Te weinig woningen voor statushouders

Herbert Raat

De gemeente heeft in het eerste half jaar maar voor 60% aan haar verplichting op het gebied van huisvestiging van statushouders kunnen voldoen. Dat meldt wethouder Herbert Raat van Wonen (VVD) aan de gemeenteraad. De laatste jaren is het aantal asielzoekers met vergunning aan wie Amstelveen van het Rijk woonruimte moest bieden sterk opgelopen.

Waren het er in 2014 nog 78, dit jaar zijn het er 221. In het eerste halfjaar ging het om 103 mensen, van wie er nu 62 woonruimte kregen. In de tweede helft volgen er 118. Volgens Raat is de gemeente bij toewijzing afhankelijk van COA een aantal beschikbare woningen om aan de taakstelling te kunnen voldoen. “Bovendien is het toewijzen van sociale huurwoningen veranderd, moet Amstelveen vaak onderdak vinden voor alleenstaanden en is het aanbod aan geschikte woningen voor deze doelgroep beperkt”, schrijft hij.

Het COA droeg im de eerste twee maanden van dit jaar 24 personen voor huisvesting voor. In de maanden maart t/m medio mei nog eens 66 mensen. Die vergunninghouders koppelt Eigen Haard zo snel mogelijk aan een woning. Maar volgens Raat duurt het in de praktijk gemiddeld 12 weken om woonruimte te vinden en de verhuizing te regelen. “Feitelijke huisvesting vindt dus plaats in het tweede half jaar van 2016.”

Raat wijst er op dat corporaties nu verplicht zijn sociale huurwoningen passend toe te wijzen. “Dat betekent dat een alleenstaande met een inkomen onder de € 22.101 bruto per jaar alleen woningen met een huurprijs onder de € 586 toegewezen mag krijgen”, laat Raat weten. Voor huishoudens van drie personen met dat inkomen, is de maximale huurprijs van de toe te wijzen woning € 628 per maand. Het COA draagt vooral alleenstaanden voor. Die moeten goedkope, kleinere woningen krijgen er daarvan komen er weinig beschikbaar.

Raat verwacht dat Amstelveen de achterstand kan inlopen door huisvesting van grote gezinnen. “Daarnaast zal op termijn ook door gezinshereniging het aantal gehuisveste vergunninghouders toenemen. Vanwege de achterstand in de realisatie van de taakstelling en vanwege het belang vaneen snelle integratie van vergunninghouders zetten wij de komende maanden in op huis-vesting in de bestaande woningvoorraad van Eigen Haard en, indien mogelijk, die van andere (particuliere) woningeigenaren. Wij gaan daarover met corporaties en andere woningeigenaren in overleg”, schrijft Raat. Hij verwacht aan het einde van het jaar de taakstelling van het Rijk te halen.

 

Lees ook:Gemeente heeft achterstand huisvesten asielzoekers
Lees ook:Raat in maag met huisvesting statushouders
Lees ook:Te weinig woonruimte voor statushouders
Lees ook:Meer geld naar vluchtelingenwerk
Lees ook:‘Uitverkoop huurwoningen schaadt vluchtelingen’

26 reacties op “Te weinig woningen voor statushouders

 1. Zoostje

  En wanneer doet deze wethouder eens iets voor lokale bewoners die nu bijna 21 jaar op een sociale woning moeten wachten?? Terwijl hij goed en wel in zijn eigen huisje zit, expats duizenden euro’s belastingvoordeel geeft en niks doet aan de sociale woningbouw. Sterker nog dit soort gespuis geeft niet thuis als het om een huis gaat. Deze wethouder is de Erdogan van Amstelveen. Mag ik waarschijnlijk niet zeggen, maar meen het wel.Een enge tunnelvicieuze man die Brandes er onder heeft.Omdat diezelfde PvdA, ondanks verlies toch weer toegelaten werd tot het college. Heel eng! Een schande voor Amstelveen.Maar wel logisch, want Amstelveen olv heer Raat zal nooit op welke manier dan ook opkomen voor haar lokale bevolking. Zou die enge man wel eens recht in zijn gezicht willen zeggen hoe of wat. Over de zorg, over woningbouw, over empathie, over zijn volledige overname van de lokale pers, over zijn selfie-achtige praktijken en zijn volledige afwezigheid als het gaat over het behalen van de doelstellingen voor het huisvesten van statushouders. En die van mensen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, die er nooit komt. Want bouwens voor de happy few, bouwen voor zijn doelgroep. BAhhhhh!Ik spreek vaak een vriendin over de zorg (Amstelring), één grote ellende met dank aan de heer Raat.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Matthijs

