Herdenking maandag bij Indië monument

Bij het Indië monument in het Broersepark wordt maandagavond (14 augustus) de jaarlijkse herdenking gehouden om 19.15 uur. Men staat dan stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus 1945 voor het toenmalige Nederlands-Indië (het latere Indonesia), de gevallenen in Japanse kampen en tijdens in de strijd daarna, toen Soekarno (Koesno Sosrodihardjo) en vicepresident Dr. Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van de republiek Indonesië uitriepen.

Talloze sprekers treden er bij het monument weer op, zoals voorzitter J.C.E.M. Bouwens van de Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië (die de herdenking organiseert), burgemeester Mirjam van ’t Veld, Luitenant-kolonel E.R.L. Saiboo (voorzitter van de Bond van Wapenbroeders), een leerling van basisschool De Cirkel, adoptieschool Indië-Monument (die een gedicht leest) en T. La Lau over zijn kamptijd in Tjideng en zijn ervaringen als vluchteling.

Er worden twee minuten stilte gehouden ter herdenking van de gevallenen en er os een uitgebreide kranslegging. In het Indisch wordt het Onze Vader gebeden door Rianne van Dam. Medewerking wordt verleend door een delegatie van de Bond van Wapenbroeders. Omstreeks 20.30 uur is de meeting ten einde en worden de bezoekers uitgenodigd voor een informeel samenzijn in het naastgelegen clubhuis van de Jeu de Boules vereniging Bulderbaan.

 

Lees ook:Naar herdenking bij Indiëmonument via A’damseweg
Lees ook:Jaarlijkse herdenking bij Indië monument
Lees ook:Herdenking bij Indië monument Broersepark
Lees ook:Herdenking bij Indië -monument
Lees ook:Herdenking bij Indie monument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.