‘Schildersbuurt toch naar de sloop?’

Foto: amstelveenweb.com

De bewoners Bouke de Boer en Edwin Ardon van de Schildersbuurt hebben de indruk dat het proces rond de vernieuwing van het Stadshart toch een kant op gaat die schadelijk is voor de wijk. Dat blijkt uit de ingezonden broef die z\ij naar de lokale media stuurden.

‘Een aantal jaren geleden zijn de voorgenomen plannen van Unibail Rodamco (UR) om een deel van de Schildersbuurt in Amstelveen te slopen in het kader van de nieuwe plannen voor het Stadshart te Amstelveen gelukkig geblokkeerd door een heftig protesterende buurtgemeenschap en een kritische gemeenteraad die het college van B en W tot de orde riep. Zowel het college van B en W als UR beloofde beterschap, nadat bleek, dat ze dit plannings- en besluitvormingsproces verkeerd hadden ingeschat en de plannen als onrealistisch werden beschouwd.

De gemeenteraad stelde, dat er zeker geen sprake zou zijn van sloop van de Schildersbuurt, wethouder Raat zette daartoe zelfs zijn eigen politieke toekomst op het spel. Ook zou de gemeente de communicatie met UR goed en constructief gaan vormgeven. Hiertoe werd een memorandum van overeenstemming gesloten tussen de gemeente en UR. UR beloofde op haar beurt om de buurtbewoners van de Schildersbuurt bij haar denk- en ontwerpproces te betrekken en vorig jaar zomer met een nieuw plan te komen. Daarnaast beloofde UR te stoppen met het opkopen van huizen in de Schildersbuurt.

Wassen neus

Naar nu blijkt, komt UR geen van de door haar gedane beloften na. De betrokkenheid van buurtbewoners die UR zou nastreven bij haar hernieuwde plannenmakerij kan niet anders worden gezien als een wassen neus. In dat kader stelt UR, nadat er in de door haar georganiseerde workshops met buurtbewoners alleen maar is gesproken over alternatieve scenario’s, dat zij gewoon nog steeds van plan is een deel van de Schildersbuurt te slopen. Ook levert UR gewoon geen nieuw plan op, ondanks haar belofte.

De belofte van UR om geen nieuwe huizen te kopen in de Schildersbuurt blijkt eveneens loos, zeer recent kocht zij weer huizen. Sommige van die huizen liggen zelfs buiten het door UR geplande uitbreidingsgebied. Het lijkt ons sterk, dat UR zich tot een soort van woningbouwcorporatie wil ontwikkelen. Meer voordehand liggend is het, dat dit onderdeel is van een slinkse strategie om toch de sloopplannen door te drukken. Het feit, dat onderhoud door UR naar het lijkt nauwelijks wordt uitgevoerd wijst hier ook op.

‘Pappen en nat houden’

Het op deze wijze uitvoeren van een “pappen en nathouden strategie” door UR is denigrerend voor zowel de bewoners van de Schildersbuurt als voor de gemeenteraad. Het is lovenswaardig, wellicht naïef, te noemen, dat ondanks dit onbetrouwbaar gedrag, de gemeente door blijft gaan met UR als een volwaardig gesprekspartner te beschouwen. Maar ondanks alle mooie beloftes is het proces rondom de ontwikkeling van het Stadshart en de gevolgen daarvan voor de Schildersbuurt toch weer verworden tot een onduidelijk, niet transparant proces, waar UR toch de touwtjes in handen lijkt te hebben en dat is niet acceptabel!

Tijd voor verandering; de gemeente zal meer leiding moeten geven aan dit proces en daarnaast transparant moeten zijn over de gesprekken die zij voert met UR. UR zal met open vizier moeten onderhandelen met de gemeenteraad en de buurtbewoners, gedane beloftes nakomen is daarvoor een randvoorwaarde. De bewoners van de Schildersbuurt hebben eerder laten zien diep betrokken te zijn bij hun wijk. Er is zelfs een stichting opgericht die het behoud van de Schildersbuurt tot haar doel heeft. Alleen al deze betrokkenheid zou voor alle andere ook betrokken partijen genoeg reden moeten zijn om serieus, transparant en eerlijk te acteren.’

Bouke de Boer & Edwin Ardon (Bewoners Schildersbuurt)

 

Lees ook:GroenLinks: ‘Raat als olifant door Schildersbuurt’
Lees ook:SP: Te weinig inspraak bewoners Westwijk
Lees ook:Ook CDA wil uitstel besluit Stadshart
Lees ook:Stichting wil Schildersbuurt behouden
Lees ook:Adviesbureau voor claims door heisa Stadshart

16 reacties op “‘Schildersbuurt toch naar de sloop?’

 1. Bastiaan van Oossanen

  Waarom niet een winkelcentrum over de snelweg heen.
  En een tunnel daar onder. ;-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Als de UR het betaalt, zal iedereen blij zijn.
   Raat en RvW voorop!

     /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Wat is er allemaal waar van wat hier wordt geschreven? Wie heeft er belang bij de vergiftiging van een democratisch proces door vage geruchten, bange vermoedens, nare suggesties en valse beschuldigingen?

  Waarom reageert wethouder Raat niet? Wij weten dat hij meeleest.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Gerrit

  “Wat is er allemaal waar van wat hier wordt geschreven?”