  @Zoostje. Welk belastingvoordeel kan een wethouder dan de expats bieden? Bent u niet in de war met het Rijk? Overigens is de gemeente verplicht statushouders woonruimte te bieden, begrijp ik. En kan aan die verplichting niet eens voldoen. Dat u Raat wel eens zou willen spreken, geloof ik niet direct, want dan had u dat allang gedaan. Hij is heel gemakkelijk te bereiken voor een afspraak. Even bellen met het raadhuis. Dat hij of de gemeente groot aandeelhouder van alle media in deze stad is, wist ik niet….

    /   Beantwoorden  / 
 3. Kees Noomen

  @Zoostje,misschien moet je eerst eens lid worden van een politieke partij en zorgen dat je in de Raad terecht komt, dan kan je de wethouders zo vaak ter verantwoording roepen als je wilt.
  Maar om te beginnen zou ik eerst eens onder je eigen naam een reacties geven ipv onder een schuilnaam.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Hr Noomen u moet niet alles zo goedkoop terugkaatsen naar het Rijk. Wat betreft asielzoekers en belastingvoordeel voor expats kan de gemeente niets doen, maar wat betreft sociale woningbouw wel. En een heleboel ook, maar dat vertikt uw partij, de VVD, gewoon. Dan begint u over scheefwoners te melken. Nou de meeste scheefwoners kunnen zich geen huren van 900 à 1000 euro veroorloven. Dat weten ze bij jullie club net zo hard, maar daar hebben ze maling aan. U haalt liever expats binnen en verbant Amstelveners met een wat lager inkomen, zoals de politieman/ onderwijzer/ verpleegster enz. naar de Bijlmer en Almere.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Kees Noomen zegt hier helemaal niets over het Rijk.

    Hij geeft Zoostje, jouw collega in het kwaad, alleen een advies.

    Dus ik begrijp die holle retoriek van jou niet helemaal.

    Oh wacht, het was natuurlijk na middernacht.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

     Ach Peter, soms ben ik nog na middernacht bezig, zoals de ander direct na het koeien melken. Ieder zijn meug!

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Niet slap ouwehoeren Frank. Doe maar eens je excuses aanbieden aan de heer Noomen.

        /  
     2. Frank Bikker

      Ik geloof dat ik mijn bril niet op heb PC Trump!

        /  
 4. expat

  Ik begrijp nog steeds niet wat die Zoostje, nota bene wonend in zuidoost, hier met die autistische mantra’s te zoeken heeft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Tja, vervelend hè, die grenzeloosheid van internet. En al helemaal als de mening je niet bevalt. Maar wat doe jij als expat hier ?

     /   Beantwoorden  / 
   1. expat

    Werken?

      /   Beantwoorden  / 
 5. PeterPC

  Zoostje is weer helemaal van het pad af.

  “Terwijl hij goed en wel in zijn eigen huisje zit”
  Dat zat jij toch ook totdat je naar zuidoost ging.

  “Sterker nog dit soort gespuis geeft niet thuis als het om een huis gaat. Deze wethouder is de Erdogan van Amstelveen.”
  Raat indirect met Hitler vergelijken, geeft natuurlijk wel aan hoe hersendood je bent.

  “tunnelvicieuze”
  Wat is dat?

  “Zou die enge man wel eens recht in zijn gezicht willen zeggen hoe of wat.”
  Daar ben je te laf voor. Je zult bij links fascistische demonstraties vast wel met een pallie-sjaal voor je gezicht lopen.

