Stadshart dreigt concurrentieslag te verliezen

Het Stadshart, volgens B&W belangrijk voor de lokale economie, dreigt de concurrentieslag met winkelcentra in Hoofddorp en Gelderlandplein te verliezen. Dat staat in een concept economische beleidsnota van wethouder Maaike Veeningen (D66).

Dezer dagen gaat het geheel vernieuwde Gelderlandplein met veel publicitaire tam-tam open. Veel Amstelveners doen daar al hun inkopen, onder meer omdat het parkeren er aanzienlijk gemakkelijker en goedkoper is en het assortiment aantrekkelijk.

Overeenkomstig de aanhoudende voorstellen van de liberale coalitie wil zij doorgaan met het aantrekkelijker maken van het Stadshart en vooral het Stadsplein. Mogelijk moet het winkelaanbod worden uitgebreid en daar wil de gemeente – onder voorwaarden – wel aan meewerken, mits dat tot een kwaliteitsverbetering leidt. Primair moeten zwakke delen van het centrum worden herontwikkeld, vindt de gemeente, maar uitbreiding moet wel binnen de nu bestaande grenzen van het Stadshart blijven.

En ook moet worden bekeken welke invloed die uitbreiding dan heeft op vooral Bankrashof, maar ook andere wijkwinkelcentra. De gemeente denkt aan opnieuw invullen van het V&D gebouw, aanpak van de gehele entree van het centrum aan die kant, vernieuwing ban Buitenplein en Binnenhof en (komt ie weer) verlevendiging van het Stadsplein.

Ook de horeca moet volgens de gemeente beter worden, waarbij zij denkt aan uitbreiding van de terrassen en mogelijk meet horeca toestaan in de cultuurstrip, die er op zich ook aantrekkelijker uit moet gaan zien. Ook moet het nu leegstaande congresgebouw een andere functie krijgen.

 

 

 

 

 

Lees ook:UR wil meer horeca in Stadshart
Lees ook:‘Sterk Stadshart geeft (winkel) status aan A’veen’
Lees ook:Meer verswinkels en horeca in Stadshart
Lees ook:Gelderlandplein wordt stevig opgeknapt
Lees ook:300 mensen bekeken plannen Stadshart

39 reacties op “Stadshart dreigt concurrentieslag te verliezen

 1. Anarchistje

  Snapt deze gemeente nou werkelijk niet waarom mensen liever in Hoofddorp/Gelderlandplein winkelen? En wat verstaat Veeningen onder kwaliteitsverbetering en de ‘zwakke delen’aanpakken? Nog duurdere winkelmerkketens aantrekken? Er is hier geen keuze….en geen sfeer, dat is waarom mensen elders hun inkopen doen. D’66 lijdt aan hoogmoed en zoals men weet komt dat voor de uiteindelijke val.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Als het echt zo is dat hoogmoed voor de val komt, dan is D66 hartstikke dood als de zwaartekracht uitgewerkt is.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Anarchistje

  En oh jee, oh jee, Stadshart dreigt concurrentieslag te verliezen…., gaat het nog slechts om lijstjes en cijfers en geld? Luistert Veeningen wel eens naar inwoners? Of heeft zij de volledige partijpolitiek van ooit van Mierlo nu echt verlaten? Ik zou zeggen ga op in de VVD en hou je verder koest. En wat ‘groen’ betreft mag zij zich in het vervolg aansluiten bij BBA, die round-up nog steeds verdedigt. Ga zo door D’66!!! En er blijft niks meer van deze partij over.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Wat is er mis met roundup?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Is dit een provocatie, PC? Lees jij de media wel eens? Zo niet, google dan eens op Round Up! Je kan natuurlijk schijt hebben aan het uitsterven van allerlei insecten, waaronder vlinders en bijen, maar wat te denken van onze nazaten? Ook maling aan, zeker?

      /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Bij mooi weer zit je best wel aardig op het Stadsplein,maar 3,50 euro voor koffie op een plakkerig tafeltje of 10 euro voor een geprakte gehaktbal met een Turkse naam )minstens goed voor 12 letters, maar staat wel interessant, niemand kan het toch uitspreken!)met ruccola )3 blaadjes) en lollo rosso )ook sla, maar dan rood, ook 3 blaadjes) 2 halve cherrytomaatjes en een paar pijnboompitjes, uitgestald op een bord met een doorsnede van je onderarm vind ik te veel van het goede. Dan haal ik wel gratis koffie bij AH en eet wat uit de muur bij FEBO.

  Maw het geheel is vaak te duur. Men wil het wel eens doen, maar het zijn uitzonderingen. De Hema en het voormalige Laplace zaten altijd vol.

  Men schijnt nog niet zo goed begrepen te hebben bij de gemeente dat de salarissen hier hoog zijn, maar de hypotheken ook en geld kun je maar 1 keer uitgeven.

