‘Milieuschade bodem door kunstgras’

Nadat volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu) vorig jaar groen licht had gegeven voor sporten op kunstgras met ingestrooide rubberkorrels, blijken milieuorganisaties nu iets nieuws te hebben bedacht. Zij vonden sportclubs, gemeenten en bandenleveranciers strafbaar, omdat het rubber zware metalen in de bodem zou lekken. Dat meldt wethouder Jeroen Brandes aan de gemeenteraad.

Hij kreeg van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) te horen dat de koepel van milieuorganisaties Recycling Netwerk aangifte van een strafbaar feit bij het OM heeft gedaan, wegens de mogelijke milieurisico’s bij gebruik van rubberkorrels op sportvelden. Onder meer Greenpeace en Milieudefensie zijn bij de VSG aangesloten.

“Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie bevestigt dat er aangifte is gedaan door Recycling Netwerk en de aangifte te bestuderen op aanknopingspunten voor eventueel strafrechtelijk onderzoek”, schrijft Brandes.

RIVM

VSG heeft met onder meer het RIVM, het ministerie van I&M, VNG, producenten en aannemers contact. Die houden de gemeente op de hoogte.

De kwestie speelt al lang en kwam, aangedragen door de tv-journalistiek van Zembla, uitvoerig in het nieuws. Eerst ging het er om dat gemalen oude voertuigbanden in kunstgras gevaarlijk zijn voor sporters daarop, waarna het RIVM onderzoek instelde. Voorshands houdt Amstelveen zich aan de uitslag daarvan vast. Die luidde dat de rubberkogels niet tot onverantwoord sporten leiden.

Veilig

Maar nu komt VSG met het bericht dat het milieu schade lijdt door lekken in de bodem. Een dossier van die koepel over de kwestie staat op www.sportengemeenten.nl. Het wordt geregeld aangevuld met actuele informatie over milieuvraagstukken. Voetbalclubs kunnen bij de KNVB terecht voor informatie en vragen. Via het Sportbedrijf attenderen B&W de Amstelveense voetbalclubs hierop.

Het recyclingbedrijf RecyBem BV van de belangenvereniging Band&Milieu van de producenten en importeurs van banden, zegt vorig jaar een recordaantal van 8,5 miljoen autobanden te hebben ingezameld. Het collectieve bedrijf draagt naar eigen zeggen zorg voor mens en milieu, bespaart grondstoffen en stimuleert hergebruik van rubber, onder meer via rubbergranaat in kunstgasvelden. Volgens Band & Milieu, die overigens meewerkte aan de derde aflevering van Zembla op 11 oktober over het onderwerp, wezen diverse onderzoeken uit dat aan rubbergranulaat in kunstgras geen buitensporige risico’s zijn verbonden. Zie ook www.bandenmilieu.nl/kunstgrasinfill

 

Lees ook:Brandes raadt spelen op kunstgras (nog) niet af
Lees ook:Kunstgras met bandenrubber blijft risico
Lees ook:Gemeente: ‘Onveiligheid kunstgras niet gebleken’
Lees ook:B&W: doorgaan met sporten op kunstgras
Lees ook:Brandes: seksueel getint chatcontact met meisje

Eén reactie op “‘Milieuschade bodem door kunstgras’

  1. Frank Bikker

    Rubberkogels leidt niet tot onverantwoord sporten.
    Wat dan wel, vraag ik mij af?
    LOL!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.