Uilenstede wordt ´open´ campus met VU

De Vrije Universiteit gaat onderdelen naar Uilenstede verplaatsen. De stndentenwijk wordt ongevormd tot een echte campus. B en W hebben maatregelen daartoe vastgelegd in hun visie ‘Wonen op Uilenstede', met bijbehorende concept Nota van Uitgangspunten (NvU) Uilenstede Oost. De plannen wordet nu vrijhgegeven voor inspraak. Basis voor de veranderin was een initiatief van de corporatie DUWO, die Uilenstede exploiteert. Uitgangspunt van de gemeente is dat de campus deel uitmaakt van de stad. Uilenstede wordt dus geen besloten campus, maar als het aan BenW, VU en corporatie ligt een aantrekkelijke levendiggebied dat steeds meer deel uitmaakt van het ´stedelijk weefsel´. Andere gebruikers moeten welkom zijn.

 

De Vrije Universiteit gaat onderdelen naar Uilenstede verplaatsen. De stndentenwijk wordt ongevormd tot een echte campus. B en W hebben maatregelen daartoe vastgelegd in hun visie ‘Wonen op

Het besluit van de VU werkgelegenheid voor 450 mensen tijdelijk van de Boelelaan te verhuizen naar Uilenstede is ingegeven door de aanzienlijke groei van de studenten en de noodzakelijk nieuwbouw op de Zuid As. In de jaren ‘70 werd de Vrije Universiteit voor 12.000 studenten gebouwd. Nu zijn het er 19.000 studenten. Plus 4.000 medewerkers. In de zomer van 2008 zal de verhuizing zijn afgerond.

Bij een ingrijpende herstructurering krijgt Uilenstede de ruimte voor sloop en vervangende nieuwbouw van 724 woningen, waaronder het VU Guesthouse. Ook wordt de woonkwaliteit verhoogd door een deel van de wooneenheden samen te voegen tot grotere. Het aantal woningen blijft in beginsel gelijk. Er kunnen er nog 25 bij komen, als het ministerie van VROM hiertegen geen bezwaar maakt. Het plan is om de woonruimte toe te wijzen aan studenten die staan ingeschreven aan een universiteit of hogeschool. Daarnaast heeft DUWO plannen voor de toevoeging van maximaal 4000 m2 onderwijsvoorzieningen, horeca, en overige bedrijvigheid. De kwaliteit van de openbare buitenruimte wordt verbeterd.

Lees ook:Deel VU verhuisd naar campus Uilenstede
Lees ook:Ruim 700 woningen plat op Uilenstede
Lees ook:Eerste nieuwe woningen Uilenstede opgeleverd
Lees ook:Overeenkomst getekend voor renovatie Uilenstede
Lees ook:Eisen herontwikkeling Uilenstede geformuleerd

4 reacties op “Uilenstede wordt ´open´ campus met VU

 1. j

  het werd eens tijd, dat ze in A’veen erachter komen, dat het ook bij A’veen hoort…vroeger kon je je niet in A’veen inschrijven voor een woning als je in Uilenstede woonde….dachten zeker dat het eeasociale buurt was en discrimineerde…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hans van der Liet

  Kunnen we Uilenstede niet aan Amsterdam verkopen? Desnoods voor een symbolisch bedrag? Past qua bevolkingsstructuur daar beter dan bij Amstelveen. Als de kids dan eenmaal afgestudeerd zijn en een mooie baan hebben, mogen ze weer in Amstelveen komen wonen.

  (Meneer Demming: niet vergeten dit door te brieven aan uw vrindje bij het CDA! Dan heeft-ie weer een argument om mij hoogstpersoonlijk uit het CDA te weren!)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  Dat u Uilenstede voor een prikkie wilt verkopen begrijp ik wel, meneer Van der Liet. Uilenstede en z’n studenten zijn tenslotte niet ‘hoogwaardig’ genoeg om bij Amstelveen te horen.
  En wat m’n CDA-vriendje betreft kan ik u melden dat ik niets hoefde door te brieven. Hij kwam zelf met het nieuwtje dat u niet langer welkom bent om deel uit te maken van het Amstelveense CDA-bestuur.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Hans van der Liet

  Meneer Demming, het woord hoogwaardig of iets dergelijks heb ik niet gebruikt. Dat is uw interpretatie. Ik heb alleen gezegd, dat Uilenstede qua bevolkingsstructuur minder goed in Amstelveen past: jong en weinig vermogend in tegenstelling tot oud en (volgens sommigen) puissant rijk.
  Dat u daar een waarde-oordeel aan wilt verbinden, is geheel voor uw rekening!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.