  Daarnaast het parkeren. Als jij iets kleins wilt kopen ga je geen tig euro betalen om dat te doen, dan ga je wel ergens anders heen. Men gokt veel te veel op `Funshopping`. Dat is jammer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Praktisch alle winkels zijn veel te Stadshart, veel te duur dus. Enkele goedkopere en voor de consument aantrekkelijke winkels – eventueel tegen aantrekkelijke voorwaarden – zouden misschien ook de ‘gewone man en vrouw’ kunnen aantrekken. Maar nu is een bezoekje aan het Stadshart helaas een elitaire aangelegenheid.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ceaucescue

    Veel kijke, kijke en niet kope dus.

      /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

   “Maw het geheel is vaak te duur. Men wil het wel eens doen, maar het zijn uitzonderingen.”

   Wat wil men wel eens doen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ceaucescue

    Mijn vermoeden is dat het in jouw geval tot mislukken is gedoemd.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Het gemeentebestuur begrijpt nog steeds niets van het Stadshart. Dat komt omdat ze er te ver vanaf zitten en zij durven zich er nauwelijks te vertonen. ‘Never the twain shall meet.’

  Als Unibail vanwege gebrek aan medewerking de pijp aan Maarten geeft, zijn we helemaal gesjochten.

  Wethouder Veeningen richt zich helemaal naar de horeca. Die fout hebben veel gemeentebesturen gemaakt. Daarna kostte het weer veel tijd en geld om het stadscentrum – inmiddels een vrijwel onbewoond gebied – weer aantrekkelijk te maken voor bewoners en bezoekers.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Potver7

  Goeie analyse ook… De reden dat mensen naar het Gelderlandplein gaan ligt primair aan de parkeerkosten en het assortiment, en dus gaan we het plein opvrolijken en de V&D opknappen.

  Je zou verwachten dat men de concurrentie aangaat door de parkeertarieven op concurrerend niveau te brengen, en te streven naar een winkelaanbod dat die van Gelderlandplein overtreft.

  Maar nee hoor. Gaan we nu die drol een mooi levendig kleurtje geven? Geel lijkt me wel wat.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Hé, hé, van die drol afblijven hè ? Die staat symbool voor het werk wat dit College aflevert……..

     /   Beantwoorden  / 
  2. ciska

   Een centrum zonder horeca. Kan iemand mij vertellen in welke gemeente dat ueberhaupt is.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Olaf Oomes

  Deze neerwaartse spiraal is volledig op het conto te schrijven van wethouder Raat. Hij is degene die enkele jaren terug door de knietjes ging toen UR (eigenaar van het Stadshart) met, in samenspraak met het college overigens, uitgewerkte plannen kwam om het Stadshart uit te breiden en op te schalen. De electorale angst voor de bewoners van de Schilderswijk zat er blijkbaar te stevig in bij hem.

  Gelukkig is dit bij het Gelderlandplein anders ingestoken, waardoor hier thans een prima locatie om te shoppen is ontstaan met gevarieerde winkels waarvan ook vele overigens in het hogere segment.

  Nee het is de kabouterpolitiek in Huize De Poel die volledig schuldig is aan de huidige situatie in het Stadshart.

  Echter beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Hoewel het inmiddels wel één voor twaalf is, is volgens mij is de situatie nog te redden. Hiervoor is het wel vereist dat UR de kans en ruimte krijgt haar plannen zoals deze op tafel lagen te realiseren. Het feit dat V&D inmiddels ter zielen is lijkt mij in deze situatie eerder een voordeel dan een nadeel te zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Ceaucescue

  D66, VVD en Unibail hebben nog niet zo goed door dat je een WC voor iedereen aantrekkelijk moet maken, wil het goed lopen. Daarvoor is het echt niet nodig om hele woonwijken plat te gooien. Aan de oostkant is nog genoeg ruimte. (leeg V&D, lege kantoren en er kan op deze plek zelfs nog wat bijgebouwd worden. Heb je meteen ook een betere aansluiting op de sneltram.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   @ Ceaucescue
   Je bedoelt lijn 5,neem ik aan?
   De sneltram stop daar niet en over een paar jaar zelfs niet meer in de buurt!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ceaucescue

    Een blijk van een nog slimmer beleid, dan ik al dacht.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Mee eens. Vergelijk de uitstraling van het vernieuwde Gelderlandplein eens met de buitenkant van het Stadshart. Wat een droefenis. Unibail en gemeente moeten SAMEN hun best doen om er nog wat van te maken. En een beetje snel, graag.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Robert van Waning

  Niemand heeft het over een centrum zonder horeca. Stadscentra waar de horeca de dienst uitmaakt (waar dus alleen gebeurt wat de horeca wil) verloederen echter snel en worden onaantrekkelijk voor bewoners en bezoekers. Voorbeelden genoeg: Arnhem, Apeldoorn, Amersfoort, Tilburg, etc. Daar heeft het veel moeite, geld en tijd gekost om de zaak weer in evenwicht te brengen en de bewoners te laten terugkeren.

  Het gemeentebestuur lijkt niet te willen leren van de fouten die elders zijn gemaakt. Wij kunnen dus een periode van Verelendung vooruitzien.

