Offensief tegen slechte fietsverlichting

Het hele jaar door rijden verreweg de meeste fietsers onverlicht of met een verlichting waar iets aan ontbreekt.  Maar nu de dagen korter zijn en de donkerste tijd van het jaar is aangebroken, moet volgens de gemeente de fietsverlichting écht aan. Vooral scholieren fietsen vaak zonder licht, weet ze kennelijk uit ervaring. Gemeenten voeren daarom samen met politie de fietsverlichtingscampagne onder het motto ‘Ik wil je zien’.

De politie besteedt volgens de gemeente de komende maanden extra aandacht aan fietsverlichting. Bij gebrekkige verlichting bekeurt de politie meteen. Er vallen nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. Vooral jongeren lopen risico bij een ongeval betrokken te raken. Ook blijkt dat fietsers onvoldoende aandacht besteden aan de werking van fietsverlichting: nét voor vertrek blijkt er een fietslampje kapot te zijn en is er geen reservelampje of batterij in huis. Vaak stapt men dan toch zonder licht op de fiets. En dat blijft dan veelal zo gedurende de weken en maanden die volgen.


Omdat jongere fietsers (12 tot 23 jaar) erg veel fietsen en soms te gemakkelijk denken over een kapotte fietslamp, lopen zij het meeste risico bij een ongeval betrokken te raken. Voor automobilisten, die qua verlichting trouwens eerder de politie achter zich aan hebben, zijn niet of slecht verlichte (brom)fietsers bijna niet te zien, zeker bij regenachtig weer. De kans op een aanrijding is dan groot, met alle gevolgen van dien.

 

Boete

Komende maanden dreigt sneller een boete voor rijden zonder voor- en/of achterlicht en rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen. Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draagt de fietser het op een verkeerde plek? Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven.
De politie houdt zowel rijdende als staande controles. Een bekeuring voor rijden zonder licht is dit jaar € 50.  Naast vast licht op de fiets mogen losse lampjes ook. De regels voor (losse) lampjes: Bij voorkeur aan de fiets bevestigd, goed naar voor en achter schijnend, losse lampjes alleen op het bovenlichaam (niet op hoof, armen of benen), hoed zichtbaar bevestigd aan fiets, kleding of tas (mag dus niets overheen hangen). Verlichting moet altijd goed recht voor- en achteruit schijnen en mag niet knipperen.

 

Op www.ikwiljezien.nl kan men nog meer informatie terug vinden en verschillende acties van de fietsersbond.

Lees ook:Nieuw offensief tegen lichtloze fietsers
Lees ook:Wethouders delen fietslampjes uit
Lees ook:Onverlichte fiets lijkt de norm
Lees ook:Uitgaanspubliek fietst vrijwel uitsluitend zonder licht
Lees ook:Extra controle op fietsverlichting

8 reacties op “Offensief tegen slechte fietsverlichting

 1. frank

  Een knipperlicht valt mij toch meer op. Voor de rest heel goed idee om te gaan bekeuren. Bij Uilenstede valt een heleboel te vangen. En niets waarschuwen, direct een bon.

    /   Beantwoorden  / 
 2. jo

  :) UITSTEKEND IDEE :(

  Schrik me regelmaat rot als er weer een fietster tegemoetkomt zonder verlichting en donkere kleding ook op het fietspad !

  Levensgevaarlijk !

    /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Gedraag je, Jo.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Joh, wees blij dat er normaal wordt gereageerd. Alles wat het niveau van losse kreten en lollige oneliners overstijgt, geeft alleen maar bonje. Denk aan de adverteerders.

     /   Beantwoorden  / 
 4. snellejelle

  Het is natuurlijk gewoon dom om zonder licht te fietsen.

  Maar sowieso moet er opgelet worden in het donker. Er zijn genoeg deelnemers in het verkeer die helemaal geen licht dragen. Zoals wandelaars, joggers en skaters. Blind er vanuit gaan dat je alles wel ziet, is ook dom (en gevaarlijk).

    /   Beantwoorden  / 
  1. P.G. van Faassen

   En dan heb je het over 2 voeters. Er zijn zat van die personen die wel verlicht zijn, d.m.v. armbanden met een lichtje, maar niet hun hond die ze in het donker uitlaten.

   Dat is pas schrikken.

   En die fietsers, ach dat is allemaal tuig dat zich aan geen enkele regel wil houden.

     /   Beantwoorden  / 
 5. gerben

  De fiets kreeg een service beurt. Dus doen alle lichten het ook weer.
  Leve de vrolijke fietser.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.