Polderfietspad goed voor weidevogels en recreanten

In Dorpshuis ‘De Nesse’ van Nes aan de Amstel is woensdagmorgen in aanwezigheid van wethouder Peter Bot het provinciale programma ‘Mooi Amstelland’ afgesloten. Dat gebeurde door de voltooiing van het ‘Weidevogelpad’ voor fietsers door de Bovenkerkerpolder, dat woensdag is geopend.

Het was het dertiende project. Dat en de voorgaande projecten zijn bedoeld om het gebied aantrekkelijker te maken voor recreanten en de natuur- en landschapswaarde te vergroten. En daar profiteren de weidevogels van.

In het Dorpshuis in Nes aan de Amstel is een fototentoonstelling over alle 13 projecten geopend.

Samenwerking

Een nieuw fietspad door de Bovenkerkerpolder was dus het sluitstuk van het programma. Met het fietspad zijn het dorpje Nes en de polder nu beter bereikbaar en is een grote bijdrage geleverd aan de veiligheid van de schoolgaande jeugd.

Gedeputeerde Adnan Tekin (Natuur) zei het knap te vinden dat ondanks de grote druk op het gebied en de soms tegengestelde belangen alle dertien projecten met succes zijn uitgevoerd. “Dit laat zien dat door een goede samenwerking en gemeenschappelijke belangen veel mogelijk is”, zei hij. “Nu kunnen meer recreanten genieten van de natuur en kunnen we de weidevogels meer veiligheid bieden.”

Goed voor weidevogels

Door de uitvoering van de dertien Mooi Amstelland projecten is het gebied aantrekkelijker geworden voor recreanten. Er zijn wandel-, fiets- en paardrijroutes bijgekomen, waardoor de mogelijkheid rondjes te maken groter werd. Ook is de natuur- en landschapswaarde vergroot, bijvoorbeeld door het uitvoeren van maatregelen die goed zijn voor weidevogels. Dat het goed gaat met de weidevogels in Amstelland is bijzonder, vindt de provincie. In veel gebieden in Nederland treedt vooral achteruitgang op, zegt zij.

Volgens wethouder Peter Bot (bbA) zijn er veel mooie projecten gerealiseerd om Amstelland groener te maken en het beter te laten benutten door inwoners en recreanten. “Ik vind dat we daar samen goed in zijn geslaagd,” zei hij.

Programma Mooi Amstelland

Het gebiedsprogramma Mooi Amstelland bestond uit achttien geplande projecten. Dertien daarvan zijn ook echt uitgevoerd. Voor het gebiedsprogramma werkte de provincie Noord-Holland samen met de gemeente Amstelveen, het Hoogheemraadschap AGV, de Stichting Beschermers Amstelland, Groengebied Amstelland, Amsterdam stadsdeel zuid en de gemeente Amsterdam. Het ministerie van I&M heeft voor de uitvoering subsidie beschikbaar gesteld.

 

 

 

 

 

Lees ook:Provincie investeert € 194 miljoen in natuur
Lees ook:Subsidieloket provincie voor 40 regelingen landelijk gebied
Lees ook:Elfde Amstellanddag op 11 juni
Lees ook:Landschap steunen via nieuwe Rabo spaarrekening bedrijven
Lees ook:Weidevogels Amstelland op ‘Weidetop’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.