  Als ze doordeweeks’s avonds niet alle verlichting rondom het Stadsplein (zoals in de schouwburg en P60) uitdoen, ongezellige verlichting (zoals van de Volksuniversiteit) vervangen door aantrekkelijke verlichting, en asociaal gedrag ontmoedigen, dan wordt de sfeer er al meteen een stuk prettiger. Daar is dus helemaal niet zo veel voor nodig. Wij wonen voornamelijk met veel pkezier aan het Stadsplein, maar houden ons hart vast.

  Horeca aan de cultuurstrip is kansloos, omdat daar geen loop is en omdat parkeren te duur is voor restaurantbezoek.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Ceaucescue

  De verlichting op het Ouderkerksplein in A’dam is erg gezellig! Ook altijd reuring!

    /   Beantwoorden  / 
 10. Afke

  Allemaal heel megalomaan. Dat nog steeds gedacht wordt in oplossingen van meer meer meer. Er is best behoefte aan kleine speciaalzaken met eerlijke producten, maar dan zal de huur flink omlaag moeten. En gratis parkeren bv de 1e 90 minuten. Dat zou ook helpen aan de parkeeroverlast waar wij op de Bovenkerkerkade gigantisch last van hebben.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   Ik denk dat je daar enkele goede punten hebt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Maar ja, de heilige markt he, waarin het goedkoper is om panden ten koste van de belastingbetaler leeg te laten staan, dan er iets mee te doen.

      /   Beantwoorden  / 
 11. Jan Demming

  @ Afke

  Kleine aanvulling achter jouw opmerking ‘meer meer meer’, namelijk duur duur duur.

    /   Beantwoorden  / 
 12. CeeBee

  Dat het stadshart de kans loopt om de concurrentieslag te verliezen is een volkomen losse bewering uit de conceptnota en wordt op geen enkele wijze onderbouwd. Maar de rellerige krantenkop slaat aan zo te merken, zonder dat iemand de moeite neemt om de nota eens te lezen. Een nota overigens waarmee de gemeente Amstelveen de wereldkampioenschappen Open Deuren Intrappen met de handen op haar rug zou winnen, maar dit terzijde.

  Maar de opzet lijkt te slagen. De geesten worden rijp gemaakt om nog meer te investeren in het Stadshart en het Stadsplein. Nóg meer? En hoort dat wel op het bord van de gemeente te liggen? Mij lijkt dat vooral de laatste vraag eens goed tegen het licht gehouden zou moeten worden, want nu lijkt het (weer) teveel op investeren en maar hopen dat het goed komt.

    /   Beantwoorden  / 
 13. frank

  En wat vind jij?

  Naar mijn weten heeft het Stadshart van het begin af aan nooit aan de verwachtingen kunnen voldoen qua aantal bezoekers. In ieder geval die ons zijn voorgespiegeld.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Wat vind ik waarvan precies?

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Sorry, inderdaad onduidelijk. Uit de vragen die jij opwerpt in alinea 2 is onduidelijk of jij vindt dat de gemeente daar ueberhaupt in moet investeren. Mijn inziens is het het probleem van de projectontwikkelaar.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Precies, dat laatste.

       /   Beantwoorden  / 
 14. frank

  Tjeempie, zijn we het al weer eens, maar we blijven toch lekker bij ons eigen cluppie,he?!

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Geen zorgen

     /   Beantwoorden  / 
 15. Robert van Waning

  Er moet veel gebeuren in en rond het Stadshart wil een modern winkelcentrum daar nog optimaal kunnen functioneren. Aan- en afvoer, parkeermogelijkheden en interne routing zijn verre van ideaal. De A9-plannen brengen geen verbetering.

  Unibail Rodamco is afhankelijk van de gemeente. Als die zo knullig blijft opereren, geeft UR er misschien de brui aan en verkoopt het winkelcentrum aan een tweederangs investeringsbedrijf. Daar wordt niemand beter van.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Ceaucescue

  Is UR dan top of the bill. Zij wisten ook van te voren dat zij met een “knullige” gemeente in zee gingen, ook niet zo handig.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Bij een club met balanstotaal van 38 miljard en een eigen vermogen van 14 miljard euro zal men zich niet zo snel afhankelijkheid laten maken van een gemeente gok ik zomaar. Het zal eerder andersom zijn en daar zit precies mijn vrees. Namelijk dat de gemeente verplichtingen aangaat die niet op haar bord thuishoren, maar waarvoor de belastingbetaler later wel de rekening krijgt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ceaucescue

    Vraag dat maar voormalig wethouder Stevens, die heeft indertijd met menig zweetdruppeltje tussen zijn billen gezeten.

      /   Beantwoorden  / 
 17. Ceaucescue

  Ken je die van die muis en die olifant?

    /   Beantwoorden  / 
 18. Robert van Waning

  UR is voor uitbreiding, modernisering en optimalisering van het winkelcentrum Stadshart afhankelijk van politieke, bestuurlijke en ambtelijke medewerking. Op al die terreinen lijkt er tegenwerking of op zijn minst gebrek aan medewerking te zijn. Er zit geen schot in de zaak. Ik houd mijn hart vast.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.