Louter donkere acteurs in ‘De Vrek’ (Molière)

 

Fotografie: Jean van Lingen

Met een compleet Surinaamse/Antilliaanse cast wordt nu ‘De Vrek’ van Molière gespeeld in Nederlandse theaters. Op vrijdag 5 mei (20.30 uur) in cultureel centrum Griffioen in Uilenstede.  Volgens producent Van Engelenburg is een bezetting voor ‘De Vrek’  met louter donkere acteurs een primeur in de vaderlandse theatergeschiedenis.

Onder de zeven acteurs bevinden zich Kenneth Herdigein, Rogier Komproe, Sergio Hasselbaink en ImanuelleGrives.

Regisseur Hans van Hechten: “Producent Van Engelenburg en ik willen donkere acteurs een kans geven in een klassiek stuk te spelen. Ze worden nu alleen gecast in allochtone producties of als het script er expliciet om vraagt. Zonde. Bovendien wil ik laten zien dat de thema’s uit De Vrek nog steeds heel actueel zijn, voor iedereen. Door clichébeelden te doorbreken (o.a. de witte kapitalist) versterk je de universaliteit van het stuk. Daarbij ontdekten we tijdens de audities al dat de flair van de Surinaams Antilliaanse acteurs uitermate goed samengaat met de stijl van Molière, die een grote mate van natuurlijk spel en vooral veel humor vereist.

Beetje pijn

De Franse toneelschrijver, regisseur en acteur Jean Baptiste Poquelin, ofwel Molière (1622 -1673), schreef het stuk over gierigheid en egoïsme ruim 350 jaar geleden. Molière verwerkte veel persoonlijke ervaringen in zijn stukken, zijn liefdesperikelen, zijn moeizame huwelijk, zijn conflicten met artsen, geestelijken en juristen en de ziekte waaraan hij overleed: tuberculose.

Dchrijven van komedies ‘die een beetje pijn doen’ was voor hem een pure noodzaak. “Ik wil me met de belachelijke trekken van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal verbeelden”, zei hij.

Van alle tijden

De door hem neergezette karakters zijn van alle tijden én van alle culturen. Door het thema ‘hebzucht en ambitie’ is deze voorstelling heel actueel. Niet alleen hoofdpersoon Harpagon (De Vrek) maar ook de jongeren in het stuk geloven in de maakbaarheid van de wereld of zijn overambitieus wanneer het om geld gaat. De personages van Molière zijn meer dan eendimensionale karikaturen. Zo is Harpagon een van de onaangenaamste personages uit de theatergeschiedenis, maar hij lijdt daar wel onder.

Geld is het enige dat telt voor Harpagon, een vader die zijn gezin regeert met ijzeren hand. Alle relaties in het gezin worden bepaald door geld. Wanneer Harpagon wil trouwen met de vriendin van zijn zoon, alleen om het familiekapitaal veilig te stellen, komen vader en zoon als rivalen tegenover elkaar te staan.

Lees ook:Cinema AV startseizoen et premièrefilm
Lees ook:Stuk met genomineerde Croiset over Alzheimer
Lees ook:Tobo heeft kijkte in intriges amateurtoneel
Lees ook:Amateurkoor oefent voor optreden met Wim T. Schippers
Lees ook:Twaalf mannen, twaalf meningen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.