Alex Coke Trio in de Bolder

De Bolder

In de Bolder treedt vrijdag (6 mei) het Alex Coke Trio op. Coke (1953 in Dallas Texas) is een jazz saxofonist en fluitist met omvangrijke ervaringen. Hij studeerde af voor zijn B.A. aan de Universiteit van Colorado in Boulder in 1976. Voor hij in 1992 naar Amsterdam kwam, ontving hij vele Awards in zijn ‘State of Texas’ als ‘beste jazzsaxofonist’.

Hij wilde alles weten van Be Bop tot Huddie Ledbetter. Fluit-studies brachten hem via Eric Dolphy en Robert Dick, Ann La Berge en Wil Offermans bij de indiaanse panfluit en bamboe-instrumenten.

Coke is een improvisator in hart en nieren. Niet vreemd dus dat hij in de jaren negentig intensief toerde met het Nederlandse jazz-collectief van Willem Breuker.

Terug in Austin Texas in 2000, werkte hij met tal van groepen uit het spirituele en gospel circuit. Coke is een man van de soul en van het hart. Dat blijkt uit elke muzikale en persoonlijke ontmoeting.

Dus trok hij de wereld in om zijn passie te volgen en te ontdekken wat de oorsprong en de originele sound was van de instrumenten die hij bespeelde. Zo kwam hij in 2008 terecht in het land Ghana bij ‘Accra Trane Station’ een Afrikaanse studio die bemand werd door Nii Noi Nortey en Nii Otoo Annan.

Nortey is de createur van the Afrifones: Afrikaanse mondstukken voor sax en blaasinstrumenten en Annan is de ontwikkelaar van de Afrikaanse percussie kits die met bellen en cymbels die speciale klank en kleur produceren. Aldaar kwam de creatie van de CD ‘Topographies of the Dark’ tot stand.

Roots

Alex heeft altijd de behoefte gehad om bij zijn ‘roots’ te zijn en te spelen vanuit zijn innerlijk, ook wel guts genoemd. Hij is een bijzondere jazzimprovisator op zijn instrumenten. Speelde regelmatig met percussionist Afro-drummer Jefferson Voorhees, improvisator als hijzelf. Tegenwoordig verblijft hij om & om in Amsterdam en Austin, Texas, waar hij de muziek van diverse culturen in een soort van kruisbestuiving uitvoert. Een drive die hem een bijzondere muzikant maakt.

Zijn laatste opname ‘Wake up Deadman’ dateert van 2004 en dat gerelateerd is aan ecologische en humanitaire oorzaken van ons bestaan, werd uitgevoerd met Tina Marsh & Creative Opp. Orchestra.

In Austin speelt Alex regelmatig met pianist Rich Harney en bassist Pat Harris bij Masumi Jones (dr)

Naar de Bolder komt hij met kompanen: Bassist Arjen Gorter en pianist Leo Bouwmeester.

 

Lees ook:Afrikaanse muziek- en dansshow in de schouwburg
Lees ook:Kwartet Joris Teepe in De Bolder
Lees ook:The Feen Brothers in De Bolder
Lees ook:Zuid-Afrikaanse vrouwen met show in schouwburg
Lees ook:Concert voor baby’s in bibliotheek

Eén reactie op “Alex Coke Trio in de Bolder

  1. Kees

    Op welk uur en wat kost het?
    Mooi van de Bolder.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.