Pieter van Santen (zang & piano) in Villa Randwijck

Pieter van Santen zingt zaterdag 2 januari (20.00 uur) in Villa Randwijck aan de Bourgondischelaan 3 in het kader van ‘Jazz in de Buurt’, georganiseerd door stichting Tpodium. Hij werd 1966 geboren in Heerenveen als oudste zoon in een domineesgezin. Ook zijn jongere broers blijken te barsten van het talent. Van kleins af aan maken zij samen hun eigen hoorspelen, speelfilms, stripverhalen en muziek. Pieter heeft hierbij dan meestal de rol van tekstschrijver en componist, terwijl zijn broer Martin-Jan de tekenaar van de strips is en zijn broer Jacco zijn muzikale evenknie. Die is later een bekwaam jazzmusicus op de saxofoon geworden en treedt tegenwoordig vaak met Pieter op.

Pieter van Zanten studeerde in 1989 af als docerend musicus piano lichte muziek aan het Conservatorium Zwolle. Daarna studeerde hij nog een jaar bij Rob van Kreeveld aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Tijdens zijn opleiding nam hij deel aan workshops van o.a. John Clayton en Dizzy Gillespie.

Na vele omzwervingen in de populaire muziek en entertainment scene met ook film, cabaret en satire, wijdde hij zich veelal aan zijn recente project Van Santen Zingt Zelf. Dat programma bestaat voor het grootste gedeelte uit nieuwe jazzcomposities met Nederlandstalige teksten, alle van de hand van Pieter. Uiteraard bespeelt hij zelf de piano en wordt hij begeleid door zijn muzikanten en trouwe vrienden: Wilco de Witte op drums en Hans Voogt op de contrabas.

Voor het eerst vertolkt Pieter zijn eigen liedjes die, live gespeeld en gezongen, bestaan uit satirische teksten, doorspekt van eufemismen en een vleugje morbide humor. Zijn liedjes repertoire omvat de Bebop, Swing, Latin, Boogiewoogie, Blues en is doorspekt van satire.

 Ballads

Van Santen waagt zich echter ook aan serieuze ballads. Het zijn stuk voor stuk volwaardige jazzcomposities met veel ruimte voor improvisatie van de instrumentalisten in het trio.

Zijn muziek en knappe improvisaties zijn ook een ode aan jazzgiganten zoals Art Tatum, Bud Powell en Fats Waller die hij in de teksten van enkele van zijn liedjes heeft beschreven.

De humoristische teksten en de stijl waarin hij ze brengt, doen denken aan kleinkunstenaars als Hans Dorrestijn en Drs. P., maar natuurlijk ook aan de grondlegger van de ”jazz waarbij je mag lachen”; Max Teawhistle. Van Santen blaast met deze muziek het genre Neder-Bop nieuw leven in.

 

 

 

Lees ook:Spelen en zingen bij Sinterklaas Instrumentenfeest
Lees ook:Band voor peuters en kleuters in poppentheater
Lees ook:Latin jazz in Noorddamcentrum
Lees ook:Sinterklaasfeest in Poppentheater
Lees ook:Kinderconcertje bij Venstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.