Opgeheven PMA gaat door als raad voor minima

Wil Roode

De door B&W enkele weken geleden met onmiddellijke ingang opgeheven Participatiegroep Minima Amstelveen (PMA) is opgevolgd door de Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA). Onder de nieuwe naam blijven vrijwilligers de belangen van mensen met een laag inkomen, zoals bijstandsgerechtigden, behartigen en hen adviseren. Maar de PMA had een officiële status en was een adviesorgaan van B&W. Overigens werden de adviezen door de gemeente meer niet dan wel overgenomen.

Wil Roode van zowel de voormalige als de nieuwe organisatie, die op geen enkele wijze meer gemeentelijke steun krijgt, maar wel een cliëntenraad wil blijven en opkomen voor de minima, sprak in bij twee raadscommissie (woensdag bij Burgers en Samenleving en donderdag bij Algemeen Bestuur en Middelen, kortweg ABM)).

Dat leek nog even fout te gaan, want de raadsgriffie drukte haar op het hart dat zij niet met zo ongeveer hetzelfde verhaal naar twee verschillende commissies mocht komen. Maar dat bleek een vergissing, die de ambtenaren op geen enkele wijze met gemeentewet of lokaal reglement voor raad en commissies konden onderbouwen.

Terwijl politici en bestuurders kennelijk vinden dat het met de participatie in Amstelveen wel goed zit, denkt Roode (“en met mij velen’) daar totaal anders over. En om de ambtenaren te helpen zich eindelijk meer op de inwoners te richten, moeten die naar een cursus worden gestuurd om dat te lezen. Hun houding moet veranderen van primair ‘nee’ zeggen tegen Amstelveners naar ‘ja’. Dat is kennelijk een revolutionaire wijziging in ambtelijke kring. Daar wist ook de cliëntenraad van mee te praten, maar in plaats van daarmee in gesprek te gaan, hebben B&W die ontbonden, zei Roode donderdagavond tegen de raadscommissie ABM. Volgens haar is er een kloof ontstaan tussen hoogopgeleiden, die over het algemeen wel tevreden zijn met het politieke systeem, en de laagopgeleiden, die zeven jaar korter leven. “Er heerst wantrouwen en boosheid richting het politieke systeem. Mensen voelen zich niet gehoord en gezien, Er is soms verzet. Soms opeen manier die u in dit huis niet gewend bent”, vertelde ze de commissie.

Bij het oude

Een van de redenen voor het opheffen van de PMA was het rapport van die club over een onderzoek naar misstanden, die er inderdaad bleken te bestaan. Als reactie daarop, alsmede op interne perikelen bij PMA, werd het orgaan dus opgeheven. “Men wilde alles bij het oude houden, informeel, even bellen met elkaar, zo doen wij dat hier.”

Het zat de gemeentelijke dienst Werk en Inkomen niet lekker dat er een onderzoek gaande was en vormde een tegenkracht, zei Roode. “Niet alleen probeerde men spreekuurhouders (van OMA, red.) te weren tijdens hoorzittingen en verdwenen minima folders van het werkplein in het raadhuis, we kregen zelfs een verbod om die neer te leggen. De gemeente stuurde de PMA een brief, zonder daar de gemeenteraad van in kennis te stellen, dat minima voortaan € 76 per uur moeten betalen om hun eigen dossier te mogen inzien. Dat de dienst hiermee wet- en regelgeving overtreedt, doet kennelijk niet ter zake.” Ook bijstandsgerechtigden die hun dossier willen inzien bij de ingehuurde bureaus Attentionz en Matchez kregen met verbod te maken. Zij drong er bij de raadsleden op aan B&W vragen te stellen over de in haar ogen absurde hoge bijdrage voor het bekijken van eigen dossiers. Volgens Roode worden voor minima rechten ontoegankelijk gemaakt. Het gaat naar de mening van wethouder Veeningen goed wat betreft de bejegening en klantvriendelijkheid, zei ze. Roode riep raadsleden op tot een gesprek.

