Door ruimte op hypotheekmarkt meer doorstromers

Terwijl starters in Amstelveen steeds moeilijker een betaalbare woning kunnen krijgen, lijken ‘doorstromers’ juist te profiteren van de aantrekkende (koop) woningmarkt. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers met maar liefst 26 procent is gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal hypotheken dat door starters is gesloten, is daarentegen met 17 procent gedaald. Ook in Amstelveen lijkt de doorstromer de markt te domineren, terwijl starters hier nauwelijks een voet tussen de deur krijgen.

Dat zegt de lokale franchisenemer Chris der Salm van De Hypotheker. Door de lage rente is het aantrekkelijk door te stromen op de woningmarkt, voor wie dat kan betalen. Daarnaast staan steeds minder huizen onder water wegens de stijgende huizenprijzen, waardoor huizenbezitters na lange tijd weer de mogelijkheid hebben om een volgende woning te kopen.

Doorstromers kunnen door de stijgende huizenprijzen gemakkelijker hun eigen woning verkopen en de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning. Dit geeft hen een voorsprong op starters, vooral in grote steden waar sprake is van krapte op de huizenmarkt. In vergelijking met vorig jaar sloten doorstromers in Amsterdam 34 procent meer hypotheken voor de aankoop van een woning af en in Rotterdam 42 procent. In de steden is zelfs sprake van een trend waarbij huiseigenaren eerst een nieuwe woning kopen voordat de huidige woning is verkocht.

Op slot 

In het laatste kwartaal van 2016 zijn 17 procent minder hypotheken gesloten in vergelijking met een jaar geleden. Met name in de grote steden zijn er door de oververhitte woningmarkt onvoldoende koopwoningen beschikbaar voor starters. Vanaf dit jaar mag slechts 101 procent van de marktwaarde van de woning worden geleend, terwijl dit in 2016 nog 102 procent bedroeg.

“De woningmarkt heeft lang op slot gezeten, maar door de aanhoudende lage rente en stijgende huizenprijzen is de groep doorstromers vorig jaar massaal in beweging gekomen. Hierdoor dreigen steeds meer starters te worden buitengesloten, omdat zij niet meer kunnen instromen op de woningmarkt”, vertelt Chris der Salm. “Er is sprake van een tendens waarbij steeds meer starters alleen een hypotheek kunnen sluiten met behulp van financiële steun, zoals een schenking van ouders of een starterslening. Daarom pleiten we ervoor dat niet alleen naar de huidige financiële situatie van starters wordt gekeken bij het sluiten van een hypotheek, maar ook naar het toekomstige inkomensperspectief. Vooral het inkomen van jonge hoogopgeleiden stijgt in de eerste jaren, waardoor banken minder risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek. Als geldverstrekkers hiermee rekening houden, wordt de kans dat starters een betaalbare woning vinden aanzienlijk groter.”

 

Lees ook:Stijgende huizenprijzen raken doorstromer
Lees ook:Doorstromers: minder kans op hypotheek met NHG
Lees ook:Jongeren nemen vaker eigen huizen
Lees ook:Singles hard geraakt op woningmarkt
Lees ook:Bij hypotheek wint 30 jaar vast aan pupulariteit

2 reacties op “Door ruimte op hypotheekmarkt meer doorstromers

 1. Frank Bikker

  En zo wordt het gevecht om een woning voor de mensen die verdienen onder de 39.000 nog groter. Wat denkt de gemeente Amstelveen en de woningbouwcoöperatie hier eigenlijk aan te doen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerben

   Hoe staat de analyse in Amstelveen ervoor? Of moeten we toch de Bovenkerkerpolder aanbieden?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.