Gemeente denkt aan 6.000 nieuwe (dure) woningen

Peter Bot

De gemeente zegt dat er de komende jaren zo’n 5.000 tot 6.000 woningen kunnen worden gebouwd, maar die komen voornamelijk in het middeldure en dure segment. Want B&W houden vast aan het op doorstroming gerichte beleid, dat overigens tot nu goeddeels is mislukt. Doel is dat mensen uit sociale huurwoningen naar duurdere doorstromen (tegen ‘scheefwonen’).

Eerder stelde de gemeenteraad de zogenoemde woonagenda vast, die de bouw van 1.800 nieuwe woningen inhield en 1.000 appartementen in voormalige kantoorpanden (transformatieprojecten). Op verzoek van de gemeenteraad is nu onderzoek gedaan naar extra mogelijkheden. Die zijn er nu de markt aantrekt en ontwikkelaars in toenemende mate initiatieven aandragen voor met name kantoortransformaties, zeggen B&W.

Het Ruimtelijk Ontwikkelperspectief Wonen geeft een beeld van mogelijke woningbouwlocaties uitgaande van de huidige regelgeving, stedenbouwkundige structuur en woonwensen. Zoals het er nu uitziet, kunnen de komende jaren naar verwachting 5.000 à 6.000 woningen worden gerealiseerd, waarvan tweederde appartementen.

 

B&W noemen in dat verband bijvoorbeeld verschillende kantoren langs de Bovenkerkerweg, de Startbaan en rond het Stadshart die voor transformatie in aanmerking komen. Daarnaast wil de gemeente in 2017 in overleg met eigenaren en ondernemers onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor transformatie van het Bedrijventerrein Legmeer. Maar de gemeente waarschuwt wel afhankelijk te zijn van marktpartijen en particuliere grondeigenaren. En dat het draagvlak onder omwonenden ook een rol speelt.

In reactie op de wens van sommige fracties minstens 25% van de nieuwbouw in de betaalbare sector te laten plaatsvinden, zei wethouder Peter Bot dat per project niet van ontwikkelaars te kunnen vragen en zich ook niet met hun financiële huishouding te kunnen bemoeien. Het komt er dus ruwweg op meer dat projectontwikkelaars uiteindelijk te prijs van de huizen bepalen en die is in Amstelveen doorgaans hoog.

Wijkanalyses en gebiedsvisies

Toch zegt de gemeente het belangrijk te vinden ‘met zorg en op maat’ woningen toe te voegen aan de bestaande voorraad. Ze wil op basis van wijkanalyses een ‘gevarieerd en kwalitatief goed woningaanbod’ realiseren. Maar dat gaat dan wel passen bij Amstelveen, voegt zij er aan toe. Wat neerkomt op (middel) dure woningen in de groene stad.

Tegelijkertijd wil het college kantorenleegstand bestrijden, de ruimtelijke kwaliteit verbeteren en de positie van Amstelveen in de metropoolregio Amsterdam versterken. Zij ontwikkelt een aantal gebiedsvisies, waaraan projecten kunnen worden getoetst. Ook zegt de gemeente stimuleert projectontwikkelaars waar mogelijk meer koopwoningen (250.000 – 400.000 euro) en huurwoningen (710 – 1.000 euro) in het middeldure segment te bouwen. Daarmee wordt volgens B&W de om doorstroming in de woningmarkt bevorderd.

Scheg

De in de Woonagenda genoemde woningen kunnen met enige zekerheid worden gerealiseerd. In voorbereiding zijn onder meer De Scheg, een nieuwe woonwijk met ruim 800 eengezinswoningen, ruim 300 nieuwe woningen in de wijk Bankras (ombouw tot dure appartementen van de bestaande kantoortoren bij Bankrashof en van kantoor- en bedrijfspanden aan de Parelvisserslaan) en transformatie van het kantoor World Wide Building aan de Bouwerij dat plaats gaat bieden aan 120 starters in eenkamerappartementen.

