Organisatie Diwalifestival omzeilt religieuze oorsprong

Voor de tweede keer wordt het Stadsplein omgetoverd tot een Indiaas feestterrein. Zaterdag 30 oktober vindt daar van 12.00 tot 19.00 uur weer het Diwalifeest plaats. Het wordt net als vorig jaar gefinancierd en georganiseerd door de gemeenten Amsterdam en Amstelveen, in samenwerking met KPMG en de Indiase gemeenschap.Het “lichtjesfeest” is volgens de organisatoren een louter cultureel evenement, bedoeld om te tonen dat de Indiase expats hier welkom zijn en om anderen met de Indiase cultuur in contact te brengen. Vorig jaar verzette het inmiddels tot wethouder gepromoveerde raadslid Jacqueline Koops van de ChristenUnie zich tegen de gemeentelijke subsidie, wegens het in haar ogen religieuze karakter ervan. Dat kwam onder meer tot uiting door de aanbidding van de hindoe-godin Lakshmi aan het begin van het feest. Nu zij als collegelid medeverantwordelijkheid draagt voor het evenement, is volgens haar binnen het college nu afgesproken dat het zich tot alleen de traditionele Indiase cultuur zal beperken.

Voor de regio gaat het er vooral om Indiase bedrijven en hun medewerkers gunstig te stemmen. Wethouder Groot (Economische Zaken) – die het evenement samen met de ambassadeur van India, Pankaj Sharma, een Nederlands en een Indiaas kind officieel opent -  constateert dat de Indiase gemeenschap in Amstelveen snel groeit. “Wij willen de expats het gevoel geven dat ze in de regio en zeker in Amstelveen welkom zijn. Dit is het grootste feest van India. Wij willen ook het vestigingsklimaat van de regio voor buitenlandse firma’s versterken,” vertelt Groot. En verder gaat het er volgens hem om van de Indiase cultuur te leren. Bij de organisatie speelt de regionale koepel Amsterdam Business, gericht op internationale promotie van het vestigingsklimaat, een belangrijke rol.

In plaats van één, komen er dit jaar twee tenten op het Stadsplein: één voor het feestelijke podium-programma plus allerelei kramen (met informatie en koopwaar als cadeau-artikelen, waaronder veel Indiaas handwerk) en de andere voor onderdak van zes restaurants. Een derde kleinere tent in typisch Indiase kleuren is bedoeld voor een netwerkcoacktail voor genodigden, met burgemeester Jan van Zanen, om 17.00 uur.  Daar worden vooral vertegenwoordigers van al hier gevestigde bedrijven en potentiële nieuwkomers verwacht.

Zaken doen met ondernemers uit India vereist begrip voor hun cultuur, legt Indiër Gopal Ramanathan, partner in KPMG, uit. Zegt: “In India moet je geuld hebben. Rustig, waarom die haast. In Nederland spreek je meteen over zaken doen. In India niet, daar zorg je eerst voor wat ik nu maar even gezelligheid noem, het opbouwen van contacten. In Amsterdam en omgeving begint men dat te begrijpen.”

Vorig jaar trok het festival omgeveer 7000 bezoekers. Op het podium treden zowel Indiase als Nederlandse dansgroepen, zangers en muzikanten op. Bij de opening zijn bespelers van Indiase Dhol drums en de Dandliya dansgroep te zien en te horen. Verder staan optredens op het programma van onder anderen Bollywood en Indiase klassieke dansers, DJ Don, muzikanten Martijn Baijens, Rupak Kumar en Cora Greevenbosch, Sexy Mr. S. op saxofoon en Balli Singh op drums met de Bhangra groep. In de kleurrijke ‘shamyana’ tent kunnen jonge bezoekers hun eigen dya lampje beschilderen en zich laten schminken als een prins of prinses uit een ‘Duizend en één Nacht’ sprookje. Indiase dames verzorgen henna tattoos. Het feest wordt afgesloten met vuurwerk.

Volgens Gopal Ramanathan is Diwali absoluut geen religieus feest. Tegelijk wil hij wel kwijt dat het hindoeïsme, in zijn land de belangrijkste godsdiensr, voor ‘vrede, vrede, vrede’ staat. Op de speciale website diwalifestival.nl over het Amstelveense evenement is elke associatie met de religieuze oorsprong van het feest vermeden. Op een site over een vergelijkbare viering in Den Haag, met veel meer informatie over de achtergronden ervan, is dat anders. Daar staat de godin Lakshmi nog wel degelijk centraal. Het festival wordt er op de werkelijke diwalidata (5-7 november) gehouden, met op de derde – de belangrijkste – dag een Lakshmi-puja bijeenkomst, vertaald als een kerkdienst ter ere van de godin Lakshmi. Het is de dag waarop volgens de hindoe-traditie de god Krishna zijn incarnatie verliet. In Den Haag wordt diwali ook niet als belangrijk feest voor India, maar als ‘een van de belangrijkste Hindoefeesten’ onder de aandacht gebracht. Een zang- en dansgroep zingt het traditionele repertoire, dat vermoedelijk ook in Amstelveen zal zijn te horen. Met onder meer de woorden: ‘Leef in liefde met elkaar / Laat Lakshmi tot je komen / Als je wilt weten wat het licht precies is, mediteer dan tot de Allerhoogste / De mens zelf is het licht.’ Een solodanseres en zangeres laat weten: ‘Moge Lakshmi ons innerlijk licht, ons geluk en voorspoed brengen / Vernietig mijn innerlijke vijander / Hulde zij u, moeder van het licht.’

In Amstelveen wordt de ‘moeder van het licht’ althans in de promotie niet genoemd. Diwali betekent hier alleen ‘een rij lichtjes’. Op het plein worden honderden  kleigebakken lampjes – dya’s – aangestoken, om ‘de overwinning van het goede over het kwade’ te vieren.  In de restaurants, verzorgd door plaatselijke horecaondernemers, worden Indiase gerechten geserveerd. Maar ook typische Nederlandse hapjes, zoals haring en kaas. Het festival biedt ook een podium voor twee ndiase projecten: het Eco-trust project dat kansarme kinderen steunt met zorg en onderwijs en hen een toekomst biedt (www.ecotrust.nl), en het Women on Wings project dat Indiase vrouwen stimuleert om financieel zelfstandig te worden (www.womenonwings.nl).

Behalve de gemeenten Amsterdam en Amstelveen zij er diverse andere sponsoren, waaronder KPMG, Stadshart Amstelveen, Tata Consultancy Services, Tata Steel, Incredible !ndia, Lucas Bols en PriceWaterhouseCoopers. Het festival duurt tot 19.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Lees ook:Feest voor Indiase godin op Stadsplein
Lees ook:Godin nu verdwenen uit promotie Diwali festival
Lees ook:Weer Diwalifeest op Stadsplein
Lees ook:Negende Diwali festival op Stadsplein
Lees ook:Weer Diwali Festival op Stadsplein

Eén reactie op “Organisatie Diwalifestival omzeilt religieuze oorsprong

  1. bakker bik

    Op menig openbare school worden ook traditionele kerstliedjes gezongen en voetbalfans zingen ook “De herdertjes lagen bij nachte”
    Daar komt toch echt geen godsdienst aan te pas.

    Laat men ze toch lekker een feestje vieren, als men denkt dat dit ons wat oplevert! Men doet er niemand kwaad mee.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.