D66 / VVD: Eigenaar laat Stadshart verloederen

Raadsleden Aslanjan (D66, links) en Gast (VVD)

De twee grootste liberale fracties in de Amstelveense coalitie, VVD en D66, zeggen de verloedering van het Stadshart, vooral de oostelijke kant ervan, niet langer te kunnen aanzien. Omdat de gemeente er eigenlijk niet zoveel aan kan doen, roepen zij eigenaar Unibail-Rodamco (UR) op tot renovatie van het verouderde gedeelte. Zij zeggen nieuwe kansen te zien voor uitbreiding van het gehele winkelcentrum, maar kennelijk op een andere manier dan UR zelf wil. Die denkt de Schilderswijk goeddeels te moeten slopen voor uitbreiding, maar VVD en D66 menen het beter te weten. Die vinden dat UR moert aanhaken bij – overigens nog niet zekere – grote investeringen van eigenaar ASR van het leeg staande V&D-gebouw, waarin mogelijk d Canadese warenhuisketen Hudson Bay komt.

Maar nu heeft van Blokker tot aan het V&D-pand de verloedering toegeslagen, vinden D66 en VVD. ‘Het dichtgetimmerde Herenstraatje en bijvoorbeeld de Kijkshop hebben niet meer de allure van weleer en zijn zeker niet het paradepaardje van het met vier sterren bekroonde beste winkelcentrum van Nederland.’

Er wordt volgens de fracties nu al jaren niet meer geïnvesteerd in een groot stuk van het winkelgebied en zij houden daarvoor de eigenaar verantwoordelijk. Raafslid Tawros Aslanjan van D66: “Wij zijn in Amstelveen de boot aan het missen. Onze concurrentiepositie verslechtert zienderogen, omdat we worden ingehaald door winkeluitbreidingen van bijvoorbeeld het Gelderlandplein en Hoofddorp.” De laatste twee jaar waren er 8% minder passanten op het Stadshart en volgens de Rabobank laten pinbetalingen zien dat de omzet daalt.

Volgens de fracties vraagt de politiek Rodamco al jaren om een plan B, nu de gemeente tegenstander is van sloop van 50 woningen in de Schilderswijk, maar zit Rodamco nog steeds op dat spoor uit 2013. Dit plan is na veel weerstand uit de buurt naar de prullenbak verwezen, constateren D66 en VVD. Zij verwijten Rodamco gewoon door te gaan met het opkopen van huizen in de Schildersbuurt. ‘De bewoners zijn over het algemeen van mening dat de huisbaas zich gedraagt als een slechte verhuurder door de huizen te verhuren aan mensen die geen commitment hebben in de buurt, waardoor de sociale cohesie onder druk komt te staan.’

Raadslid Inza Gast van de VVD: “Zelfs het bouwen van nieuwe woningen is de gemeente Amstelveen niet teveel. Dit is een prachtige kans voor Rodamco om daarbij aan te haken en een state of the art winkelroute te creëren vanaf de Blokker naar Hudson’s Bay en weer terug.”

De VVD en D66 vinden het winkelcentrum nog steeds een gouden locatie, dat verbeterd en uitgebreid kan worden binnen de bestaande grenzen van het Stadshart, zonder sloop van woningen.

 

Lees ook:Strijdbijl Stadshart lijkt nu begraven
Lees ook:Collegecrisis door Stadshartplannen
Lees ook:Eigenaar Stadshart vindt huren ‘marktconform’
Lees ook:Stadshart nog groter, woningen en politiebureau weg
Lees ook:Raat over Stadshart: ‘Wij gaan voor inhoud’

20 reacties op “D66 / VVD: Eigenaar laat Stadshart verloederen

 1. Olaf Oomes

  @Johan Bos

  Wat is hier nu eigenlijk het verschil met de essentie van het artikel “VVD: Stadshart wordt links en rechts ingehaald” van drie dagen geleden 16 juni jl.?

  Moeten wij onze reacties onder dat artikel nu ook weer gaan herhalen?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Eerst weigert het gemeentebestuur onder leiding van dwarsligger Raat (VVD) om mee te werken aan een noodzakelijke verbetering van aanzien, inrichting en infrastructuur in en om het Stadshart en zodoende aan de (even noodzakelijke) optimalisering, modernisering en uitbreiding van het winkelcentrum, en nu schuiven bestuur en politiek alle schuld op Unibail Rodamco die zonder die medewerking niet vooruit kan.

    /   Beantwoorden  / 
 3. CeeBee

  Is er niet gewoon sprake van overaanbod aan winkelruimte in combinatie met de astronomische huren, waardoor er leegstand is?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Ik krijg een beetje het idee dat D66 en VVD hier met hun eigen principes in de knoop komen. UR is vrij om huurprijzen te vragen die zij willen. Als ondernemers vervolgens geen kans zien om daar nog iets aan te kunnen verdienen dan wordt een pand dus niet verhuurd. Het hardcore principe van marktwerking. Iets waar de VVD/D66 heilig in geloven.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Olaf Oomes

  Helaas geen reactie van Hr. Bos. Dus dan maar mijn eerdere reactie herhaald.

