Raat: Het gaat om mensen, niet om Amstelring

 

Herbert Raat

Degenen die nu huishoudelijke (of andere) hulp krijgen via de organisatie Amstelring kunnen daar, als de gemeente die moet financieren met minder geld, ook volgend jaar van verzekerd blijven. Dat antwoordt wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) op een noodkreet van de cliëntenraden van zorgaanbieder Amstelring. Die hebben gezegd zich ernstig zorgen over de continuïteit van zorg te maken.

Amstelveners die nu nog op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wekelijks een aantal uren huishoudelijke hulp krijgen, is de toezegging van Raat al eerder gedaan door de gemeentelijke dienst Sociale Voorzieningen.
Maar dat op zich geruststellende bericht, ook nog eens in de lokale krant Amstelveen Dichtbij herhaald door Raat, strookt volgens de ongeruste hulpbehoevenden niet met wat de Centrale Cliëntenraad liet weten op basis van  wat de Raad van Bestuur van Amstelring zou hebben gemeld.

De Amstelveense Cliëntenraad Thuiszorg, vertegenwoordigd in de Centrale Cliëntenraad, denkt dat de zorg aan de nu bijna 1200 lokale klanten van Amstelring niet is gewaarborgd en dat de dienstverlening door Amstelring op de tocht staat. Dat zou komen doordat de gemeente van Amstelring af wil. In gemeentelijke kring bestaat overigens de indruk dat die organisatie de cliëntenraden gebruikt om te voorkomen dat zij eruit wordt gegooid. Dat de gemeente naar de prijzen kijkt die moeten worden opgehoest, zou volgens Amstelring de bedoeling hebben haar opzij te zetten. Volgens de cliëntenraad, maar gemeentelijke bronnen menen dat die wordt gebruikt, biedt de gemeente nu tarieven voor huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding die aanbieders als Amstelring dwingen onder de kostprijs te werken.
Volgens de cliëntenraad Thuisszorg is Amstelveen de enige van de negen gemeenten waar Amstelring actief is die niet voor een kostprijs wil betalen die overeenkomst met de CAO. En dat zou er dan weer toe leiden dat ongeveer 150 medewerkers van Amstelring bij een andere instelling moeten gaan werken, die slechter betaalt, om de relatie met hun klanten in stand te houden.

Belang instelling niet voorop

“U maakt zich zorgen omdat de directie van Amstelring u in onzekerheid laat over de afspraken die zij met de gemeente Amstelveen maakt voor volgend jaar”, reageert Raat. “Ik zeg u hetzelfde wat ik tegen de directie van Amstelring en de gemeenteraad heb gezegd. Ook al moeten wij het met fors minder geld doen, in 2015 blijven de afspraken op hetzelfde peil. Dit betekent dat Amstelring in staat wordt gesteld om alle cliënten in Amstelveen ook volgend jaar de hulp te geven die zij nodig hebben. Als gemeente zullen wij erop toezien dat dit ook gebeurt.  De afspraken zijn gemaakt en contracten worden in november getekend”. Volgens Raat is dat niet alleen in het belang van de cliënten, maar ook in dat van de medewerkers van Amstelring, die behoefte hebben aan duidelijkheid. “In 2015 gaan we gezamenlijk kijken hoe we voor de komende jaren verder gaan. Het belangrijkste daarbij is dat de hulp aan Amstelveners kwalitatief zo goed mogelijk georganiseerd wordt tegen een redelijke prijs. Daarbij staat het belang van medewerkers en cliënten voorop en niet dat van een instelling, organisatie of directie. Het is mensenwerk”.

