Er is al maandenlang deining bij Sportbedrijf Amstelveen. Een deel van het personeel ziet het beleid van directeur Dave Offenbach niet zitten. Volgens een brief aan de Raad van Toezicht is het sinds zijn aantreden eigenlijk nooit goed geweest, maar nu het bedrijf zakelijker werd en meer op afstand van de gemeente kwam te staan, is het volgens ingewijden erger geworden. Overigens is niet het complete personeel in verzet en lijkt ondernemingsraad er niet volmondig achter te staan.
De brief aan de Raad van Toezicht, ook doorgezonden aan sportwethouder Peter Bot en de gemeenteraad, is voorzien van 26 handtekeningen. Omdat daarbij geen namen staan, c.q. zijn te herleiden, is hij in feite anoniem. Dat verwijten directie en RvT de betrokkenen. De OR, Bot en raadsleden willen geen commentaar geven. Volgens Bot is het een interne aangelegenheid en grijpt de gemeente pas in als de sport voor inwoners in gevaar zou komen.
De opstandige personeelsleden vinden Offenbachs stijl van leiding geven overal weerstand oproept, het managementteam in feite uit elkaar is gespeeld, mede doordat individuele managers langdurig ziek thuis zitten, in de Meerkamp een duidelijke eenheid van medewerkers ontbreekt en er een verlammende angstcultuur in de organisatie heerst.
Schimmig
Offenbach spreekt de gesignaleerde problemen tegen, zegt voor openheid te zijn en liever had gehad dat men met de kritiek op zijn functioneren naar hem was gekomen, in plaats van naar de Raad van Toezicht en de gemeenteraad te gaan. Hij meldt dat voor manager Chris Nanninga van de Meerkamp, die zich ziek had gemeld, een andere functie in het bedrijf is gevonden, Volgens de medewerkers zit ook manager Jan Tonkes van Sportservice ziek thuis. Zij vinden de handelwijze van Offenbach schimmig, hebben kritiek op de vele ingehuurde externe specialisten en klagen over een chronisch gebrek aan duidelijke informatie.
Ontslag
Een van de ondertekenaars van de brief aan de RvT zou ontslag zijn aangezegd. Ook een MT-lid is, melden de opstandelingen, op een zijspoor gerangeerd. Het door de OR geadviseerde externe onderzoek naar de sfeer en situatie bij het Sportbedrijf is door de directie afgewezen.
Offenbach zegt wel begrip voor de ontstane onrust te hebben, nu er veel is veranderd. Een van de achtergronden van de veranderingen binnen het Sportbedrijf is dat de relatie met de gemeente ook een andere werd. Het bedrijf is zelfstandiger geworden en zakelijker. Producten en diensten kunnen nu ook elders, buiten Amstelveen worden aangeboden. Tegelijkertijd werd er, net als op cultuur, op sport bezuinigd. Het bedrijf kreeg ruim een half miljoen euro minder.
Onderneming
Offenbach, voorheen zelfstandig ondernemer geweest, heeft waarschijnlijk in lijn daarmee gehandeld. Ambtenaren moesten medewerkers van een onderneming worden in feite. Er is een cultuuromslag nodig, die een andere realiteit met zich meebrengt dan waar men vanouds aan gewend was. En bezoekers van het zwembad, plus sportverenigingen moeten – via hogere huren – meer gaan betalen om uit te komen, laat Offenbach in een mededeling aan het personeel weten. Er komt nu eenmaal minder geld van de gemeente (overigens nog altijd ruim vier miljoen euro). De directie streeft er naar eigen zeggen intussen naar niet op personeelskosten te besparen. “We kunnen wel met z’n allen wensen dat alles binnen het Sportbedrijf hetzelfde blijft, maar dan lopen wij de kans dat de gemeente het Sportbedrijf uiteindelijk zal dicteren wat er moet gebeuren.”
Dat zou heel de zakelijker relatie op losse schroeven zetten en is niet wat het bedrijf eigenlijk wil.
Vertrouwen
Dat het Sportbedrijf voor een enorme veranderingsslag staat, vindt ook de Raad van Toezicht. Die wijst er op dat niet lang niet alle medewerkers van de organisatie het met de kritiek eens zijn. De RvT zegt het door de tegenstanders geschetste beeld van de directeur niet te herkennen. “Wij hebben vertrouwen in de wijze van aanpak en handelen van de directeur. Daarbij zijn wij van mening dat de ingezette verandertrajecten noodzakelijk zijn voor een toekomstig gezond Sportbedrijf”, schrijft de RvT aan de gemeenteraad en de wethouder.
Lees ook:Dave Offenbach directeur Sportbedrijf
Lees ook:Directeur Offenbach verlaat Sportbedrijf
Lees ook:Beheer buitensport naar Sportbedrijf
Lees ook:Raad van Toezicht Sportbedrijf uitgebreid
Lees ook:Raad wil grip houden op zelfstandig sportbedrijf
Pardon, deed een voorstel. En krijg gelijk een passend bericht onder ogen.
Wordt het Sportbedrijf nu per direct opgeheven?
Leve de “Wat nou-als het je niet bevalt, rot je maar op”-mentaliteit. Sport, penoze en fatsoen, het blijft een moeizame combinatie.
Verandering geeft altijd een zekere weerstand, maar als de hr. Offenbach/ directie grote delen van de organisatie tegen zich krijgen en dat er zelfs een extern onderzoek naar de sfeer en situatie wordt afgewezen geeft dat toch wel te denken, terwijl de hr. Offenbach n.b.zelf zegt wel begrip op te kunnen brengen voor het hele gedoe.
Wordt dan zo transparant mogelijk en laat op zijn minst dat onafhankelijke externe onderzoek door gaan, want iedereen wil toch weer door die deur van prettig sport bedrijven stappen. Dat bereik je niet door met de botte bijl te gaan hakken.