Viering stedenbanden op Stadsplein

Burgemeester van VES (Peru) aan het woord

Na een receptie met taart in het Cobra Museum, waar de Triënale met werken van lokale kunstenaars wordt gehouden, werd zaterdagmiddag het feest van de jubilerende stedenbanden met Tempelhof en Villa El Salvador voorgezet. Daar had Stepahie Rhode voor een tijdelijk kunstwerk gezorgd, bestaande ui een graspad door bloemen- en plantenperken, wat een labyrinth voorstelde. De burgemeesters van de drie steden liepen heel het pad af, bloembladeren strooiend.

Later ontfermden voornamelijk kinderen zich erover die zich op geen enkele wijze aan het Labyrith-pad hielden maar dwars door de perken – in de vorm van huizen (rode draad in al het werk van Rhode) –liepen en de neergelegde plakken van boomstammen als springobjecten gebruikten.

Een echt (drie dimensionaal) labyrith was trouwens van de hand van Joep Backhuijs in het Cobra Museum te vinden, waar hij een van de 21 daar exposerende lokale kunstenaars is. Via zijn van doeken gemaakte installatie komt de bezoeker er voor een scherm terecht, waarop via videobeelden allerlei vormen van een labyrinth worden getoond. Bachhuijs liet zich inspireren door de Keukenhof en bouwde een doolhof van doorzichtige lappen gekleurd doek en dat vastlegde op film. ‘In verborgen Historische Tuin Aalsmeer’ heet het geheel.

Op het plein voerden opnieuw de drie burgemeesters het woord, zoals zij ook in het Cobra Museum al hadden

Van ‘t Veld (voorgrond), kinderburgemeester Melle Vos, collega van Tempelhof, vertaalster en burgemeester VES

gedaan en het ging opnieuw allemaal over onverwoestbare vriendschap. “Wij leren van elkaar”, wilde Mirjam van ’t Veld van Amstelveen wel kwijt. “Het idee achter de partnersteden is elkaar begrijpen en dat betekent ook samen iets doen, met oud en jong, met verschillende nationaliteiten.”

 ’Levensweg’

Het tijdelijke kunstwerk Labyribth stond volgens haar voor het zoeken naar de weg. “Je kunt het zien als een soort levensweg, ieder met zijn eigen persoonlijke verhaal.” Door het Labyrinth lopend heeft ieder wel zijn eigen weg, maar is men tegelijkertijd ook samen, zei ze. “Een mooie manier om te leren van elkaars cultuur, elkaar begrijpen, leren en inspireren. Ik ben er klaar voor.”

 Projecten

Voor in het Cobra Museum, waar voorafgaande aan het spektakel op het Plein een bijeenkomst werd gehouden, had ze wel een lange toespraak voorbereid, maar die liet ze vallen om vervolgens te improviseren. Dat had met de vertaling – telkens in het Duits en het Spaans (of terug in het Nederlands) te maken. Van ’t Veld zei dat er steeds meer gezamenlijke projecten in de drie steden komen en uitte haar waardering voor degenen die nu als vrijwilliger voor jongeren, vrouwen en andere doelgroepen bezig zijn of dat in het verleden waren. “Velen hebben een bijdrage geleverd, waardoor de stedenbanden nog levend zijn.” Ongeveer in dezelfde trant lieten de burgemeesters van Tempelhof en VES zich uit.

 

 

Lees ook:Kunstwerk bij Raadhuis wegens stedenband VES
Lees ook:Koninginnen bij Cobra
Lees ook:Huisjes als tijdelijke kunst voor stedenbanden
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:Zaterdag Triënnale open in drie lokale musea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.