Uitgaanspubliek fietst vrijwel uitsluitend zonder licht

Nou dat is dan mogelijk nog een hoger percentage dan in Amstelveen. In Amsterdam fietst 18 procent van het uitgaanspubliek met licht. Er komen in de laatste (donkere) maanden van dit jaar weer een Fietsverlichtingscampagne en acties. Die vermoedelijk, net als vorige jaren, niks opleveren.

In Nederland voert gemiddeld 41 procent voor- en achterlicht tijdens ritten van en naar uitgaansgelegenheden. In Amsterdam dus maar 18 procent.

Dat veroorzaakt gevaarlijke situaties, waarschuwt Stadsregio Amsterdam, waartoe Amstelveen behoort, nog maar eens. ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en provincies komen ny samen in actie om meer fietsers verlichting te laten voeren.

Onderzoeksbureau Goudappel Coffeng onderzocht in opdracht van de betrokken partijen hoe het in de zomermaanden is gesteld met fietsverlichting. In juni, juli en augustus werden op tien uitgaanslocaties in het land bijna 6.000 fietsers geturfd tussen 22:00 en 03:00 uur. In Heelweg in de Achterhoek voerde 70 procent van de 434 waargenomen fietsers voor- en achterlicht.

Het uitgaanspubliek in grote (studenten) steden is beduidend minder bereid om met werkende verlichting op de fiets te stappen. In Groningen voerde 27 procent voor- en achterlicht, in Utrecht 22 procent en in Amsterdam dus slechts 18 procent. Mannen blijken vaker zonder licht te fietsen dan vrouwen (39 procent versus 44 procent). Op basis van inschattingen door de onderzoekers is tevens duidelijk dat vooral de groep 18- tot 30-jarigen weinig aandacht aan fietsverlichting besteedt: landelijk is slechts 33 procent waargenomen met werkend voor- en achterlicht. Voor jongeren onder de 18 jaar is dit 48 procent en boven de 30 heeft gemiddeld 57 procent goede fietsverlichting.

Acties en campagnes

Met de wintertijd in zicht worden er door het hele land speciale fietsverlichtingsacties georganiseerd. Ook wordt er door de betrokken partijen campagne gevoerd om meer fietsers verlichting te laten voeren. De ANWB trapte op 1 oktober af in Groningen met de ‘ANWB Lichtbrigade’ en de ‘Nachtfietser’ en TeamAlert was op 5 oktober aanwezig op de Erasmus Universiteit in Rotterdam om studenten aan de fietsverlichting te krijgen. In november voert TeamAlert campagne bij de Hogeschool van Amsterdam. De politie zegt gedurende het hele jaar alert op fietsen zonder licht te zijn. Waarvan in Amstelveen nauwelijks iets is te merken. De boete voor zonder licht fietsen bedraagt 55 euro, nog altijd maar een fractie van wat een automobilist moet betalen, die trouwens vaker wordt gepakt. De kans bestaat voor een fietser vrijwel niet.

 

Lees ook:Offensief tegen slechte fietsverlichting
Lees ook:Lichtcampagne fiets gestart
Lees ook:Wethouders delen fietslampjes uit
Lees ook:Nieuw offensief tegen lichtloze fietsers
Lees ook:Start campagne voor licht fietsers

7 reacties op “Uitgaanspubliek fietst vrijwel uitsluitend zonder licht

 1. Olaf Oomes

  De laatste zin van het artikel intrigeert mij.
  Ik kan mij toch niet iets anders voorstellen dan dat de gemeenteraad hier de verantwoordelijk wethouder Hr. Raat over gaat aanspreken. Of ben ik thans te cynisch?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ik weet niet of dit onder Raat of Brandes (Verkeer) valt. Trouwens, de boetes worden door de politie uitgedeeld, het geld vloeit naar de staat en de gemeente heeft er maar zeer ten dele invloed op (alleen educatief). Openbare orde (politie etc) is een zaak van de burgemeester.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Moet je eens kijken hoe educatief consequent een prent van 50 euro kan werken!
    Dus Brandes, hop,hop,hop even een paar avondjes meerijden met de politie. Zie het maar als het bezoeken van de werkvloer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Demming

     … en je kunt het gewoon als overwerk declareren.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Tomaat

  Bij minimaal de helft van het uitgaanspubliek is bij vertrek uit de kroeg toch al het licht uitgegaan.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Er zijn kroegen waar je voor de prijs van een biertje fietsverlichting kunt kopen. Dat is een goed idee.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Ik heb u nog nooit in mijn kroeg gezien! Daar wordt van alles verkocht maar geen fietslampjes! Je vindt er hoogstens een fietsenmaker.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.