ChristenUnie: ‘Woonbeleid gemeente faalt’

Maria Vlaar

Het louter op doorstroming (naar duurdere woningen) en tegen de bouw van sociale huurwoningen gerichte beleid van B&W is jammerlijk mislukt. Dat zegt de ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad. Overigens was dat ook al het beleid van het vorige college, waarvan de CU deel uitmaakte. De fractie heeft nu schriftelijke vragen aan B&W gesteld. Aanleiding daarvoor zijn de eveneens schriftelijke vragen van de VVD, gebaseerd op een artikel in Het Parool, waarin met ‘leuren’ met sociale huurwoningen werd gesproken.

Het komt er op neer dat die woningen zo’n tien keer worden afgewezen, voordat iemand hapt. Dat moet volgens de VVD veranderen. Als dat niet regionaal kan dat moet Amstelveen zelf maar bekijken hoe er kan worden ingegrepen.

“De VVD hapt hier vrolijk in een van eigen deeg gebakken koekje”, zegt de Maria Vlaar, burgerraadslid van de CU (een burgerraadslid maakt wel deel uit van een raadscommissie maar zit niet in de raad zelf). Amstelveense woningzoekenden zitten door het gemeentelijke beleid met de gebakken peren, vindt Vlaar. “De VVD is als coalitiepartij medeverantwoordelijk voor het beleidsaspect van het college om doorstroming van scheefwoners te bevorderen. Dit beleid blijkt in de praktijk niet te werken. Ook wil het College sociale huurwoningen afstoten. Als gevolg hiervan zal het aanbod van woningen in het lagere prijssegment, dus de sociale huurwoningen, nog nijpender worden. Woningzoekenden moeten wel inschrijven op alle beschikbare woningen, met als gevolg dat een woning soms niet geschikt blijkt te zijn voor hun woonsituatie.” Scheefwoners zijn mensen in een sociale huurwoning, die daarvoor in feite teveel inkomen hebben.

De fractie van de ChristenUnie zegt te zijn geconfronteerd met de situatie van een persoon die al 10 ½ jaar staat ingeschreven voor een sociale huurwoning en voorlopig daarop nog geen zicht heeft. ‘Van woningen afwijzen is in dit geval al helemaal geen sprake. In de lagere prijscategorieën worden al maanden nauwelijks woningen in Amstelveen aangeboden’, zegt de fractie.

Vlaar: “In de praktijk blijken woningzoekenden helemaal niet lichtvaardig aangeboden woningen af te wijzen, maar omdat het aanbod zo gering is, schrijven zij zich in voor een woning die naderhand niet geschikt voor hen blijkt te zijn.”

Weinig aanbod

De ChristenUnie wil van het College weten of het juist is dat er op dit moment heel weinig woningen in het lagere prijssegment worden aangeboden en wat de oorzaak daarvan is. Ook vraagt zij welke maatregelen worden genomen om de wachttijden voor woningzoekenden effectief te verkorten en op welke termijn resultaat hiervan is te verwachten. De ChristenUnie diende bij de behandeling van de zogenoemde ‘Woonagenda 2015 – 2018’ een amendement in om dit prioriteit nr. 1 van het woonbeleid te laten zijn. De coalitie, waarvan de partijen (VVD, D66, Burgerbelangen en PvdA) elkaar doorgaans klakkeloos volgen, stemde tegen. Het amendement werd dus verworpen. Volgens Vlaar faalt het woonbeleid van B&W volledig en is het teleurstellend dat woningzoekenden daarvan de dupe zijn.

 

 

 

 

Lees ook:Coalitie wil meer sociale woningen voor Amstelveners
Lees ook:Gemeente vraagt regio meer eigen huurwoningen voor Amstelveners
Lees ook:Wat zijn middeninkomens op woningmarkt?
Lees ook:Regio: druk op sociale huursector hoog
Lees ook:ChristenUnie: Bouwen voor iedereen

2 reacties op “ChristenUnie: ‘Woonbeleid gemeente faalt’

 1. Frank

  Wat is dit nu voor een conclusie! Ga eens samenwerken met andere partijen die hetzelfde inzicht hebben. Zo kun je als smurfenpartij nog iets bereiken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   CU jochie. Wat verwacht je?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.