Raad van Toezicht Sportbedrijf stapt op

Peter Bot

Het Sportbedrijf Amstelveen blijft een duiventil. Nadat eerder directeur Dave Offenbach zijn ontslag had ingediend, is plotseling de door de gemeente benoemde complete Raad van Toezicht (RvT) opgestapt, onder meer wegens een verschil van inzicht met B&W. De Raad bestond overigens nog maar uit twee leden, omdat de helft ervan al eerder het veld had geruimd. Offenbach zou per 1 juli vertrekken, maar vorige maand al is de leiding van het bedrijf aan interim directeur Peter Verdaasdonk overgedragen.

Door een besluit van de gemeenteraad is het Sportbedrijf meer op afstand van de lokale overheid gezet, waardoor het meer commerciële mogelijkheden – ook buiten Amstelveen – kreeg. Die verzakelijking betekent intern wel een grote omschakeling: Een ambtelijke instelling moest opeens een échte onderneming worden. Dat vergt meer tijd dan de gemeente voor ogen heeft, , vindt de RvT. Die raad werd in 2015 nog uitgebreid met Renate Sijm en Henriëtte Kievit. Voorzitter John de Die en Jos Holla zaten er al in, waarvan de laatste en Sijm alweer uit het gezelschap verdwenen. Kievit en De Die volgen nu hun voorbeeld.

Sportwethouder Peter Bot heeft de sportwoordvoerders in de gemeenteraad per brief via digitale achterkamer raadsweb op de hoogte gesteld van de situatie. Hij zegt te betreuren dat

Renate Sijm en Henriette Kievit

de RvT, die belast was met toezicht op het beleid van de directie, (per 30 maart) is opgestapt. In feite bestaat die op dit moment dus niet meer. De RvT moet er op te letten dat het gemeentelijke sportbeleid binnen de daarvoor beschikbare begroting wordt uitgevoerd. Daarvoor is weliswaar een koers uitgezet, maar net als bij cultuur moet er op sport worden bezuinigd. Daarom moet het bedrijf ook naar andere inkomsten dan die uit subsidies van de gemeente kijken. Voor het veranderingsproces naar een meer commerciële aanpak is volgens de RvT dus meer tijd nodig dan B&W willen geven. En dus nog even meer geld. Alleen al voor de exploitatie gaat er nu ongeveer vier miljoen euro per jaar heen, maar daar komt bijvoorbeeld voor het simuleren van de breedtesport – waarvoor ook andere aanvragers geld kregen – nog eens € 522 bij. Los daarvan gaat nog geld naar verenigingen voor hert onderhoud van eigen voorzieningen.

Teveel tijd

Peter Verdaasdonk

“Daarnaast hebben de RvT leden bemerkt dat hun rol als toezichthouder dermate intensief was, dat dit qua tijdbelasting niet op langere termijn als vrijwilliger te combineren is met een fulltime baan,” geeft Bot ook als reden voor het vertrek van de RvT-leden. Blijkbaar heeft eveneens de bij NOC-NSF betrokken Henriëtte Kievit niet ingezien wat voor tijd er in de Amstelveense sport zou gaan zitten, toen zij daar twee jaar geleden aantrad.

“De RvT en voormalige directie hebben tot dusver grote inspanningen geleverd om orde op zaken te stellen en de eerste stappen hiertoe zijn gezet. Het college van B en W is de RvT hiervoor erkentelijk en gaat op zoek naar nieuwe leden, zodat de stichting zo spoedig mogelijk weer formeel bestuurd wordt”, meldt Bot aan de gemeenteraad.

De RvT kreeg wel een complexe opdracht, voert een woordvoerster van de gemeente aan. “Er moest zowel zwaar worden bezuinigd als een totaal andere structuur van het Sportbedrijf komen.” De eveneens twee jaar geleden aangestelde en al snel weer met de noorderzon vertrokken Renate Sijm zei destijds: ““Een prachtige kans bij te dragen aan het in beweging krijgen en houden van jong en oud in Amstelveen.”

Volgens het Sportbedrijf kende zij “door haar 10- jarige ervaring in gemeentelijke organisaties de bijbehorende besluitvorming in politiek-bestuurlijke context”.

Conflict

De vertrokken directeur Offenbach kwam in conflict met een groot deel van zijn personeel, omdat men het met zijn beleid niet eens was. Hij zei overigens voor zijn afscheid wel weer de vrede te hebben getekend. In een brief aan de Raad van Toezicht schreven de 26 opstandige medewerkers dat het eigenlijk sinds het aantreden van Offenbach nooit goed is gegaan. De Ondernemingsraad wilde op dat bericht toen geen commentaar geven, maar de FNV leek achter de opstandelingen te staan. Maar bij zijn vertrek zei Offenbach: “Ik heb zelf besloten weg te gaan. Het is geen besluit van de Raad van Toezicht of zo.” De interne problemen waren toen volgens hem opgelost. “De daarbij betrokken FNV heeft aan mij excuses aangeboden.” Maar uit het vertrek van RvT blijkt dat de problemen niet helemaal zijn opgelost.

Ondernemers

Ondernemers voeren aan dat bij het Sportbedrijf van subsidie afhankelijke ambtenaren opeens ondernemer moesten worden. “Dat is toch een ander vak, je moet onder meer gericht zijn op winst maken en n iet louter leven van gemeenschapsgeld”, zei een bestuurslid van Ondernemersvereniging Amstelveen. Offenbach runde voordat hij in dienst kwam een eenmansbedrijf en is nu weer ondernemer.

Peter Verdaasdonk was eerder directeur van onder andere het Tropenmuseum en Madurodam. Hij werkte zo’n vijfentwintig jaar in het bedrijfsleven en is sinds zeven jaar zelfstandig interim manager en adviseur, vooral voor maatschappelijke organisaties. Volgens het Sportbedrijf wil hij van die stichting graag een zelfstandige onderneming maken. “Ik begin met heel veel inspiratie omdat ik geloof in deze functie en het plezier van sport, als bijdrage aan een gezonder en mooier leven, een socialere en gezonde samenleving en een betere leefomgeving,” zei hij vorige maand bij zijn aantreden.

 

 

 

Lees ook:Raad van Toezicht Sportbedrijf uitgebreid
Lees ook:Nieuwe Raad van Toezicht Sportbedrijf
Lees ook:Dave Offenbach directeur Sportbedrijf
Lees ook:Beheer buitensport naar Sportbedrijf
Lees ook:Conflict: medewerkers contra directie Sportbedrijf

Eén reactie op “Raad van Toezicht Sportbedrijf stapt op

  1. Gerben

    Wethouder Bot out of control en/of de ambtenaren sport? Peter, er is een vacature in het Spoorwegmuseum. De burgers van Amstelveen willen maar een ding: een openlucht zwembad Aan de Poel. Met seizoenskaarten…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.