‘Kinderen moeten weer leren fietsen’

 

Chaos bij Scholen aan Orion

Kinderen moeten weer leren fietsen, constateert Jan Demming, redacteur van wijkkrant Gondelkoerier, naar aanleiding van de discussie over verkeerseducatie, waarmee Amstelveen het slechtst in de regio scoort. In de wijk krantschreef werd al eerder op het probleem gewezen dat ouders hun kinderen de verkeersregels niet bijbrengen en het dagelijks met de auto naar school brengen.

Volgens verkeersveiligheidsorganisaties is het beter dat ouders kun kinderen zelf naar school laten fietsen of lopen dan dat zij hen telkens met de auto brengen en halen. “Op de achterbank leren ze nooit hoe ze veilig moeten fietsen”, stond in het AD, waarnaar Demming verwijst.

Vorig jaar kwamen in ons land 13 jonge kinderen op de fiets om: acht meer dan in 2013. “Dertien verschrikkelijke drama’s voor de families en de scholen”, aldus Martijn van Es van de Fietsersbond. “We kunnen het niet voor 100 procent bewijzen, maar de omgeving van scholen wordt steeds gevaarlijker. Ouders bellen ons er vaak over. Steeds meer kinderen worden met de auto gebracht en gehaald”, zei hij tegen het AD.

Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties bij scholen. “Onervaren fietsertjes moeten laveren tussen de auto’s die lukraak overal geparkeerd staan. Op natte dagen, als het aantal brengouders explosief stijgt, zijn de autoruiten nog beslagen doordat de motor nog koud is. Zo dichtbij wonen ze”, schampert Jose de Jong van VVN.

Weinig geoefend

Het halen en brengen van kinderen levert niet alleen gevaar op voor kleintjes die wél fietsen. Het is indirect ook gevaarlijk voor het kind op de achterbank, want hij doet geen fietservaring op. Als zij dan later naar de middelbare school gaan, hebben ze te weinig geoefend.

De Fietsersbond wil dat gemeenten de omgeving van scholen fietsvriendelijker maken. “In een straal van 100 meter rond de school zouden auto’s geweerd moeten worden. En Kiss&Ride-plekken moeten op 500 meter liggen. Dat ontmoedigt om met de auto te gaan”, aldus woordvoerder Van Es.

Ook in Amstelveen is het probleem dat veel kinderen door ouders met de auto naar school worden gebracht. Wethouder Brandes wees deze week op de dagelijkse verkeerschaos bij Orion, waar ouders te beroerd zijn hun auto 50 meter verder te parkeren om hun kind te laten uitstappen bij de school. In de Gondelkoerier stond daarover in maart aan artikel.

 

Lees ook:‘Op vieten en fiets naar school’
Lees ook:GroenLinks in actie tegen per auto naar school brengen
Lees ook:Ouders niet geïnteresseerd in kind in verkeer
Lees ook:‘Ouders maken verkeer rond scholen onveilig’
Lees ook:Start campagne ‘scholen weer begonnen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.