  Ik heb sterk het idee dat rvw dit zelf gaat beantwoorden. Of minstens gaat zeggen dat de journalistiek bij dit verhaal weer ver te zoeken is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. ciska

   Natuurlijk gaat RvW die vraag beantwoorden, hij wil die verbouwing zelf ook, want dan wordt zijn bezit meer waard. Wat dat betreft is hij een erg sociaal type. Hij roept zelfs om zijn grootste vijand, de hr Raat. Of die zal reageren. Die denkt: “Zak even lekker in de str.nt,”en gelijk heeft hij.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Ik heb geen flauw idee of UR nog andere huizen in de Schildersbuurt koopt dan die aan de P. Lastmanweg. Die werden overgenomen van DeltaLloyd, ongetwijfeld met de bedoeling om ze te slopen tbv de uitbreiding en modernisering van het winkelcentrum.

  Ik weet niet meer dan de andere bezoekers van de door UR en gemeente gezamenlijk georganiseerde ‘gesprekken’ met bewoners van het Stadshart.

  Ik ben inderdaad een voorstander van de hoogstnoodzakelijke optimalisering vh winkelcentrum en ook nog steeds van een tunnel ipv een nog breder open verkeersriool in het centrum van onze stad.

  Door geluidsoverlast in het Stadshart en door het warrige beleid van de gemeente is ons huis aan het Stadsplein alleen maar minder waard geworden. Wij wonen er gelukkig verder prima.

  Dat jullie Raat gelijk geven, is geen verrassing. Dat doen jullie namelijk altijd, uit gewoonte of zo. Daarvan maakt hij dankbaar misbruik.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  De lokale ‘journalistiek’ speelt bij de Stadshartproblematiek geen enkele rol, ondat zij Raat ook altijd gelijk geeft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Toch een beetje verder kijken dan het Stadshart. Zijn woningbeleid vind ik een crime en ik ben hier niet de enige in!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Zo heeft iedeteen zijn stokpaardjes, Frank. Laat iedereen schrijven over dingen waar hij/zij bij betrokken is en verstand van heeft. Pwrsoonlijke aanvallen zijn sowieso off-topic.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Kijk mijn lijst van artikeltjes eens na bij de concurrent zeg, behoorlijk gevarieerd dacht ik zo! Dat de 1 nou wat harder in komt dan de ander, is een ander verhaal. Ook hier heb ik wel eens wat geschreven. Ook verschillende onderwerpen.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Gerrit

    “en verstand van heeft”

    En dat is wat ik altijd bij rvw mis. Nooit op de materie ingaan maar altijd maar zeuren over het journalistieke gehalte van JB, continue mierenneuken over zinsverbanden dan wel verkeerd woordgebruik.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Biggie Mamma

     Onze Gerrit heeft overal verstand van, ventileert nooit een mening, geen stijl vind ie een prachtbron, de Telegraaf vind ie zelfs allemaal linkschdragers,enz. enz.

     Rara, wie zou Gerrit nou zijn?

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     Gerrit, ik zeur over de ‘embedded’ journalistiek in Amstelveen als daar een reden voor is. Zoals bij de controverses over Stadshart, Schikdersbuurt en A9.

     Jij zeurt altijd over mij, ook als ik daartoe geen aanleiding heb gegeven. Je lijkt Kees wel, en die lijkt JB wel. Het is hier een groot alias-circus van lieden die geen verantwoordelijkheid voor hun uitingen willen nemen.

       /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Nu weten wij nog steeds niet of de aanklacht in deze noodkreet van bewoners van de Schildersbuurt geheel of gedeeltelijk op feiten berust.

  Op deze manier blijven vage geruchten, bange vermoedens, nare suggesties en valse beschuldigingen de sfeer rondom de noodzakelijke vernieuwing, optimalisering (en dus eventuele uitbreiding) van het winkelcentrum Stadshart bederven.

  Kom op, bestuurders, vertel wat wij moeten weten. Van de lokale media moeten wij het niet hebben.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Dit is een ingezonden brief, dus de redactie van dit blog hoeft het er totaal niet mee eens te zijn. Heb je dat wel door?

   Je praat over “noodzaak”. Voor wie, wat en hoe? Dat is jouw mening, maar is dat ook de algemene mening.

   Ik vind dat Stadshart enkel megalomaan en over het algemeen gericht op de man met de grote beurs. Ter illustratie het gesol met de markt en het wegpesten van de plaatselijke middenstander, maar dat is ook mijn mening.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Robert van Waning

  Dat het winkelcentrum Stadshart hoognodig gemoderniseerd en geoptimaliseerd moet worden, begrijpt iedereen met enig verstand in zijn kop. Misschien is uitbreiding daarvoor onvermijdelijk.

  Als UR in Amstelveen niet de kans krijgt om hun winkelcentrum qua inrichting, routing en bereikbaarheid te laten voldoen aan de eisen van nu en straks, dan verkopen zij de boel aan de meestbiedende. Ik denk dat wij dan met ons allen slechter af zullen zijn.

  Er zijn meelezende ambtenaren en bestuurders die antwoord kunnen geven op de vermoedens en vragen die hier aan de orde worden gesteld. Men wacht echter op de volgende volksopstand.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.