GroenLinks: Gemeente maakt foute woonkeuze

Martin Kortekaas

Door voorkeur te geven aan woningen voor huishoudens met een midden of hoog inkomen, maakt de gemeente een verkeerde keuze. Dat vindt de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad. Zij stemde woensdag dan ook tegen de zogenoemde Woonagenda, waarin het woonbeleid voor de komende jaren is vastgelegd. B&W en de coalitie waarop die in de raad steunen willen niet bijbouwen in de sociale sector.

De grote problemen in die sector worden nu niet goed aangepakt, denkt Martin Kortekaas van GroenLinks. Die fractie constateert ook dat een daadkrachtige aanpak om Amstelveense woningen energiezuinig in het beleid ontbreekt. De door coalitie, die uit de oppositie alleen het CDA meekreeg, gewenste doorstroming op de woningmarkt, komt volgens GroenLinks niet op gang.

B&W zien doorstroming uit de sociale sector naar duurdere woningen als enig wondermiddel om de grote problemen op de woningmarkt te lijf te gaan, constateert Kortekaas. Hij wil dat de voorraad sociale huurwoningen op peil blijft en dat de huren betaalbaar blijven. “Amstelveen laat kwetsbare groepen in de kou staan met beleid dat al jaren niet werkt en waarbij de wachttijden voor mensen die een sociale huurwoning zoeken alleen maar verder oplopen,” zegt Kortekaas.

De GroenLinksfractie wil meer maatregelen voor het energiezuinig maken van de woningvoorraad. In de Woonagenda staat een ambitie voor verduurzaming van corporatiewoningen, maar Eigen Haard liet al weten die niet te gaan halen. Wethouder Raat betoogde in de gemeenteraad dat hij daartoe in gevecht gaat met EH. Maar GroenLinks zegt ervoor te strijden dat er voor alle sectoren op de woningmarkt ambitieuze doelstellingen ter verduurzaming komen. “Zodat de energierekening omlaag kan gaan”, zegt Kortekaas.

De fractie van Burgerbelangen (BBA) diende samen met GroenLinks en andere partijen het enige aangenomen amendement in om bebouwing in de groene en open Bovenkerkerpolder tegen te houden. De motie die de fractie samen met SP en PvdA indiende om de wachttijden voor een sociale huurwoning korter te maken, haalde het niet. Unaniem was de steun in de raad voor de motie van D66 en anderen die meer vaart in de gewenste doorstroming wil brengen door het bouwen van relatief goedkope koop- en huurwoningen.

 

Lees ook:‘Weinig concrete aanpak woningmarkt’
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’
Lees ook:GroenLinks wil zicht op stijging huren vrije sector
Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:Woningbouw blijft splijtzwam

5 reacties op “GroenLinks: Gemeente maakt foute woonkeuze

 1. Hadjememaar

  Let wel. “Relatief goedkope woningen”.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan

  Wat een bende in het wonen. Gemeenteraad niet in staat om richting aan te geven.
  Groen Links ook niet.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan

  Waar wonen? Aanspreken van de Bovenkerkerpolder of het Amsterdamse Bos zijn het overwegen waard. Hoe staat het overigens met het Amsteleiland?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jan Demming

  Ja hoor Jan, gooi de boel maar plat en verander, wat er nog aan groen is overgebleven, in asfalt en hoogbouw. Zullen de volgende generaties ons ook erg dankbaar voor zijn. Of hebben we daar maling aan? Klein beetje ego, andere Jan?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Jan

  Groen Links: gefeliciteerd met de benoeming van lijsttrekker.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.