In woontoren Bankras alleen dure flats

Harry van den Bergh

De woontoren aan Bankrashof, nu nog een kantoorgebouw, gaat alleen dure appartementen bevatten. Dat blijkt uit de startnotitie voor de transformatie, waarover de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) zich maandag boog. Er komen huurwoningen tot bijna twee mille per maand. “Die leiden niet tot doorstroming”, zei raadslid Harry van den Bergh (PvdA). En op doorstroming blijft, hoewel het tot nu toe nauwelijks werkt, het beleid van B&W gericht. Het college wil eerder minder dan meer huurwoningen in de sociale sector. In die goedkope huizen wonen, zeggen B&W, nu teveel ‘scheefwoners’, mensen die dus teveel er voor verdienen. Als in de middenklasse woningen worden gebouwd, gaan die wel verhuizen, is de redenering. Ook nu (in elk geval in de regio) een nijpend tekort aan goedkope huurwoningen blijkt, moet men daarvoor niet in Amstelveen wezen, waar trouwens de voorraad die er is goeddeels naar statushouders gaat, omdat het Rijk daartoe gemeenten nu eenmaal heeft verplicht.

Die dure woningen aan Bankrashof bevorderen geenszins de doorstroming, omdat wie dat kan betalen nu doorgaans niet in een sociale huurwoning zit, betoogde Van den Bergh. Hij zag het kennelijk als onzin dat B&W opnieuw het als daarvoor gunstig fenomeen in de startnotitie hebben gezet.

De PvdA kreeg steun van Linda Roos (Burgerbelangen), die geen doorstromingsproject in de woontoren ziet, maar wel graag daarom een groen dak wil, omdat volgens haar Amstelveen nu eenmaal een groene gemeente is.

Voor de SP is het trouwens de vraag of de wijk wel op zo’n elitair complex zit te wachten. En, zei SP-raadslid Adriaans, er gaan mensen wonen die van buiten Amstelveen komen terwijl voor inwoners de wachtlijsten voor goedkope woningen blijven bestaan. Hoewel D66 een voorstander van transformatie is, bleek ook D66-raadslid Floor Gordon geschrokken van de prijzen van de flats in de nieuwe woontoren. Dat is niet het middensegment, centraal staande in het door B&W eerder gepresenteerde beleidsstuk ‘Woonagenda’, constateerde Gordon.

In antwoord op de suggestie van raadslid Nora Tang van de Ouderencombinatie (OCA) gaat wethouder Peter Bot wel in gesprek met de projectontwikkelaar om een deel van de te realiseren woningen tot de ‘levensloop bestendige’ categorie behoren.

 

 

Lees ook:Raad wil meer minder dure woningen
Lees ook:Geen lage inkomens in groene, ruime wijk
Lees ook:PvdA wil weer sociale huurwoningen
Lees ook:PvdA steunt toch woonbeleid coalitie
Lees ook:Dure en middeldure woningen in Bankras

5 reacties op “In woontoren Bankras alleen dure flats

 1. frank bikker

  Er nog een reden waarom men nu aan sociale woningbouw moet gaan doen. Door de toewijzing van het Rijk van asielzoekers met een verblijfstatus zullen in wijken met veel soc. woningbouw onderwijsproblemen, werkeloosheid, taalachterstanden enz. toenemen., terwijl de “gewone” mensen steeds minder kansen krijgen op een huis.
  De PVV zal de VVD/D66/PvdA/bbA erg dankbaar zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerrit

   Kun je dat aantonen met feitelijke informatie?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Kijk maar hoe de PVV in de peilingen staat.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Elke keer herhaalt deze discussie zich weer. Amstelveens ritueel.

  De bekende reflex van de PvdA, dat als er woningen gecreëerd worden, er gelijk over doorstroming wordt gesproken. Een farce.

  Amstelveen is er helemaal niet op uit om mensen met een laag inkomen onderdak te bieden. Dat zie je aan alles. Er moet geld in het laatje van gemeente komen middels OZB op dure woningen. Dát levert geld op. Punt.

  Zodra er een camera en/of een microfoon onder hun snufferd wordt geduwd is het bla bla bla… “we moeten zorgen voor een goed woonklimaat voor elke beurs”. Of geouwehoer van die strekking. Maar dat is louter voor de bühne. Je denkt toch niet dat een woordvoerder van de gemeente gaat melden: “Nee hoor, wij trekken alleen goedverdienende mensen naar onze gemeente, goed voor de gemeentekas. Lage inkomens kost de gemeente alleen maar geld.” Je hebt woorden en je hebt beleid………..

    /   Beantwoorden  / 
  1. D Bakker

   Hehe dit is inderdaad het probleem. Amstelveen is een VVD gemeente en de overige partijen bieden geen enkele echte weerstand volgens hun partij ideologie. Allemaal onder het mom van coalitie, constructief en nog meer van dat soort geblaat en de VVD gaat rustig door. Zie je trouwens ook op landelijk niveau terug.
   Als het aan de VVD ligt worden mensen met een lager inkomen verbannen uit Amstelveen, zetten we er een hek om en hebben we een “prachtige gated community”.
   De overige partijen zijn te laf om de VVD te benoemen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.