 

Lees ook:Voormalige PMA: ‘Nieuwe AV-pas gemiste kans’
Lees ook:‘B&W vertrappen burgerrecht minima’
Lees ook:Opgeheven PMA verwijt B&W ‘onbehoorlijk bestuur’
Lees ook:FNV in beroep tegen stop ‘vogelvrijheid’ PMA
Lees ook:Een jaar ‘verboden’ cliëntenraad minima

15 reacties op “Opgeheven PMA gaat door als raad voor minima

 1. Frank

  Zou het ambtenaren ook 76 euro kosten om hun dossier in te zien?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Stolting

  Als er al 30 burgers haar klachten heeft gedeeld met PMA dan vraag ik mij af hoeveel klachten er werkelijk zijn. Het is bekend dat 1 op de x durven te klagen. Daarnaast zijn er nog eens 15 personen die de anonimiteit willen opgeven.
  In 2014 zijn er ook al vragen gesteld over de gang van zaken rondom re-integratie. Op 25 november 2014 antwoord de gemeente naar de SP, “Het is voor klanten ten alle tijden mogelijk om inzicht te krijgen in het persoonlijk dossier via de klantmanager”. Blijkbaar wordt daarvan gebruik gemaakt en wordt er een drempel op geworpen.
  Ik roep op PMA te steunen op haar Facebook, https://www.facebook.com/VMAmstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. frank bikker

  Ja Johan, zoals rvw op de bovenstaande link zegt : Leuke stof om eens in te duiken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ben er al eerder ingedoken en heb aandacht aan het rapport van PMA besteed. Gelezen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    ???? Geef dan ff de link, als je wilt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Kijk zelf even op 1 september (01.02 uur). ‘Integratie’ en nog wat. Ale kinks staan onder het bericht.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Gerrit

   rvw geeft helemaal geen link. Een van de vele euvels van SP’ers dat ze niet goed lezen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. slimpie

    Hè Gerrit, back in town.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Frank

  Bedankt!
  Het is zeker vreemd dat jullie 30 casussen die niet in het voordeel zijn van de gemeente hebben, die op papier staan. . Zo iets staat los van eventuele interne strubbelingen . Die casusussen verdienen gewoon aandacht van de gemeente. Wat gaan jullie en de gemeente daarmee doen.? En als ik jullie was zou ik eventuele interne problemen maar heel gauw oplossen, want je weet de hond en de stok……..

    /   Beantwoorden  / 
  1. WIl roode

   Beste Frank, het college wil tot op,heden niet met de ontbonden PMA om de tafel om naar alle onderliggende stukken die aan het rapport ten grondslag liggen te kijken. Er is een stok gebruikt om mee te slaan. Overigens ook zonder overleg. Zowel het college als raadsleden zijn nog steeds welkom om alles te lezen.
   Wij wachten af. De leden die pal achter de inhoud staan van het rapport staan ook klaar om nog steeds op te komen voor belangen van minima in Amstelveen.
   W.Roode

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Zo’n zaak is hoeft toch niet gebonden te zijn aan het PMA. Elk geval kan toch individueel voorgelegd worden aan raadsleden zonder dat er het label PMA aan hangt? En zijn er tevens enkele gevallen geen juridische mogelijkheden? Als eventuele laatste mogelijkheden. Overigens heb je nog geen antwoord gegeven op het feit of die eventuele interne strubbelingen opgelost zijn, want dat lijkt me toch een eerste vereiste.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Wil roode

     Er lopen in diverse zaken juridische procedures.
     Raadsleden gaan niet in op individuele zaken.
     De interne strubbelingen waren opgelost door voorstel tot schorsing en vertrek van een tweetal leden.
     Heb je het rapport gelezen?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Sorry , ik speel misschien een beetje de advocaat voor de duivel, maar een voorstel is nog geen daadwerkelijke effectuering van een besluit.
      Overigens ben ik wel van mening dat er een organisatie dient te bestaan die volledig jullie belangen onafhankelijk behartigt.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.