Burgemeester en wethouder stratenmakers op ‘koiningsplein’

“We gaan aan het werk”, zei burgemeester Jan van Zanen dinsdagochtend. Als een redelijk kundige stratenmaker bracht hij vervolgens, geassisteerd door wethouder Levie van openbare ruimte (bbA), de laatste stenen aan in van betonnen straatstenen gemaakt portret van Willem-Alexander op het Stadsplein. Het duo maakte, voorzien van kniebeschermers, met de laatste stenen de beeltenis compleet. De aanstaande koning is er overigens alleen van bovenaf – bijvoorbeeld uit de bibliotheek – te herkennen. Opvallens was dat Van Zanen vooral het precieze stratenmakerswerk voor zijn rekening nam en Levie gewoon met een rubber hamer  Van Zanen op de stenen roste.

Het portret is een cadeautje van de vereniging van Nederlandse betonfabrikanten aan Amstelveen. Een troostprijs, omdat de koningin dit jaar niet – zoals eerder beloofd – naar de stad komt. Ook Graft-De Rijp, de tweede gemeente die op 30 april koninklijk bezoek zou krijgen, kreeg een portret. Beide bezoeken gaan niet door wegens de troonswisseling. Overigens komt volgend jaar wel de koning hierheen.

In beide gemeenten is met behulp van betonnen straatstenen in vijf verschillende grijstinten een portret van 7 bij 5 meter van Willem-Alexander gevormd. Bezoekers en bewoners die (van bovenaf) uitkijken op het plein zien het portret. Wie er op de begane grond tegenaan kijkt, ontdekt de aanstaande koning er niet in.

Volgens directeur Ton Pielkenrood van de brancheorganisatie BFBN was men in de twee gemeenten nogal teleurgesteld, omdat de koningin dit jaar niet komt. Vandaar de troostprijs. “Dan kunnen we meteen laten zien hoe mooi betonstraatstenen zijn en wat er allemaal mee mogelijk is,” zegt Pielkenrood.

Het ‘koningsplein’ in het Stadsplein is ontworpen door oud-stratenmaker Jan de Jong, gespecialiseerd in figuraties in bestratingen. Bouwbedrijf Dura Vermeer en betonfabrikant Struyk Verwo zorgden voor de uitvoering. Voorlopig beschouwt de gemeente het portret op het Stadsplein als een tijdelijke verfraaiing.

De BFBN wil er overigens gewoon de betonnen straatsteen mee promoten. Die heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt, zegt de organisatie. ‘Door de toplaag van honderd procent natuursteen behoudt het product alle voordelen van betonsteen, zoals duurzaamheid en maatvastheid, maar kan er daarnaast worden gespeeld met kleur en vorm. Pielkenrood: “Als de koninklijke familie volgend jaar naar beide gemeenten afreist voor Koningsdag en de beeltenissen daar nog steeds liggen, kan zij zelf zien hoe mooi de pleintjes zijn. Dan is de troostprijs een hoofdprijs geworden.”

Bij de aanleg is ook een leerling-stratenmaker van leerbedrijf SPG Noord-Holland betrokken. Daarmee wil de BFBN het vak van stratenmaker promoten. “Van zo’n project steken ze heel veel op en ze hebben iets om trots op te zijn. In de trant van: ‘Kijk eens, dat heb ik gemaakt.’ Ook willen we de schijnwerpers richten op de opleidingen. Momenteel is er een behoorlijke uitstroom van personeel uit de bouw. Straks trekt de markt aan en dan hebben we jonge mensen nodig,” zegt Pielkenrood.

 

 

Lees ook:Betonstenen portret van nieuwe koning op Stadsplein
Lees ook:Portret van de Koning in raadhuis
Lees ook:Ministerraad achter Van Zanen als burgemeester Utrecht
Lees ook:Aalsmeerse ICT overgedragen aan Amstelveen
Lees ook:Badje

Eén reactie op “Burgemeester en wethouder stratenmakers op ‘koiningsplein’

  1. de theedrinker

    De kinderen van mijn school( 300 ll) hebben voor de hele school 1 stoeptegel met een knikkerpotje gekregen en o ja een foldertje waarin verschillende knikkerspelletjes worden beschreven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.