SP: Zwartboek WMO raadsbreed overgenomen

 

Marina Casadei

Volgens de SP zijn haar in een zwartboek vastgelegde aanbevelingen over de uitvoering van de WMO raadsbreed overgenomen. Dat zal woensdag blijken uit een door de SP met steun van andere fracties in te dienen motie. WMO staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning, die op gemeentelijk niveau allerlei voorzieningen voor zorgbehoevende burgers regelt. In januari wordt dat pakket uitgebreid, omdat dan allerlei Rijkstaken – waarvan een deel onder de AWBZ viel – naar de gemeente gaan en onder de WMO zullen vallen.

De gemeente heeft een  zogenaamd WMO-loket, waar men voor hulp kan aankloppen, maar dat werkte voor geen meter, constateerden burgers die dat deden. Het stond ook in het in juni door de SP aan wethouder Herbert Raat aangebonden zwartboek.

‘Het zwartboek is zowel door het college als door de fracties goed ontvangen en heeft de discussie over de bejegening van cliënten in gang gebracht’, zegt de SP nu. ‘In een brief heeft het college de gemeenteraad in ieder geval laten weten dat medewerkers al stappen hebben gezet naar een betere omgang met cliënten. Ook zullen zij voortdurend worden getraind op klantbejegening. Omdat er ook klachten zijn binnengekomen over de weigering van woonurgenties aan moeders met kleine kinderen, heeft de wethouder toegezegd dat de beleidsregels hieromtrent worden aangepast. Daar hoort de gemeenteraad binnenkort meer over.’

Intussen blijft natuurlijk de vraag waarom extra training in zo iets simpels als bejegening van burgers en in klantvriendelijkheid nodig is voor ambtenaren die zeggen ‘professioneel’ en (hoog) opgeleid te zijn in de hun vak.

 

SP-raadslid Marina Casadei, die het zwartboek aanbood en samenstelde, is intussen verheugd over de constructieve opstelling van alle fracties en het college. “De aanbevelingen uit het Zwartboek dienstverlening WMO-loket zijn overgenomen en daarmee hebben we een stap in de goede richting gezet. De SP is vooral tevreden over het besef dat er een betere klachtenafhandeling moet komen, waarbij niet alleen naar procedures maar ook naar de inhoud wordt gekeken”.

De raad vindt dat het college hem goed moet informeren over de aard en omvang van de ingediende klachten, zodat men kan bijsturen. “Samen met de andere fracties wordt daarom een motie ingediend waarin wij het college vragen een onafhankelijke klachtenprocedure, klanttevredenheidsonderzoeken en rapportage daarover aan de gemeenteraad op te nemen in de verordening”, zegt Casadei.

 

Verbetervoorstellen

De SP wil woensdag amendementen op de voorgestelde verordening indienen, die nog meer verbeteringen inhouden. Zo vindt de SP het de taak van de gemeenteraad minimumtarieven vast te stellen voor door de gemeente te leveren diensten. Vooral omdat de hoogte van het persoonsgebonden budget daaraan wordt gekoppeld.

Ook pleit de SP er voor de 1,1 miljoen euro, die overblijft op de begroting van het WMO-budget voor 2015, te ‘oormerken’ en niet in de gemeentelijke spaarpot te laten verdwijnen. Het geld moet volgens de SP voor onvoorziene uitgaven die de nieuwe WMO met zich meebrengt beschikbaar blijven, vindt de fractie. “En niet aan lantaarnpalen worden besteed”, zegt Casadei.

 

 

 

Lees ook:SP maakt zwartboek over WMO-loket
Lees ook:SP-zwartboek falend zorgloket gemeente
Lees ook:SP gaat vuile sociale was gemeente buiten hangen
Lees ook:Weer actie SP wegens ‘doof- en blindheid’ politiek
Lees ook:SP: ‘Politiek laf jegens kwetsbare burgers’

2 reacties op “SP: Zwartboek WMO raadsbreed overgenomen

 1. Marianne

  Intussen blijft natuurlijk de vraag waarom extra training in zo iets simpels als bejegening van burgers en in klantvriendelijkheid nodig is voor ambtenaren die zeggen ‘professioneel’ en (hoog) opgeleid te zijn in de hun vak.

  Helemaal mee eens, het is van de gekke, dat voor gewoon luisteren naar MENSEN, ze op een vriendelijke manier bejegenen, ze helpen met problemen, ze dus NIET van het kastje naar de muur sturen, ze in de ogen kijken ipv naar de cijfertjes op een scherm cursussen nodig zijn, die natuurlijk weer heel veel geld kosten. Een robot, zou het misschien nog beter doen als je ze een goede chip inbouwt.
  Ga zo door SP!

    /   Beantwoorden  / 
 2. gjzn

  Strooizout in voorraad voor een strenge winter?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.