Nieuwe AV-pas niet altijd goedkoper dan oude

Maaike Veeningen

De nieuwe digitale versie van de zogenoemde Amstelveenpas – die huishoudens met een minimaal inkomen recht op kortingen geeft – mag dan volgens wethouder Maaike Veeningen een succes zijn, de voormalige door de gemeente opgeheven Participatieraad Minima Amstelveen (PMA), maakt daar kritische kanttekeningen bij. De PMA ging, hoewel niet meer als adviesorgaan van B&W erkend, door als vrijwilligersorganisatie (VMA) om onder anderen bijstand gerechtigden bij te staan.

Hoewel de PMA toen nog bestond werd die bij de voorbereidingen voor de nieuwe pas vorig jaar niet betrokken, terwijl hij van het begin 2015 af informatie over de plannen vroeg. “Dit had wethouder Veeningen de kans gegeven ook de belangen, wensen en mening van de vertegenwoordiging van de gebruikers van de Amstelveenpas mee te nemen”, meldt de inmiddels door de gemeente geloosde instantie. “Door dit niet te doen, miste de wethouder volgens ons een goede kans om gebruik te maken van de ervaringsdeskundigheid van de in de PMA/ Clientenraad aanwezige minima zelf.”

Volgens de wethouder is er in december wel een bijeenkomst van pashouders geweest, die verbeterpunten voor de toen al kant en klare pas konden aangeven. Maar de VMA vraag zich af welke pashouders dan zijn gevraagd, of die deelnemers representatief waren voor de gebruikers, wat die dan wel hebben gezegd ter verbetering, want dat valt uit de brief van de wethouder aan de gemeenteraad niet op te maken.

De digitale versie is volgens VMA voor sommige pashouders – die bijvoorbeeld geen computer hebben – een probleem. Ook is uit Amstelveenpas 2.0 vrijwel helemaal het element ‘gratis’ gehaald, klaagt de belangenorganisatie. “In de nieuwe context hebben gebruikers de keuze uit een groter aantal aanbiedingen waarvoor ze 75% moeten bijbetalen, waardoor er een drempel ontstaat. Want als je moet kiezen tussen eten voor je kinderen of een dagje Linaeushof kies je voor eten als ouder. Hierdoor zijn de kinderen de dupe.”

Theater

Voorheen werden ook bonnen uitgegeven voor een gratis theatervoorstelling. “Een gratis kindervoorstelling is er in de nieuwe situatie niet meer”, meldt VMA.

Bij de bibliotheek is ook duurder voor minima. Kon men voorheen gratis lid worden, nu geldt dat alleen voor kinderen (tot 14 jaar). Jongeren (tot 22 jaar) betalen € 9,75 en volwassen € 19,25 per jaar. Afsnijden van minima van een basisvoorziening, vindt de organisatie. Ook gratis zwemmen in schoolvakanties is er niet meer bij, waardoor kinderen die niet met vakantie kunnen ook die pret wordt ontnomen. Men kan wel met korting naar het zwembad.

Ook de zogenoemde Sport en cultuurkaart, waardoor kinderen met 25 sporten konden kennismaken is duurder geworden. Het goedkoopste abonnement kost € 7,50 voor kleine kinderen en wie ouder is dan twaalf betaalt € 15 per maand. “Daarvoor zit je kind dus nog niet op een volwaardige sportclub. Dit is alleen maar voor kennismaking. Dit zou voor een kind met Amstelveenpas gratis moeten zijn”, vindt VMA.

Met sporten lijkt het in deze, de beweging zo promotende, stad toch verkeerd te gaan voor minima. De nieuwe vergoeding die ze met de pas kunnen krijgen is € 250,00 euro en was 450,00 euro. Van het geld gaat dus op jaarbasis al € 180 naar de post- en cultuur pas, als men eerst met diverse sporten kennis wil maken, zodat er weinig overblijft voor het kiezen van een club. “Een seizoen voetbal of turnen kost minimaal 150,00 euro exclusief eventuele sportkleding”, zucht VMA. “Wij betreuren deze bezuiniging heel erg. Bij de oude Amstelveenpas waren er afspraken met bepaalde sportverenigingen. zoals ODIN, voor een korting voor Amstelveenpashouders. Deze zijn bij 2.0 nooit meegenomen Daarom pleiten wij er voor de sportvergoeding terug te draaien. Een kind in de minima moet niet achtergesteld worden”

 Begrijpen

Volgens de door B&W geweerde participatieraad begrijpen de gemiddelde wethouder en ambtenaar nauwelijks iets van de financiële draagkracht van mensen die de dagelijkse levensbehoeften en mogelijk net iets meer nauwelijks kunnen betalen. VMA adviseert de gemeenteraad aan de wethouder te vragen een detailanalyse over de oude en nieuwe Amstelveenpas te laten uitvoeren. Dat is een te grote klus voor ongesubsidieerde vrijwilligers, zegt VMA.

De wethouder meldde aan de gemeenteraad dat er eind vorig jaar 2040 pashouders waren en in drie maanden tijd 1165 keer gebruik werd gemaakt van de pas. Hoeveel houders dat deden, wordt er niet bij gezegd. Wel dat de pas het meest werd gebruikt voor korting bij de Hema en de maaltijdvoorziening van Vita, gevolgd door zwembad de meerkamp. 25 Amstelveenpashouders bezochten met korting het concert van het Amsterdams Operakoor. Ongeveer een kwart van de houders maakte gebruik van speciale decemberacties via de pas.

De gemeente wil voor het totale sociale domein één participatieraad, die alle vorige cliëntenraden vervangt en waarin ook een plaats is voor drie vertegenwoordigers van de minima (zeg maar de oude PMA, die tegen de nieuwe structuur was). Voor leden van de nieuwe participatieraad is in december een presentatie gegeven over de werking van de nieuwe pas.

 

 

Lees ook:‘AV-kaart te commercieel’
Lees ook:Wethouder: Minimaraad niet correct over AV-pas
Lees ook:Voormalige PMA: ‘Nieuwe AV-pas gemiste kans’
Lees ook:Amstelveenpas
Lees ook:Annie M.G.Schmidt kinderweek in in bieb

3 reacties op “Nieuwe AV-pas niet altijd goedkoper dan oude

 1. Frank Bikker

  Ik vind het van de meest krantekakkerige mentaliteit getuigen dat een gemeente als Amstelveen kort op de bijdragen voor kinderen afkomstig uit een gezin met een minimaal inkomen. Een puber moet lid zijn van de bibliotheek. Dat wordt gewoon geëist vanuit de onderwijshoek. Tevens wordt een kind de toegang tot sportverenigingen moeilijker gemaakt. Dit hoort gewoon bij de buitenschoolse basisvoorzieningen. Ik snap niet dat een D66, die zegt het onderwijs te willen verbeteren, hierin heeft toegestemd. Zo zie je maar weer, Haagse praatjes, maar lokaal het tegenovergestelde. Maar Maaike Veeningen zal wel weer niets aan haar kiezers laten horen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Tomaat

  Vreemd dat de gemeente dit orgaan aan de kant heeft geschoven. Een tegengeluid kan nooit kwaad. Het houdt je tenminste scherp. Je kunt er namelijk ook wel eens naast zitten, terwijl dat eigenlijkniet de bedoeling was.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jo

  De SCHAAMTE voorbij
  10% korting bij de Hema ipv van wat bonnen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.