Jazz in Dorp: dankzij en ondanks gemeente

Joop Siemers

Het slot van festival Jazz in het Dorp trok de massa naar het Dorpsplein, waar Mathilde Santing tussen 20.00 rn 21.00 uur zong. Of de 10.000 bezoekers, waarover burgemeester Mirjam van ’t Veld sprak bij de opening werden gehaald – zij refereerde aan een eerdere editie – is de vraag, maar duizenden zijn er gedurende het gratis festival wel geweest.

Het was de vierde keer dat het werd gehouden en op zeven podiums speelden bands allerlei soorten jazz. Bij de opening voor genodigden door de gemeente – in het Jan van der Togt Museum – prees Van ’t Veld de organisatie en haar zeventig vrijwilligers, die Jazz in het Dorp tot een volwassen festival maakte en sponsors in het bedrijfsleven achter zich wist te krijgen.

De gemeente werkte weliswaar mee (vorm van citymarketing misschien), maar tegelijkertijd kwam het feest ook ondanks haar tot stand. Hoewel zij een coördinator voor evenementen heeft aangesteld, is volgens bestuurslid Joop Siemers juist de gemeentelijke coördinatie nogal ver te zoeken. “Ik heb met zeven verschillende afdelingen te maken”, verzuchtte Siemers. Die werken, zoals het ambtenaren en semioverheidsinstanties betaamt, doorgaans langs elkaar heen.

Geen betonblokken

Op de laatste dag voor het festival kreeg hij nog te horen dat er wel iets moest worden gedaan om idioten als in Barcelona, die met auto’s op een massa inrijden, bij voorbaat te weren. “Ik zei dat de gemeente voor betonblokken en bijbehorende hijskranen zou kunnen zorgen, maar daarvoor was heen budget. Ook mijn voorstel dan grote bloembakken te plaatsen sloeg bij de gemeente niet aan. Zij deed eigenlijk niks, behalve het probleem bij ons leggen.”

Dankzij onder meer de firma Koudijs in de Stationsstraat konden bestelwagens bij de entree worden geplaatst. “Maar brandweer en andere hulpdiensten moeten er natuurlijk wel door kunnen”, zei Siemers.

Volgens gemeentelijke evenementen coördinator Udo van Huis is optimale veiligheid een verantwoordelijkheid van de organisator. De gemeente had alleen op het allerlaatste moment gevraagd of er aan was gedacht.

Festivaldirecteur Sander Mager werd bij de opening door de burgemeester in het zonnetje gezet. Ze vertelde toch met enige zorg de weinig goeds voorspellende weerberichten te hebben aangehoord. Maar ’s morgens scheen de zon en op een enkel buitje na, rond zeven uur ’s avonds, bleef het droog. Toen was de topdrukte al voorbij. Die werd aan het einde van de middag geregistreerd.

Stilte

Santing eiste aan het slot overigens een luisterend oor van iedereen en adviseerde degenen die aan die opdracht niet wensten te voldoen naar een ander podium te verhuizen. Ze kreeg applaus voor haar opmerking.

Volgens de burgemeester hebben Mager en zijn team hun nek uitgestoken. Hulp van vrijwilligers en bedrijfsleven blijft nodig om het nog steeds groeiende festival voor Amstelveen te behouden.

 

Lees ook:Twee ex-VVD’ers in bestuur Ouderencombinatie
Lees ook:Lokale talkshow uit Oude Dorp
Lees ook:(te) Gekke Kerk Festival krijgt vervolg
Lees ook:Weer Jazz in het Dorp op komst
Lees ook:Reis door jazzwereld in Broersepark

3 reacties op “Jazz in Dorp: dankzij en ondanks gemeente

 1. Joop Siemers

  Jazz in het Dorp
  Afgelopen zondag was het voor de vierde keer weer een grandioos feest in het Oude Dorp. Duizenden Amstelveners, jong en oud, hebben genoten van Jazz, eten en drinken. Ook de kleintjes konden genieten van een mooi kidsprogramma.
  In een artikel op Amstelveenblog is ten onrechte de indruk gewekt dat sprake zou zijn van onvoldoende oog hebben voor de veiligheidssituatie rondom het Oude Dorp. De organisatie van Jazz in het Dorp neemt bij monde van Joop Siemers hier uitdrukkelijk afstand van en distantieert zich van de inhoud en strekking van het eerder genoemde artikel. De organisatie van Jazz in het Dorp benadrukt nogmaals de intensieve en constructieve samenwerking in aanloop naar het evenement.
  In de aanloop naar het evenement zijn diverse overleggen gevoerd tussen de organisatie en de gemeente. Naast de algemene vergunningverlening betrof het met name het treffen van de nodige maatregelen op het gebied van verkeer en beveiliging. Door de gemeente is specifieke aandacht gevraagd voor aanvullende veiligheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld op het terrein van aanrijroutes. In nauw overleg met de gemeente is gekomen tot passende maatregelen.
  De voorbereidingen van de vijfde lustrumeditie Jazz in het Dorp 2018 zijn reeds begonnen. De ontstane positieve relatie tussen de gemeente Amstelveen en de organisatie van Jazz in het Dorp zal worden gecontinueerd.

  Joop Siemers

    /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Bos

  Kennelijk spreekt de organisatie nu bij monde van Joop Siemers met (diens) twee monden. De boodschapper is intussen wel gewend de schuld te krijgen. Die heeft kennelijk weer zelf bedacht dat er zeven gemeentelijke instanties bij het feest waren betrokken, dat er geen gemeentelijke betonblokken konden komen, dat niet op het laatste moment aan de bescherming tegen op de massa inrijden is gedacht enzovoort. De verslaggever had méér kunnen zeggen, maar ach. Hij wordt nu al voor leugenaar uitgemaakt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   Onze Joop wil volgend jaar ook weer zijn gang gaan en dat je dan bepaalde dingen niet hardop moet zeggen is toch duidelijk. Verbeeld je dat er nog meer vragen over verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan de gemeente zouden worden gesteld. Jij weet als beste dat de gemeente het liefst enkel propaganda naar buiten ziet komen, maar ondertussen waren de dames en heren van de gemeente niet te beroerd om met veel bombarie en natuurlijk enkel voor genodigden ( klef, hoezo?) het festival te openen.
   Overigens heeft Joop en zijn vrijwilligers een mooi festival neergezet en zelfs voor de veiligheid trachtten te zorgen, ondanks het ontlopen van de verantwoordelijkheid van de gemeente voor de openbare orde door het af te schuiven. Dit is gewoon bestuurlijke lafheid van de gemeente die wel een drol van 325.000 kon neerzetten maar niet een paar betonblokken en dat onder het mom van te weinig geld.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.