 

 

Lees ook:CDA vindt woontoren Bankras te duur
Lees ook:In woontoren Bankras alleen dure flats
Lees ook:Gemeente bouwt vooral in (middel) dure sector
Lees ook:Afspraken over bouw 800 woningen in De Scheg
Lees ook:Woningen op plek Renaultgarage in Bankras

23 reacties op “Gemeente denkt aan 6.000 nieuwe (dure) woningen

 1. Ome Joop

  En waar moeten de mensen die weinig verdienen naar toe? Dit beleid is de hufterigheid ten top. Gewone mensen worden gewoon verbannen en maar expats binnen halen, terwijl ze in (deel)gemeentes om ons heen die net zo groen zijn, staan te springen om mensen die hogere huren kunnen betalen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Tante Ria

  Helemaal mee eens. We worden als gewone man/vrouw keihard gepakt. Gelukkig krijgen we we ruim 2 miljard terug uit Brussel. Nee dat is niet voor Amstelveen natuurlijk. Daar gaat eerst de toelage verhoging van de allochtone koningsfamilie vanaf, dan de Wiebes fout, en die 100o euro die overblijft steekt Mark “de onderste steen” in zijn zak.

  Aan de andere kant zijn er genoeg doorstromers die niet willen doorstromen. Pek en veren, eventueel ook nog een hooivork, voor dat soort dubieuze figuren.

  De hardheid van deze maatschappij stuit mij echt tegen de borst.

  Ik heb ook de stellige indruk dat dat ook het gevolg is van geen handhaving van regels en wetten.

  Eigenlijk ben ik wel klaar met mijn leven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tante Ria.

   Ik kan niet wachten.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Frank Bikker

  Zit Bot ook niet in zijn maag met die statushouders?

    /   Beantwoorden  / 
 4. gerben

  Scheefwoners uitzetten naar beter is dat een optie?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Tante Ria.

  Ja Frank, denk daar maar eens over na.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dikke Bertha

   Gut a gut, tante Ria. Emmertje !!!

     /   Beantwoorden  / 
 6. Rotary-vriendje

  @Frank. Dat vind ik niet aardig. Wij zijn ook zwartgallig en drijven ook de spot met euthanasie en pillen van Drion, maar als Zoostje dan iets zegt maak je hem of haar meteen af. Soms ken je/ik de mens achter een schuilnaam en beïnvloedt dat mijn mening.
  J’ai dit.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Klopt , maar laat Mengele er dan even buiten. Dan spoor je niet helemaal .

     /   Beantwoorden  / 
 7. gerben

  Scheefwoners opsporen via bestandsvergelijking tussen en overdracht tussen instanties is een koud kunstje. Alles over allen staat in het systeem.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Gebeurt al met 4 1/2% per jaar, tegen anders 2%. In 3 jaar 6% verhoging of een goede 13 %. Je zoveelste keutel weer dus, Gerben!

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    25% meteen er boven op. Zou dat helpen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Gebeurt dus al,maar dan in een jaar of 6 à 7.
     GA dan ook eens de afbouw van de HA versneld aanpakken, maar ja dat ligt in Den Haag. Men kan hier wel de WOZ verhogen, want daar loopt Raat al jaar in jaar uit over te pochen dat dat hier vrij laag is en dat hij die nog nooit heeft verhoogd in tegenstelling tot het verminderen van de soc. woningbouwvoorraad.

       /   Beantwoorden  / 
 8. Manon

  De Amstelveense politiek lijkt nog steeds niet te begrijpen dat er heel veel mensen zijn die niet behoren tot de exorbitante veelverdieners. Iedereen blijft dus zitten waar hij zit, of wordt de stad uit gejaagd. Jammer.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Manon

  Beste Gerben, scheefwonen is geen misdrijf hoor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerben

   Moreel minder nu is misdrijf morgen. Manon raakt het je?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Manon

    U wilt mensen die scheefwonen opsporen via bestanden? En daarna, dan zet u ze hun woning uit? Dan krijgen we wel hele rare toestanden, beste Gerben.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Ome Joop

   Zeker niet als je 35% van je inkomen uitgeeft aan kale huur. Men probeert die scheefwoners nu een schuldgevoel aan te praten, wat is bepaald door Blok, terwijl ze aan de andere kant zijn bloed wel kunnen drinken. Over het cafetariamodel gesproken. Overigens ook een term die veel gebezigd wordt in VVDkringen, maar nu nemen zelfs SP’ers dat over, als het in hun kraam te pas komt. Leuk!

     /   Beantwoorden  / 
 10. Gerben

  Drion Pil in het Nationaal Zorgfonds, is dat wat?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Weet ik niet, maar in jouw geval??

     /   Beantwoorden  / 
   1. Gerben

    Voltooid leven in het Nationaal Zorgfonds. Weg met de voedselbank.

      /   Beantwoorden  / 
 11. Frank Bikker

  Johan , klopt het dat die woontoren bij Bankras 70 m hoog wordt, het allerhoogste gebouw van Amstelveen?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.