  Wellicht moet Mw. Gast eens bij haar eigen VVD wethouder Hr. Raat gaan informeren waarom hij enkele jaren terug zijn persoonlijk politiek belang belangrijker vond als het overkoepelende belang van Amstelveen in een gerenoveerd, modern, uitgebreid en innovatief Stadshart. Het was namelijk Hr. Raat die in zijn eentje de stekker uit de, mede door hem met UR, opgestelde uitbreidingsplannen trok. Laten wij dit vooral niet vergeten.

  Inmiddels heeft Hr. Raat zich zover in zijn stellingen teruggetrokken dat een reële uitbreiding van het Stadshart alleen nog maar mogelijk lijkt na een vertrek van Hr. Raat. Kortom: wat gaat u nu doen Mw. Gast?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Zoostje

   Vreemd idd dat de heer Bos niet meteen reageert, doet hij bij mij en ook bij de heer Waning normaal gesproken onmiddellijk. Hij zegt zelf….als ik word aangesproken etc….Misschien even geduld? Komt vast wel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    I.t.t. Olaf die ook af en toe wat roept, zijn jullie (zoostje en robert van waning) figuren waar nauwelijks op te reageren valt.

    Niet erg hoor, maar dan niet klagen waarom er geen aandacht is voor jullie gebrabbel.

      /   Beantwoorden  / 
 6. CeeBee

  Dan licht ik mijn eerdere reacties ook nog maar even toe. Prima zaak dat wethouder Raat in 2013 op de rem is gaan staan om de fout te corrigeren van de destijds verantwoordelijke wethouder voor dit dossier en die zich in Parijs compleet had laten inpakken door Unibail Rodamco. IJzersterk ook dat die wethouder even vergeten was te vertellen tegen de bewoners van schildersbuurt dat hun huis op de slooplijst stond. Waarschijnlijk bedwelmd door alle prachtige praatjes en plaatjes.

  Laten wij dit inderdaad vooral niet vergeten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Bingo

     /   Beantwoorden  / 
 7. Olaf Oomes

  Ah daar is de woordvoerder van Hr. Raat weer. Blijft nog immer de feiten verdraaien. Mag natuurlijk echter de gemiddelde Amstelvener heeft inmiddels allang door dat wethouder Raat de oorzaak van alle ellende rondom de doorontwikkeling van het Stadshart is. Nu alleen Mw. Gast nog, zo prominent in beeld in dit artikel en dat van drie dagen terug. Het zou natuurlijk ook zomaar kunnen zijn dat zij gewoon een hoger politiek ambt ambieert dan “simpel” gemeenteraadslid. Maar ja dan moet Hr. Raat natuurlijk wel uit het politiek plaatje verdwijnen in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Daar is weer de woordvoerder van UR.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Ceaucescue

  Pure chantage van UR. Zij zitten er niet mee dat het centrum van een stad verpaupert en ze hebben de tijd.
  Hr. Raat, handel hier net zo als met Molenstaete, zou ik zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   Eerste twee zinnen zijn onjuist, tendentieus en populistisch van aard.

   Derde zin ben ik het mee eens. Hr. Raat lijkt mij inderdaad de aangewezen persoon om de eerste paal te slaan van het uit te breiden stadshart op de locatie waar eerst een deel van de woningen in de schildersbuurt stonden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ceaucescue

    Bewuste verdraaiing van mijn woorden, leugenachtig en populistisch, hr. Oomes om uw woorden maar eens te herhalen.
    De gemeente kan een eigenaar erop aanspreken als hij zijn onroerend goed laat verpauperen. Dat gebeurt hier blijkbaar en de hr. Oomes legt dan de schuld bij de gemeente. Wat een redenatie van deze UR kloon.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Olaf Oomes

     LOL

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank

      Tuurlijk, want UR is een maatje te groot voor de gemeente. Bij de kleine jongens kan het wel, zie die garage en dit geval.

        /  
 9. Robert van Waning

  Volgens JB wil UR nog steeds 50 woningen in de Schilderswijk slopen. Dat is onjuiste en tendentieuze informatie, een journalistieke doodzonde. Dat is echter de manier waarop deze ‘discussie’ in het openbaar door aanhangers van Raat wordt gemanipuleerd.

  Het Stadshart verloedert niet van binnen maar van buiten, door foute beslissingen, verwaarlozing en gebrekkige handhaving door het gemeentebdstuur.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ceaucescue

   Eigenlijk vind ik dat de hr. van Waning door al zijn slechte, leugenachtige publiciteit rondom het Stadsplein het geheel een hele slechte PR bezorgd en daarmee ook UR!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Peterpc

    cb? Al jouw leugens? Dan zijm we wel even bezig.
    Maar die staan toch op die site van je. Oh wacht alle teksten daar zijn allemaal aamgepast in jouw voordeel.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.