Repair café: ‘Wij repareren ook zielen’

Jeroen Brandes

Vier Repair Cafés (RC) zijn er nu in Amstelveen, waar men eenmaal per maand – op zaterdag – kapotte spullen kan laten repareren. Het is een beetje in strijd met wat fabrikanten willen, geeft voorzitter Lex Bomgaars van wijkplatform Waardhuizen / Middenhoven toe. Hij heeft te maken met het oudste RC in de stad, dat al vijf jaar wordt gehouden in De Meent. Donderdag kwamen medewerkers van de vier bij elkaar om beleid en werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Wethouder Jeroen Brandes (PvdA) kwam ook langs.

Nummer één in De Meent staat de reparatie van defecte Senseo apparaten. Het is in strijd met de bewust op een niet lang leven gerichte constructie van de fabrikanten. Duurzaamheid is de boodschap van de cafés, maar die is niet in overeenstemming met het verkoopbeleid (doorstroming van de producten) der producenten. Hoewel ook het bedrijfsleven natuurlijk de mond vol heeft over duurzaamheid, maar voornamelijk uit promotionele overwegingen en mode. Spullen moeten niet een leven lang meegaan, want dan wordt er te weinig verkocht.

De drie andere Repair Cafés horen bij Stadsdorp Elsrijk, Buurtonderneming Randwijck en wijkcentrum Alleman in Bankras.

770 mensen

In De Meent heeft men de vijftigste zitting achter de rug. Er zij 770 mensen geweest. Bijna 60% van de aangeboden goederen konden volledig worden gemaakt, 16% gedeeltelijk en in ruim een kwart van de gevallen moest men zeggen dat er niets meer aan was te doen.

“We repareren ook zielen”, zegt Boomgaars. Hij doelt op degenen die bewust een artikel mollen om in de Meent aanspraak te hebben wegens eenzaamheid. “Zij zoeken contact en we kennen ze meestal ook.” Nee, hij wordt er niet kwaad om. Het is hulp in de wijk voor een tragisch probleem.

Duurzaam

Alle bezoekers krijgen trouwens bij hem een kopje koffie of thee. Boomgaars: “Onze boodschap is eigenlijk: Gooi kapotte dingen niet meteen weg.” Het gaat vooral om elektrische apparaten, waarvan (volgend op Senseo) op de tweede plaats stofzuigers staan.

In de cafés zijn mensen aanwezig die verstand van een bepaalde groep artikelen hebben, maar het is ook hobbyisme, zegt Bomgaars. In de Meent komen veertien of vijftien mensen per keer. Altijd op zaterdag. “De mensen blijven allemaal rustig wachten tot ze aan de beurt zijn”, vertelt hij. Van hen is trouwens 65% ouder dan 65.

 

Lees ook:Nieuwe Gondelkoerier en wijkstichting
Lees ook:Cheque uit recycling voor Avond4daagse
Lees ook:‘Bewegen begint met buitenspelen’ zegt GroenLinks
Lees ook:‘Ververs inhoud biebs zorgcentra in Middenhoven’
Lees ook:Ook in Waardhuizen wijkstichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.