Gemeente blijft erbij dat pleeggeld naar schuldhulp moet

Zoals viel te verwachten heeft de ambtelijke commissie voor de bezwaarschiften het bezwaar van een pleegmoeder van een dubbel gehandicapt kind tegen een besluit van B&W afgewezen. Zij adviseert het college voet bij stuk te houden en een nabetaling wegens eerder niet betaalde pleegvergoeding als inkomsten te zien die geheel of gedeeltelijk in het kader van schuldhulpverlening voor de vrouw naar schuldeisers moet. De vrouw stapt nu naar de rechter.

De Commissie voor de Bezwaarschriften bestaat altijd uit ambtenaren en adviseert het lokale bestuur over bezwaren tegen door die regering genomen besluiten. Zelden valt het advies anders uit dan het eenmaal genomen besluit. Ook in dit geval dus.

B&W dreigden met heel de schuldhulpverlening te stoppen. Ook daartegen kwam de vrouw in verzet, maar dat is niet ontvankelijk verklaard door de commissie. De pleegzorgvergoeding die de vrouw kreeg eerder ontbeerde en betrekking had op een periode voordat de schulphulpverlening van kracht werd en waarop de gemeente aandrong toen zij van Amsterdam – met drie pleegkinderen – naar Amstelveen verhuisde. De schulden waren ontstaan tijdens haar huwelijk.

Hardheid

In een hoorzitting wees haar advocaat, mr. L.M. Ravestijn, er op dat het college zijn besluit beschouwt als het niet toepassen van een hardheidsclausule, maar dat het in feite niet handelt overeenkomstig wettelijke bepalingen. De commissie komt tot de slotsom dat daarvan geen sprake is.

De vrouw kreeg over de periode van oktober 2015 tot oktober 2016 in totaal alsnog tien mille. De schuldhulpverlening ging in mei vorig jaar in. Het gedeelte van het geld dat betrekking heeft op de periode van mei tot en met oktober komt volgens de gemeente de schudeisers toe. De vrouw in kwestie is het daar niet mee eens. Zij heeft met het geld voor de twee andere pleegkinderen de kosten van de dubbel gehandicapte zoon van boven de 18 jaar opgevangen. Nu zij de verpleegvergoeding voor hem kreeg moet die volgens de gemeente gedeeltelijk naar de schuldeisers.

In Amsterdam had zij overigens zelf een regeling met de schuldeisers getroffen, maar Amstelveen – die trouwens volgens de vrouw 2,5 jaar niets met haar dossier deed – maakte daar een einde aan en wilde dat zijn gebruik maakte van de schuldhulpverlening. Met kennelijk alle gevolgen daarvan.

 

Lees ook:Geen elektrische deuropener gehandicapte
Lees ook:Pleegmoeder dupe van schuldsanering
Lees ook:Eneco: 24 gezinnen afgesloten van water
Lees ook:Gemeente wil schulden burgers sneller opsporen
Lees ook:Oud-raadslid (bbA) door gemeente ‘gescheiden’

Eén reactie op “Gemeente blijft erbij dat pleeggeld naar schuldhulp moet

  1. 😭

    Zorg op maat?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.