Willem Pel (PMA): ‘Stem minima moet gehoord blijven’

Zowel lokale politici als ambtenaren moeten van ervaringsdeskundigen te horen krijgen hoe hun handelen ´aan de andere kant van het loket´ wordt ervaren. Dat zegt Willem Pel bij zijn afscheid als voorzitter van de Participatiegroep Minima Amstelveen (PMA).

In een afscheidsinterview met Wil Groeneweg-Roode om PMA-blad Kom-Post laat hij weten dat cliënten van de gemeentelijke sociale dienst zich doorgaans in een afhankelijke positie gedrongen voelen. “Bijzonder vond ik de ervaring als ik met een cliënt meeging naar het loket. Volgens de cliënten was de bejegening dan anders dan wanneer zij alleen gingen. Ik heb nooit ervaren dan de gesprekken ontaarden, ook al was ik het met de ambtenaar soms niet eens.”

Het voortbestaan van de PMA in de huidige vorm staat overigens ter discussie, want B&W willen naar één brede participatieraad voor het sociale domein, in plaats van allerlei cliëntenraden. Daarbij zou dan de PMA moeten worden tot één cliëntenraad voor alle mensen met een laag inkomen.

Maar welke structuur er ook komt, Pel wil dat de stem wordt gehoord van de mensen over wie wordt beslist. En dat er een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie komt bij de gemeente en zij sociaal raadslieden benoemt.

Brieven

Een gruwel in zijn ogen is altijd de ambtelijke en niet begrijpen taal geweest van brieven die minima ontvangen. Hij heeft samen met ambtenaren wel eens aan vereenvoudiging van standaardbrieven gewerkt, zodat de mensen ze konden begrijpen en de essentie toch overeind bleef. Maar het gemeentelijke schrijven in voor burgers leesbare taal is een ‘never ending story’, verzucht hij.

Medewerkers van de gemeentelijke organisatie Balans voor schuldhulpsanering vergeten soms naar zijn mening het woordje ‘hulp’. “Door toename van de problematiek en de werkdruk van de medewerkers van Balans is er in mijn ogen te weinig structureel van de grond gekomen.”

Sociaal wonen

In een column in hetzelfde blad hekelt Pel het gemeentelijke beleid ten aanzien van sociale huurwoningen, waarvan er in Amstelveen volgens B&W nu wel genoeg zijn. Het antwoord op de vraag hoeveel van die woningen er bij komen om de wachtlijsten te verkorten, is volgens hem standaard het verhaal over het scheef wonen: Veel mensen zitten voor hun inkomen in een te goedkoop huis en zouden moeten doorschuiven. Waarna volgens Pel weer de riedel over het ontbreken van huurwoningen in het middensegment komt. “Het antwoord dat het gemeentebestuur van oordeel is dat er voor mensen met een laag inkomen geen plaats wordt gemaakt, hoor je niet in de politiek. En het tegendeel al helemaal niet,” schrijft hij.

Van Pel begrijpt best dat mensen het vertrouwen in die politiek verliezen. “En ik weet zelf ook niet hoe je daar verandering in kan brengen. Bij die gedachte begin ik mij te schamen dat ik inwoner ben van Amstelveen en daar mijn stem uitbreng, een gemeente waar ik eigenlijk trots op zou willen zijn.”

 

Lees ook:Soms worden groene idealen GroenLinks gekraakt
Lees ook:PvdA: Extra aandacht voor huisvesting mensen met middeninkomen
Lees ook:CDA praat college na: meer middeldure woningen bouwen
Lees ook:Wat zijn middeninkomens op woningmarkt?
Lees ook:Dit jaar 100 sociale woningen voor AV-ers

Eén reactie op “Willem Pel (PMA): ‘Stem minima moet gehoord blijven’

  1. Ceaucescue

    In het 6 uur journaal het item gezien over sociale woningbouw. Daarin praat men over stijgende behoefte aan soc. woningen door veelvuldig scheiden ( 35% van de bevolking), langer zelfstandig moeten wonen voor ouderen, toenemen van mensen met variabel inkomen, toestroom asielzoekers enz. enz.
    Daar tegenover staat een afnemende soc. woningbouwvoorraad, in Amstelveen toestroom expats en de gemeente voert een nonbeleid onder aanvoering van de VVD en meelooppartij D66.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.