Start campagne voor licht fietsers

Brandes (links) met onverlichte overtreder..Foto: amstelveenweb.com

“Je hebt nu nog mazzel”, zei politieagent Jack Tang tegen een door hem aangehouden fietser. “Je krijgt nu geen bekeuring, maar wel lichtjes voor je fiets.” Die werden de zonder licht rijdende zondaar maandagavond aangeboden door verkeerswethouder Jeroen Brandes (PvdA), die daarmee de lokale editie van de landelijke actie ‘Ik val op’ startte. Hij deelde tientallen sets van voor- en achterlichten uit. In feite werd slecht gedrag daarmee beloond, want wie volledig verlicht over de fietspaden op de hoek van Bovenkerkerweg en Wibledonpark reed kon zonder aanhouding gewoon doorrijden.

Overtreders hadden dus mazzel, betoogde ook Tangs charmante collega Indi Frank keer op keer. “Volgende week kost het € 55 als we je aanhouden.” Beide politiemensen bleken hun verhaal ook in het Engels te moeten afsteken, want er waren keer op keer buitenlandse deelnemers aan het fietsverkeer te zondigen.

Behalve de wethouder, waren ook Cor Maas en Mickie Pranger van de gemeentelijke afdeling verkeersadvies aanwezig. “Wij doen dit samen met de gemeente”, vertelde het politiekoppel aan degenen die werden aangehouden. Eén onverlichte fietser ontsprong de dans, omdat hij – de politie ziende – snel omdraaide en het hazenpad koos. “Als er bekeuringen worden uitgedeeld, staat er ook een motoragent, die achter zo iemand aan gaat”, zei Maas.

‘Ik val op’

De actie blijkt in de praktijk geen overbodige luxe. Volgens gemeentelijke woordvoerder Rob Schippers rijdt een kwart van de fietsers on- of maar ten dele verlicht rond. In Amsterdam is dat de helft. Voor waarnemers in het verkeer lijken die percentages overigens op een vertekend theoretisch beeld. Overigens leek maandagavond het aantal onverlichte fietsers mee te vallen. Van de 127 (brom)fietsers die tussen 17.30 en 18.00 uur het kruispunt passeerden, reden er 17 zonder licht of met een knipperende verlichting.

Zien en gezien worden is het doel van de landelijke actie in deze donkere maanden. De campagne ‘Ik val op’ is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en wordt samen uitgevoerd met Veilig Verkeer Nederland, TeamAlert, Fietsersbond en ANWB. De meeste aangehouden fietsers dachten bij de start van de actie in Amstelveen een bekeuring te krijgen.

Het fietslicht moet tegelijk met de straatverlichting of verlichting bij andere fietsers aan. Ook bij slecht zicht overdag is dat raadzaam.

“Als je zelf fietst, besef je vaak niet hoe slecht je te zien bent voor andere weggebruikers”, zegt wethouder Brandes. “Terwijl je tegenwoordig al voor weinig geld heel goede fietslampjes kunt kopen. Iedere fietser die zonder licht rijdt is er natuurlijk een teveel. Gelukkig was er nu een grote groep fietsers die wel een goede verlichting op hun fiets hadden.”

 

 

Lees ook:Wethouders delen fietslampjes uit
Lees ook:Nieuw offensief tegen lichtloze fietsers
Lees ook:Onverlichte fiets lijkt de norm
Lees ook:Offensief tegen slechte fietsverlichting
Lees ook:Aangeschoten bromfietsrijders aangehouden

Eén reactie op “Start campagne voor licht fietsers

  1. Frank Bikker

    Zo’n jochie hoeft geen boete te krijgen, maar de ouders van zo’n jochie. Zij zijn te beroerd om er op te letten dat hun kroost op goede fietsen te rijden. Twee lampjes heb je al voor 6 euro.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.