SP: ‘Integratie vluchtelingen moet beter’

Marina Casadei

De gemeente moet meer maatregelen nemen om integratie van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zogenoemde statushouders, te bevorderen en het draagvlak onder de bevolking te vergroten. Dat zegt de SP in de gemeenteraad, die daarover schriftelijke vragen aan B&W heeft gesteld.

“Integratie gaat niet vanzelf. Je kunt je hoofd wel in het zand steken, maar je moet als gemeente beleid maken”, vindt SP-fractievoorzitter Joep van Erp. Hij kwam bij de behandeling van de Kadernota 2018 (contouren van de begroting) met een motie, maar die werd alleen gesteund door de oppositiepartijen ChristenUnie, CDA en GroenLinks. De coalitie (VVD, D66, Pvda en Burgerbelangen) stemden tegen en kreeg de steun van de Ouderencombinatie (OCA). Die zien niet de noodzaak in van zich laten informeren over de integratie van statushouders, meent de SP.

De gemeente moet wettelijk sinds vorig jaar nóg meer statushouders huisvesten en

Joep van Erp

slaagt daar door gebrek aan goedkoper woonruimte niet in. Maar hoe het precies met die vreemdelingen zit, weet de gemeenteraad nauwelijks, verzucht de SP. De stroom vluchtelingen is sinds 2014 substantieel toegenomen en de stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) heeft de handen vol aan begeleiding van die gezinnen, constateert de SP.

Ondanks de volgens de SP nogal lakse houding van de meerderheid in de gemeenteraad, leeft het onderwerp meer dan ooit onder Amstelveners, zegt zij. Volgens haar bleek dat ook uit gesprekken die de partij recentelijk voerde met inwoners. Overigens heeft de gemeente wel een symposium aangekondigd over integratie van vluchtelingen en daarvoor veertig mille gereserveerd. “Maar als je zoiets wilt organiseren moet je eerst weten wat stand van zaken is”, zegt raadslid Marina Casadei. “Wat gaat er goed en wat kan beter? Alleen na een grondige analyse heb je iets aan een symposium”. Vandaar de vragen over huisvesting, onderwijs, toeleiding naar arbeid en draagvlak onder de bewoners. De SP zegt op die manier discussie op gang te willen brengen over integratie en acceptatie van vluchtelingen in de stad.

 

 

 

 

Lees ook:Symposium over integratie statushouders
Lees ook:SP: ‘B&W te passief bij opvang vluchtelingen’
Lees ook:SP weer tegen concept begroting
Lees ook:Bijna 3,5 ton voor begeleiding AV-statushouders
Lees ook:GroenLinks: sneller vluchtelingen huisvesten

2 reacties op “SP: ‘Integratie vluchtelingen moet beter’

  1. Heikneuter

    Je kan eigenlijk concluderen dat de gemeente niets doet aan de door het Rijk opgelegde beleid. Geen obstructie?
    En pikant detail de 2 toekomstige regeringspartijen hebben deze motie lokaal gesteund en de PvdA heeft ze op dit punt nog ter rechter zijde gepasseerd . Dat deze partij zich nog sociaaldemocratisch durft te noemen begint steeds meer een gotspe te worden. Brandes en consorten schaamt u diep!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.