Leeg KPMG gebouw te koop

De ombouw van het al zeven jaar leegstaande voormalige KPMG-kantoor aan de Burgemeester Rijnderslaan tot appartementen complexen gaat niet zonder slag of stoot. De gemeente mag dan met graagte de bestemming ‘wonen’ aan de locatie hebben gegeven, de oorspronkelijke architect van het pand is het met de op til zijnde totale verandering van vooral de voorgevel niet eens. Bovendien lijkt eigenaar CRI in Duitsland het gebouw te willen verkopen.

De juridische strijd loopt al langer. De voorzieningenrechter gaf bureau Alberts & Van Huut, dat tekende voor het oorspronkelijke ‘organische’ ontwerp, geen gelijk. Maandag stonden dat bureau en de Duitse vastgoedmagnaat CRI tegenover elkaar bij de Gerechtshof in Amsterdam. De uitslag is nog niet bekend.

Om er ongeveer 350 á 400 uiterst dure appartementen in te maken, wil de door CRI geworven architect Marcel van der Schalk het leegstaande gebouw ingrijpend veranderen en daarbij onder meer de bestaande gevel vervangen door een witte. Ook zou het gebouw in diverse complexen moeten worden gesplitst, dus niet meer één lang pand vormen. Van der Huut veroordeelt die wijziging van de karakteristieke vormgeving en ziet er vernietiging van intellectueel eigendom in.

 Brug

CRI wil ook niet meewerken aan een bredere brug over de A9, ter hoogte van de bestaande hoofdingang (en onderdoorgang) van het gebouw. De gemeente schat de kosten daarvan op 8 miljoen, maar wil dat de eigenaar ook fors financieel bijdraagt. Intussen lijkt CRI van het gebouw af te willen. De boekwaarde, enkele jaren geleden nog € 140 miljoen, is drastisch verminderd. Of er gegadigden zijn voor overname is niet bekend, maar mogelijk zorgt de nieuwe bestemming en het feit dat er uitsluitend dure appartementen in komen voor aantrekkelijkheid op de vastgoedmarkt.

In een brief aan de gemeenteraad schreef wethouder Herbert Raat dat in de aanbestedingsfase er nog kan worden gepraat over een bredere brug, c.q. een financiële bijdrage van de nieuwe eigenaar daaraan. De architect die de appartementen in het pand ontwerpt, Marcel van der Schalke, werkte overigens eerder samen met Van der Huut aan het gebouw. Hij werkte toen met hem dus bij hetzelfde bureau. Later ontwierp Van der Schalke het nieuwe KPMG-gebouw.

 

 

 

 

Lees ook:Architectuur KPMG-pand verdwijnt voor flats
Lees ook:Woningen in leeg KPMG-gebouw
Lees ook:B&W zijn houding eigenaar KPMG-gebouw zat
Lees ook:Gemeente houdt regie bij ombouw KPMG
Lees ook:Majoor Bosshardtbrug in Broersepark

6 reacties op “Leeg KPMG gebouw te koop

 1. Gerben

  Veel vraag naar kantoorruimte en naar kostelijke woonappartementen.
  Als je geld hebt doe je wonderen. Heb je het niet, dan is het donderen.
  Zou mooie locatie zijn voor een Raadhuis.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Een witte gevel is in deze door Schiphol en A9 luchtvervuilde omgeving geen goed idee. Lelijk, die zwarte regenstrepen die van de kozijnen naar beneden lopen.

  Het oorspronkelijke ontwerp is echter volkomen gedateerd en mag wmb verdwijnen door een ingrijpende verbouwing. Het is jammer dat er nu allerlei strubbelingen zijn. Het Stadshart kan wel een facelift gebruiken.

  Architecten hebben te veel invloed op wat er met door hen ontworpen gebouwen mag gebeuren. Daardoor blijft de cultuurkant van het Stadsplein er uitzien als een goedkoop bedrijfsverzamelgebouw. Die architect moeten ze naar Siberië verbannen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Piet

   Dat prachtige KPMG gebouw hoort helemaal niet bij het Stadshart.

   En dat zwart worden van een witte gevel zorgt voor werk voor schoonmaakbedrijven.

   En gedateerd? Dat heb je met gebouwen die er al een tijdje staan. Ook met woningen e.d.
   Dus allemaal maar verbouwen en de architecten naar Siberië?

   Om 07:48 al zulke onzin uitkramen betekent niet veel goeds voor de rest van de dag.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Het oude KPMG-gebouw destijds modieus en zodoende tijdgebonden. Men raakt er snel op uitgekeken, omdat men er bij gebrek aan tijdloze schoonheid geen band mee voelt. Deze opvatting lijk ik te delen met degenen die het gebouw een ander aanzien willen geven. Mijn bezwaar tegen de witte kleur is dat ook die snel veroudert.

  @Piet, andere opvattingen, meningen en smaak dan de jouwe zijn niet per definitie onzin.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Piet.

   Jouw opvattingen te delen? Onzin, die kopers hebben lak aan jouw verhalen.

   Maar je draaide weer weg van mijn prangende vragen.

   Gedateerd, Syberie, behorend tot het Stadshart?

     /   Beantwoorden  / 
 4. Frank

  Ondanks dat ik het een erg groot gebouw vind, vind ik het wel iets hebben. In ieder geval meer als dat hele onpersoonlijke Stadshart ,dat je in iedere willekeurige plaats in Nederland kunt aantreffen. En gedateerd. Nou en. Ik vind het juist leuk, dat er verschillende bouwstijlen zijn. Zo lang je er nog iets funktioneels van kunt maken, wonen of werken of beiden prima.
  Rvw heeft wel een punt met die witte gevels.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.