CDA praat college na: meer middeldure woningen bouwen

Geert Janssen

Er moeten de komende jaren woningen voor mensen met middeninkomens worden gebouwd. Dat vindt het CDA, Het blijft – evenals B&W -  de oplossing voor de volledig uit de hand gelopen wachtlijsten voor wie naar goedkope woningen zoeken voornamelijk verwachten van doorstroming. Een theorie die al decennia wordt gepredikt, maar nog nooit enig resultaat heeft gehad, of het moest verlenging van de wachtlijsten zijn. Het CDA deelt de opvatting van B&W dat er sociale huurwoningen voldoende in de stad zijn (meer dan twaalfduizend), maar dat goeddeels de verkeerde mensen – met een te hoog inkomen – er in wonen. Die moeten naar duurdere huizen, vinden college, CDA en vooral haar wethouder Jan Willem Groot. Tweederde van de sociale voorraad wordt bewoond met mensen met een inkomen boven de 33 mille. Onaanvaardbaar, zegt raadslid Janssen van het CDA. “De sociale huurwoningen zijn immers met gemeenschapsgeld gebouwd voor de laagste inkomensgroepen.”Maar de fractie beseft kennelijk ook wel dat de doorstroming nog nooit op gang is gekomen, omdat er voor starters op de woningmarkt en de middeninkomens geen alternatieven zijn: veel te weinig betaalbare huur- en koopwoningen beschikbaar zijn. Dus moeten die de komende jaren worden gebouwd, vindt de fractie. “Het CDA wil dat ook onze kinderen straks nog in Amstelveen kunnen blijven wonen,” zegt Janssen optimistisch. Er moeten volgens hem woningen komen met een huur tussen 650 en 1000 euro per maand, wat in Amstelveen betaalbaar heet. En koopwoningen van tussen twee en 2,5 ton. Plus middeldure koopwoningen (tussen 250.000,– en 400.000,– euro). “De vrijgekomen sociale huurwoningen kunnen dan weer ten goede komen aan de lagere inkomens,” zegt Janssen. Zoals vorige colleges ook al decennia lang verkondigden. Zonder resultaat, ook al heeft volgens de fractie het CDA zich er al jarenlang sterk gemaakt.

Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:Coalitie wil meer sociale woningen voor Amstelveners
Lees ook:SP: B&W laten woningzoekende stikken
Lees ook:VVD prijst college wegens bouw duurdere woningen
Lees ook:CDA wil huurwoningen á € 850 in Scheg

3 reacties op “CDA praat college na: meer middeldure woningen bouwen

 1. fenix

  Wat een slappe kletspraat van het CDA. Enerzijds pleiten voor middeldure woningen en anderzijds besluiten om hele dure villa’s bij Aemstelle te bouwen. Niks middelduur, maar peperduur!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Die grens van 33 mille is door Europa opgelegd. Men vergeet er bij te vertellen dat je dan in Nederland daarover ongeveer 1/3 deel belasting betaalt, wat nergens anders is. Dat betekent dat je 650 euro/maand mag betalen als je je gezin onderhoudt van maximaal 1830 euro netto per maand. Fijn als je de kinderen ook nog wilt laten studeren en met bijvoorbeeld een normaal gebit wilt laten rondlopen. Dit college moet eens leren om de gehele waarheid te vertellen en niet de halve. Op deze manier jaagt men juist de kiezers naar de PVV en de SP. Zie de reactie van fenix, want hij heeft nog gelijk ook!

    /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Hypotheekrenteaftrek. doe daar eerst wat aan. Maar tja..daar gaat onze Geert niet over.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.