 

 

Lees ook:Exit Amstelring huishoudelijke hulp
Lees ook:Gemeente biedt geen ‘Joodse’ huish. hulp meer
Lees ook:SP: Veel onduidelijk over hulp bij huishouden
Lees ook:Huishoudelijke hulpen in zonnetje en wijn
Lees ook:Huishoudelijke hulp (door) betaald bij herindicering

11 reacties op “Raat: Het gaat om mensen, niet om Amstelring

 1. Frank Bikker

  Geen CAOloon voor de huishoudelijke hulpen. Dan zal het niveau ook wel kelderen. Het is toch al zwaar werk voor een karig loon en als je dan nog minder krijgt en een gedeelte van je rechten worden je ontzegd, dan krijg je toestanden zoals in de schoonmakersbranche.
  Wil de hr. Raat zo’n asociale ( indirecte) werkgever zijn?
  Weer een heel stel kiezers voor de SP!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ik denk dat je het niet goed begrijpt. Er zitten, dat is al eerder gebleken, in de onstuimige kosten van het management, dat vermoedelijk nog nooit een hulpbehoevende van dichtbij geeft gezien, veel kosten. Niks in het nadeel van die cao. Overigens vraag ik mij af of Amstelring die nu wel correct toepast. Niet voor niks lag die toko onder vuur. Ik begrijp best dat de gemeente openheid van zaken wil.

     /   Beantwoorden  / 
 2. frank

  Als zou blijken dat Amstelring een waterhoofd heeft, dan heb je gelijk, maar dat kon ik niet direct uit je bericht halen. Raat praat over hulp tegen een redelijke prijs en wat is nou redelijk? (Cao conform of lager)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Toch denk ik persoonlijk dat al eerder in opspraak geraakte Amstelring, een mammoetinstelling, de clienteraad inschakelt om het bedrijf overeind te houden, met alle hoge kosten voor het management van dien. Je denkt toch niet dat een veel verdienende manager daar ook maar iets te maken heeft met de cao-sloebers? Maar die kun je natuurlijk beter inzetten dan geld voor de top vragen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Het is nog altijd; Wie betaalt, die bepaalt.Maw de hr. Raat kan best bepaalde voorwaarden bij de uitbesteding bedingen betreffende het CAO loon van de man/vrouw op de werkvloer en dat geldt tevens voor het management.
    Trouwens de hr. Raat zou heus wel in zijn persberichten vermelden dat het personeel volgens de CAO moet werken, maar daar heb ik bij hem niets over vernomen, enkel een redelijke prijs, wat dat ook moge zijn!
    Onverlet blijft staan dat duidelijkheid rijkelijk laat is.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  @Frank, Raat bepaalt wat een ‘redelijke prijs’ is, desnoods na overleg met een interim-manager.

    /   Beantwoorden  / 
 4. frank

  @RVW Je moet eens afleren om antwoorden te geven voor iemand anders met een air of dat de absolute waarheid is. Geef gewoon je mening of schrijf een artikeltje ( iets wat ik je overigens nooit heb zien doen)

    /   Beantwoorden  / 
  1. PG van Faassen

   Juist

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Frank, jij vroeg je af wat Herbert Raat onder ‘een redelijke prijs’ verstaat. “Wat dat ook moge zijn!, voegde je daaraan toe. Ik reageerde daarop met een suggestie hoe die prijs tot stand kwam. Mijn waarheid is net zomin absoluut als de jouwe, maar het leek mij een redelijke veronderstelling. Wat is daar zo verkeerd aan dat ik dat moet afleren?

     /   Beantwoorden  / 
 5. jo

  Amstelring vraagt voor huishoudelijke hulp >= € 23,- en de zorgverleenster krijgt nog geen € 11 – bruto.
  Wel erg veel overhead…

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   FF vlug rekenen. Dus ongeveer 8 euro netto. Ik heb me door de enkele werkgevers die ik ken laten vertellen, dat de gemiddelde werknemer ongeveer 2,2 maal netto loon kost is ongeveer een 18 euro, laten we het naar boven afronden 20 euro. Dan is 23 inderdaad wel erg veel. Ze zitten ook wel in een mooi pand daar aan de Laan der Helende Meesters en ik ben ook wel eens geweest bij het voormalige klooster op de Rembrandtweg, ook wel een topstek. Maw 23 euro is wel hoog!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.