D66 vindt dat lawaai festival moet kunnen

Anders dan de drie andere coalitiepartijen (VVD, PvdA en Burgerbelangen) vindt D66 de gemeenteraad dat men niet moet zeuren over geluidsoverlast tijdens het recente festival Dekmantel in het Amsterdamse Bos. Een feestje moet kunnen en Amstelveen een bruisende stad zijn of worden, vindt D66-raadslid Tawros Aslanjan, die ook al voorstander was van het langer open houden van de cafés, waar de horeca zich overigens in meerderheid tegen keerde.

Raadslid Aslanjan (D66)

D66 zegt met verbazing de vragen aan B&W van de drie andere coalitiepartijen en de berichtgeving in de media te hebben gezien. Wethouder Herbert Raat van Handhaving (VVD) wil een discussie over de festivals in de raad, naar aanleiding van de storm van klachten over basgedreun, drie dagen lang en elke dag tien uur. Maar D66 wijst er op dat het festival binnen de geluidsnormen bleef, die overigens zijn gebaseerd op het meten van decibellen, waardoor de aard van het geluid (bassen) buiten beschouwing bleef. Maar de organisatoren hadden pech door de (westen) windrichting, zegt Tawros Aslanjan.

Hij vindt dat de onlangs door de raad vastgestelde evenementennota niet op de schop moet wegens die verkeerde windrichting. Wat hem betreft komt er geen discussie over, zoals Raat dus wil.

Bij de bruisende stad, die Aslanjan voor ogen staat, moet er “een goede balans” zijn tussen door evenementen gebrachte herrie ( ‘levendigheid’, zegt hij zegt hij zelf) en de leefbaarheid. Maar ja, die laatste kan soms nu eenmaal in het gedrang komen. Dat moet op zijn tijd kunnen, redeneert het raadslid.

D66 wijst er op dat het nieuwe evenementenbeleid extra aandacht besteedt aan het terugdringen van overlast, door in te zetten op een gevarieerd aanbod van evenementen, locatieprofielen, zoals duidelijke geluidsnormen en eindtijden en verbetering van de klachtenprocedure. Maar overlast kan volgens de fractie niet altijd worden voorkomen. “Om die reden stopt bijvoorbeeld de muziek van festivals om 23:00 uur. “

D66 heeft ook geen goed woord over voor het voorstel van de ChristenUnie de leges te verhogen voor grote festivals, waarmee leges wordt gekoppeld aan risicoprofielen. Een wijziging ten opzichte van het voorgaande beleid, zegt D66. De Democraten denken dat evenementorganisatoren dan voor andere locaties in het land gaan kiezen als de legesbedragen hier te hoog worden. “Evenementen in het Amsterdamse bos trekken duizenden bezoekers, die ook gebruik maken van onze hotels en horeca. Dit draagt bij aan de Amstelveense economie”, zegt Tawros Aslanjan. Het festival dekmantel trok 30.000 bezoekers, leverde ruim 6 mille aan leges op en een omzet van tussen de 1 en 1,5 miljoen euro.

 

Lees ook:ChristenUnie wil hogere leges festivals
Lees ook:D66 blij met blauwe zones in dorp
Lees ook:D66 wil open afvalstation op zondag
Lees ook:D66: ‘Kerstmarkt-ondernemers willen ‘s avonds open’
Lees ook:Raat: ‘Letten op randverschijnsel bij festival’

4 reacties op “D66 vindt dat lawaai festival moet kunnen

 1. Slimpie

  De hr.Aslanjan vergeet 1 ding. Amstelveen is een slaapstad. Dat vormt juist voor vele Amstelveners de aantrekkelijkheid van deze gemeente.
  Ook vergeet de hr. Aslanjan voor het gemak maar even dat Amstelveen relatief veel uitgeeft aan cultuur. Mag dan iets wat commercieel is en waarop wordt verdiend dan niet wat zwaarder belast worden ter compensatie op dingen waar verlies op wordt geleden. Ik neem enkel als voorbeeld P60. Zo geeft de winstgevende cultuur iets aan de verliesgevende cultuur.
  Ook vraag ik mij af of deze meneer bij benadering cijfers kan geven wat dit festival onze lokale economie heeft opgebracht.

    /   Beantwoorden  / 
 2. gerben

  Juist, Tawros. Bon courage in comissie en raad. Dat Ponjee badje is een blunder en een aanslag op gemeenschapsgeld. Nu moed tonen om verdere verspilling op bij voorbeeld de nazi bunker te weren. Stem daar tegen en vraag desnoods hoofdelijke stemming aan.
  De stemmers in Amstelveen rekenen op je.

    /   Beantwoorden  / 
 3. headbanger

  Goeie actie Tawros, doe er nog maar wat decibellen bij an afschaffen dat betalen voor muzikale kunstuitingen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  De (zuid)westenwind is normaal in Nederland, Tawros. Niet verkeerd, dus, en ook geen pech. Dat festivalterrein ligt – gezien de heersende windrichting – wél verkeerd.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.