  Met dit soort leden blijft de SP altijd in de verdom hoek zitten.

  De analyses van Zoostje zijn kwaadaardig en fout. Jouw soort heeft mensen de verkeerde afslag gewezen omdat jezelf gefrustreerd was over je incompetentie en je lelijkheid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   PC, houd eens op met die projectie.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Hou jij je politieke bijslaap maar in toom.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

     PC Trump in de bocht. Hij moet wat.

       /   Beantwoorden  / 
 6. Matthijs

  @Frank Bikker. Heb de indruk dat je het toch niet helemaal begrijpt. Als AV 1000 sociale huurwoningen bouwt, mag zij er hooguit 200 voor zichzelf houden. Het klagen over de wachtlijsten blijft. Zeker als er ook honderden naar asielzoekers moeten. Amstelveen heeft moeite met verder vouwen voor de wijde omgeving, kennelijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Gedeeltelijk waar, Matthijs. Ik geef toe dat op dit moment door het regiobeleid voor woningzoekenden men de Amstelveners gedeeltelijk in de kou moet laten staan. Maar daarom is dat nog geen reden dat we maar helemaal niets doen, zoals nu gebeurt? In de Scheg worden 700 woningen gebouwd. Nul, komma, nul naar de sociale woningbouw, maar wel heel veel luxe appartementen! Dit beleid kun je niet enkel toedekken met ; We hebben al 1/3 sociale woningbouw en Amstelveen is nu eenmaal een aantrekkelijke woonplaats enz.
   Het wordt tijd dat de gemeentes eens de koppen bij elkaar steken en dat ze iets beters uit proberen te dokteren ten voordele van alle maatschappelijke lagen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Frank wil ook dat jullie een oplossing uitdokteren voor de financiële, economische en monetaire crisis. En vergeet de wereldvrede niet. Frank vindt dat het hoog tijd is dat die nu eindelijk eens komt. Niet wegduiken maar gewoon iets bedenken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     @JB, ik maak bezwaar tegen dit soort ongefundeerde smadelijke aantijgingen. Ik heb Frank Bikker herhaaldelijk *verzocht* om zijn zware beschuldigingen te onderbouwen met dingen die ik ooit ergens zou hebben geschreven of gedaan, maar dan duikt hij weg. Smaad en laster zijn strafbaar. Als webbeheerder bent u hiervoor mede verantwoordelijk als u dit op uw forum toelaat.

       /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

   Dit gaat Frank niet begrijpen, ingekapseld als hij is over alle verzonnen misstanden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Beste Peter & Matthijs, ik kan natuurlijk niet tippen aan jullie magistrale, stralende intelligentie, maar ik wil jullie toch eens verzoeken om mij eens deelgenoot te maken van de oplossing van dit probleem.

    En om te zeggen dat er geen probleem bestaat, zoals PC beweert, zou ik van hem wel eens willen vernemen hoe het komt dat starters 10 jaar en doorstromers 20 jaar moeten wachten op iets anders.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Welke starters? Van een eethuisje, coffee shop?

     En juist ik heb geen probleem. Maar ik ben dan ook geen probleemzoeker. Maar dat is dat regressief links eigen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank Bikker

      Je kunt RvW wel een hand geven wat betreft duiken, zeg!
      Misschien ben je wel een progressieve rechtsdenker, die met alle plezier alle sociale verworvenheden van zijn ouders inlevert.

        /  
     2. PeterPC

      En welke sociale verworvenheden zouden dat dan moeten zijn?

        /  
 7. KGB

  Wethouder B (nog) in bestuur Amstelveenfonds. Krijg de kleren.

    /   Beantwoorden  / 
 8. KGB

  St. Voedselbank Amstelveen toont wel wat aan financiële verantwoording op hun site. Al mijn statiegeld op lege flessen stort ik trouw. In gedachten dat er onafhankelijk goed bestuur zit en het statiegeld direct in de paketten terecht komt.
  Lees of hoor daar evenwel nooit iets over in de lokale pers.
  AH weet natuurlijk pecies welk bedrag per maan naar de Voedselbank of KiKa gaat

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.