D66: ‘Kerstmarkt ook ‘s avonds open’

Raadslid Aslanjan (D66)

De Kerstmarkt op het Stadsplein mag dan landelijk al tot de Top 10 behoren, zoals raadslid Aslanjan (D66) donderdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) constateerde, de normale weekmarkt op vrijdag – toch ook een nationale topper – moest er wel een maand lang voor uitwijken naar het Handelsplein.

Sommige marktkooplieden klagen daardoor vaste klanten, die niet zo snel de kraam kunnen vinden in de nieuwe opstelling, wat omzet scheelt. Raadslid Gerard Hulsman wilde donderdagavond wel weten of er inderdaad minder omzet wordt gedraaid op die weekmarkt, als gevolg van Winter Village op het Stadsplein. En ook of er minder bezoekers naar de weekmarkt komen. Of B&W dat maar eens willen onderzoeken. Er moet wat het CDA betreft evenwicht bestaan tussen week- en kerstmarkt.

Evaluatie

“Mijn fractie heeft in 2015 ingestemd met het verruimen van de mogelijkheden de weekmarkt te verplaatsen, maar is ook benieuwd naar de gevolgen daarvan. En nu is er de mogelijkheid om dat effect over een periode van enkele weken te beoordelen”, zei Hulsman.

Wethouder Maaike Veeningen zei dat er na de kerstmarkt een evaluatie volgt. Aslanjan, wiens fractie van D66 ook met het inmiddels door een meerderheid van de raad goedgekeurde voorstel kwam winkels op zondag van 06.00 tot 22.00 uur

Gerard Hulsman

toestemming te geven open te zijn, wilde nu ook de kerstmarkt zo ongeveer dag en nacht open hebben. Het zinde hem evident niet dat de chalets daar ’s avonds dicht zijn. Wat Hulsman – die tegen de verlengde koopzondag was – de opmerking ontlokte dat Aslanjan kennelijk nu ondernemers op de kerstmarkt wil dwingen tot een 24 uurs economie, terwijl hij in de discussie over de koopzondag beoogde dat het winkeliers vrij staat wel of niet van de verruiming gebruik te maken.

Wethouder Maaike Veeningen merkte op dat de sluiting van de kerstmarkt door de organisator daarvan – bureau No Name – is bepaald. Die sluit aan bij de sluiting van het winkelcentrum. Ze zei niet te weten of het dit jaar nog gaat lukken de chalets langer open te houden. Aslanjan pleitte vooral voor een langere kerstmarkt op vrijdag, zaterdag en zondag.

 

Lees ook:D66: ‘Kerstmarkt-ondernemers willen ‘s avonds open’
Lees ook:Lange koopzondag, ondanks verzet CU/CDA/SP
Lees ook:Weekmarkt wijkt voor kerstmarkt
Lees ook:Door kerstmarkt fors verlies op vrijdagmarkt
Lees ook:Markt kan jaarlijks 7 keer worden verplaatst

15 reacties op “D66: ‘Kerstmarkt ook ‘s avonds open’

 1. Robert van Waning

  Aslanjan weet niet waarover hij het heeft. Hij mag bij ons langskomen om het geheel van bovenaf te bekijken en te beoordelen.

  Op de Kerstmarkt zijn overdag te weinig bezoekers en ‘s avonds is er geen kip. Het is er niet gezellig genoeg en er is te weinig onderscheidend aanbod. De indeling lijkt ondoordacht. De schaatsbaan had in het centrum moeten liggen, denk ik. Langere openstelling jaagt alleen maar de kosten op.

  Veelvuldige verplaatsing van de weekmarkt is een slecht idee. Het Handelsplein is een stedenbouwkundige mislukking en dus geen goed alternatief.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Rvw, kun je even wat fotootjes vanaf je balkon maken, net zoals je hebt gedaan indertijd met dat Stadshartfestival, dat ons 79.000 euro kostte.
   Was wel grappig.

     /   Beantwoorden  / 
    1. Toeschouwer

     Was dat ook al niet een foutje van Maaike van Veeningen (D66)?

       /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Dat eetplein ziet er wel zielig uit. Doet mij aan strandtenten herinneren op een regenachtige dag. Dat ijsbaantje ziet er wel leuk uit, maar billijkt dat nou de verplaatsing van dik 200 kramen, die toch omzetverlies lijden. Heeft men nu uitgezocht dat door dit ” bruisend ” gebeuren het aantal bezoekers aan het Stadshart is toegenomen ? Of doet de wethouder die verantwoordelijk is voor economische zaken zoals gewoonlijk weer wat?

       /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  “De Kerstmarkt op het Stadsplein mag dan landelijk al tot de Top 10 behoren, zoals raadslid Aslanjan (D66) donderdagavond in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) constateerde”

  Waarom kan ik dat nergens op de internets terugvinden?

    /   Beantwoorden  / 
 3. De toeschouwer

  Gij zult verplicht open zijn aldus de “vrije” marktondernemer Aslanjan.
  U bakt ze wel erg bruin mijnheer Aslanjan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. M.de vries

  De foto’s bekeken hebbende kom ik tot de conclusie dat er best wel kindertjes met een Amstelveenpas tussen hadden kunnen schaatsen.

  Maar helaas, lieve kindertjes, jullie zijn niet welkom. Jammer he? Hadden jullie ouders er maar voor moeten zorgen dat ze niet werkloos werden en van bijstand afhankelijk raakten. Het leven is keihard, die les krijgen jullie vast mee van de Burgemeester en wethouders in Amstelveen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Gewoon naar de Jaap Eden gaan. Met wat puzzelen goedkoper en een abonnement voor kinderen tot 12 jaar voor 20 euro. Dat baantje hier is te klein ,zeker als er wat pubers door rossen in combinatie met kleintjes.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Niet zo negatief, Frank. Die schaatsbaan is hartstikke leuk en populair. Gisteravond hebben wij ernaast voor de 2de keer lekker kaasfondue gegeten (dit keer met een scheutje meegenomen Kirsch erin).

  Alleen de indeling vd Winter Village kan een volgende keer(?) beter.

  Hopelijk is een combinatie met de reguliere markt toch , want verplaatsing daarvan is inderdaad uit den boze.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Zoals gewoonlijk, pas je weer alles af bij jezelf! Ik gaf antwoord op de Vries. Op Jaap Eden kunnen kinderen een heel seizoen terecht voor 20 euro. Hier kost het een veelvoud.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Dit is een openbaar forum, Frank. Als jij zo negatief over de schaatsbaan op het Stadsplein schrijft (te klein, pubers die tussen kleintjes rossen) dan reageer ik daarop. Jij trekt het weer in het persoonlijke vlak.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tante Ria

    Ja Frank, waarom doe je dat? Het weer persoonlijk maken?

    En de Jaap Eden kun je niet vergelijken met dat gedoe op het Stadshart.

    Iets van appels en peren?

      /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Klere-herrie van bonkmuziek en schreeuwende presentator van Serious Request op het Stadsplein. Dit was niet afgesproken met de organisatoren van de Winter Village.

  Gemeentelijke vergunningverleners houden geen rekening met het feit dat hier veel mensen wonen.

  Wij kunnen elkaar thuis nauwelijks verstaan, laat staan dat wij kunnen lezen, eigen muziek luisteren, tv kijken, ongestoord niets doen of slapen.

  In veel stadscentra zijn op deze manier de vaste bewoners verjaagd. Die centra werden er niet gezelliger en veiliger door.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.