
Lees ook:Gemeente pakt overlast Airbnb aan
Lees ook:Coalitie wil snel beleid voor Airbnb
Lees ook:Meldpunt voor overlast en andere zorgen

10 reacties op “Meldpunt voor zee van klachten over Airbnb

 1. Gerben

  Iemand in het Gooi..wie?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Afgelikte tatoeage

  Ah, wat nou? Als ik me eigen huis wil verhuren is dat toch mijn zaak? Nepliberalisme, direkt gaan hun ook nog bepalen hoeveel huur ik mag vragen. Er mag ook niks meer hier in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Matthijs

   Het gaat om overlast voor omwonenden, niet om iemand die zijn huis enige tijd verhuurd. Wel om degenen die er een illegaal hotel van maken met bijvoorbeeld voor lawaaiige gasten, die een paar dagen de toko huren.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

   Tjeempie nu ben ik het 100% eens met Raat. Een woning is om in te wonen en als je eens wat verhuurt kan ik ook nog inkomen, maar als je er nagenoeg een hotel van maakt midden in een woonwijk met ” leuke spontane” Engelsen die hun vrijgezellenuitje in Amsterdam komen houden, dan gaat dat te ver. De spaarzame woonruimte wordt oneigenlijk gebruikt en je stoot de echte hotels ook nog het brood uit de mond. Dan heb ik het nog niet over allerlei veiligheidsvoorschriften.
   Maar ja die afgelikte enz. houdt er zeker van dat ” gasten” in zijn tuin piesen ,kotsen , dronken of stoned lallend door zijn straat lopen om 4 ‘s nachts. Hij spreekt ze dan aan en dat doet zijn buurvrouw van 87 ook.
   Van welke planeet komt u ?

     /   Beantwoorden  / 
 3. Afgelikte tatoeage

  Lekker dan, ik maak dat lawaai toch niet ? Spreek de lui aan die op dat moment teveel lawaai maken. We zijn hier in dit ‘liberale’ tokootje toch zo voor eigen verantwoordelijkheid ? Allemaal opportunisme.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Matthijs

   Aan het runnen van een hotel zijn nu eenmaal voorwaarden verbonden. Wie dat illegaal doet in een woonwijk (vaak zwart) komt nu eenmaal met de overheid in conflict. De eisen hebben ook met veiligheid te maken. Als er iets gebeurt in zo’n illegaal hotel, zeker als er vijftig van bestaan van dezelfde eigenaar, krijgt diezelfde overheid te horen het niet goed te hebben gedaan, bijvoorbeeld wat handhaving betreft.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Gerrit

  Short stay is de verhuur van een woning voor de duur van minimaal enkele nachten tot (maximaal) enkele maanden. Het is bedoeld als verhuur aan expats en zakenmensen, niet aan de toeristische markt. Short stay-woningen moeten herkenbaar blijven als woning. Het moet gaan om zelfstandige eenheden met alle faciliteiten die een woning normaal gesproken heeft: badkamer, keuken en sanitair. Short staywoningen worden bijna altijd gemeubileerd verhuurd. Vaak is in het bestemmingsplan vastgelegd aan welke voorwaarden het dient te voldoen, bijvoorbeeld met een minimum verblijfstijd. Dit verschilt per gemeente. Zo is in Amsterdam de minimale verblijfstijd 7 dagen en in Maastricht 2 dagen. Wordt die minimale verblijfstermijn niet gehaald dan is sprake van een illegaal hotel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Wat staat er nu al tig jaar op de hoek van laan de Helende Meesters en Groenelaan ?

     /   Beantwoorden  / 
 5. Matthijs

  In elk geval geen Airbnb. Een complex waarvoor vergunning is verleend Htel heet en dus niet illegaal is.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  ‘Raat stelde de commissieleden voor eens mee te gaan op een handhavingstrip door de stad.’

  Goed idee, en kom ook even langs bij ons in het Stadshart.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.