Geregistreerd partnerschap in de lift

Van paren in Amstelveen die in 2015 en 2016 een officiële verbintenis aangingen, betrof het in 14.2% van alle gevallen een geregistreerd partnerschap in plaats van een huwelijk. Een kwart ervan kwam voor rekening van paren met een Nederlandse achtergrond. Dat meldt het CBS.

Het geregistreerd partnerschap wint landelijk terrein, dus ook in Amstelveen, waar dat vorig jaar 16.4% van de verbintenissen betrof (27.8% met een Nederlandse achtergrond). In totaal werden er in 2015 en 2016 in Amstelveen 671 huwelijken en 111 geregistreerde partnerschappen besloten. Landelijk waren die aantallen respectievelijk 129557 en 28478. Bij de huwelijken en partnerschappen voeren paren van gelijk geslacht verreweg de boventoon met 30% van het totaal.

Het komt er landelijk op neer dat bijna 1 op de 5 verbintenissen een geregistreerd partnerschap betreft. Daarmee zit Amstelveen onder het landelijke gemiddelde van 18% voor de laatste twee jaren (in 2016 was dat 19%). Tien jaar geleden koos nog negen procent daarvoor.

In Aalsmeer is het percentage geregistreerde partnerschappen van het totale aantal verbintenissen gelijk aan het landelijke, dus met 18% hoger dan in Amstelveen. Er werden daar 223 huwelijk gesloten en 49 partnerschappen geregistreerd in de twee vorige jaren.

 

Lees ook:Trouwen in je eigen achtertuin…
Lees ook:Minder documenten nodig bij trouwen of partnerregistratie
Lees ook:Werkloosheid fors gedaald
Lees ook:GroenLinks-raadslid naar Gay-Pride in Warschau
Lees ook:Daling aantal ‘bijstandskinderen’ in AV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.