Raat voorstander tegenprestatie bij uitkering

Foto: Amstelveenweb.com

 

Foto: Amstelveenweb.com

Terwijl het plan her en der op verzet stuit, mag het van wet houder Herbert Raat best worden uitgevoerd. Het kabinet heeft plannen om mensen met een uitkering iets voor dat geld terug te laten doen. Dan wordt het een taakstraf, zeggen sommige tegenstanders.

Maar volgens Raat is de combinatie werk en betaald worden nu eenmaal vrij normaal in de samenleving. En als mensen van die samenleving geld krijgen, magen zij in ruil daarvoor best een prestatie leveren. Hij paste zelf dat principe een paar jaar geleden toe, door mensen met een uitkering op te roepen samen met hem sneeuw te ruimen. Twee op de drie kwamen niet opdragen, gewend als zij waren niets voor een uitkering te hoeven doen.Raat haalde dezer dagen NRC Handelsblad, waarin Ingmar Vriesema een lang artikel aan het onderwerp wijdde. Daarin kwamen ook de critici aan het woord, zoals de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), de FNV, hoogleraar Gijsbert Vonk in Groningen en onderzoeker Alexa Corra aan de Vrije Universiteit. Maar Raat is blij  et het kabinetsplan, waarin tot zijn genoegen behalve zijn eigen VVD dus ook de PvdA meegaat. Nou ja, die A stond ooit voor arbeid. Het was niet de PvdU(itkering), maar dat weet misschien niet meer iedereen.

Raat herinnert zich zijn actie van drie winters geleden nog goed. Er lag zoveel sneeuw dat de gemeente met een tekort aan mankracht kampte om de gladheid te bestrijden, vertelde hij NRC. Zijn ludieke actie was dat hij negen mensen met een bijstandsuitkering optrommelde om sneeuw te ruimen en zo iets terug te doen voor de samenleving die hen bekostigde. Van de negen kwamen er maar drie – leuke jonge vrouwen – opdagen. „Het werd een heel leuke dag”, herinnert Raat zich in het artikel. “En die vrouwen hebben keihard gewerkt.” Volgens hem zijn zij tegenwoordig alle drie aan het werk. “Die willen gewoon werken en gaan er voor. Werk hoeft niet altijd leuk te zijn. En je ontmoet collega’s. Van het ene komt vaak het andere.”

‘Tot tevredenheid van wethouder Raat vindt zijn ludieke plan navolging in heel Nederland’, meldt NCR Handelsblad. ‘Niet voor een handvol bijstandsgerechtigden, maar voor alle 400.000. Het kabinet wil hen vanaf juli verplichten om – naast hun verplichte reïntegratie traject, gericht op terugkeer naar de arbeidsmarkt – een ‘maatschappelijk nuttige tegenprestatie’ te laten verrichten. Als ruildienst voor het ontvangen van een bijstandsuitkering. Het principe van de wederkerigheid – voor wat hoort wat – sluit beter aan bij „een meer participerende samenleving”, schrijft het kabinet in de toelichting bij het wetsvoorstel, dat wacht op behandeling in de Tweede Kamer.’

In sommige gemeenten werd al in 2012 een tegenprestatie van uitkeringsgerechtigden verwacht. Van juli af zijn gemeenten verplicht dat te doen. Zij  leten mensen in de bijstand laten meewerken in de stadsreiniging, de plantsoenendienst, buurtcentra enzovoort. Wie weigert, krijgt bijvoorbeeld tijdelijk geen geld. De uitkering is nu € 640 per maand voor een alleenstaande en € 1.286 voor een samenwonend paar.

Alex Corra vindt het plan volgens de krant „riskant”. Het gaat volgens hem helemaal niet om reïntegratie, maar gewoon om de samenleving te laten zien dat de uitkeringstrekker wat terugdoet. En als een gemeente heel fanatiek met het concept aan de slag gaat, lijkt het op een taakstraf., vindt de VU-onderzoeker.  „Ik ken een gemeente die een man in de bijstand grofvuil liet ophalen met een bakfiets. Zijn kinderen werden op school gepest omdat hun klasgenoten dachten dat hij een taakstraf aan het uitvoeren was,” vertelde hij aan NRC.

Het zogenoemde sobere Work First-regime zou kunnen om mensen op weg te helpen naar de gewoonte te werken. Dat is wel te verdedigen, vindt Corra. “Er zit een diagnostisch doel achter, en Work First duurt maar twee of drie maanden. Maar hoe lang duurt straks de tegenprestatie? Het wetsvoorstel is daar onduidelijk over.”

Hij is vang dat mensen straks allerlei saaie klussen moeten doen. Het gevaar bestaat dat mensen vanaf juli oeverloos saaie klusjes moeten uitvoeren. “Bijna de helft van de gemeenten die de tegenprestatie na 2012 al zijn gaan opleggen, houdt een gemiddelde duur voor de tegenprestatie aan van meer dan een half jaar, blijkt uit recent onderzoek van de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook gebruiken de meeste gemeenten de tegenprestatie om burgers te ontmoedigen de bijstand in te gaan. Dat is opvallend, want ‘afschrikken’ noemt het kabinet niet als doel van de verplichte tegenprestatie.”

Ook hoogleraar in het sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk constateert dat het wetsvoorstel zich vooral uitlaat over de plichten van mensen in de bijstand, niet over hun rechten. En ook ios het volgens hem nogal vaag over het recht het verrichten van de tegenprestatie te weigeren. “Wat als de bijstandsgerechtigde het werk te vernederend vindt of de tegenprestatie indruist tegen zijn geloofsovertuiging?” vraagt hij zich af. Volgens hem zet het kabinetsplan de deur open voor revanchepraktijken. „Zo van: die bijstandstrekkers moeten maar eens voelen dat ze leven van belastingcenten.”

En de VNG zegt dat gemeenten onvoldoende mensen hebben om maatschappelijke tegenprestaties te organiseren en te handhaven. Ook FNV en Divosa (vereniging van gemeentelijke managers op het terrein van participatie en werk) zijn kritisch. Maar Raat juicht de plannen toe. “Het werd de hoogste tijd”, zei hij tegen de krant.  “Als je geld krijgt van de samenleving is het niet meer dan normaal dat je iets terugdoet.” De kritiek op de maatregel is volgens hem een ‘pavlovreactie’. Ook bij geestdodende klussen overheerst naar zijnn mening de positieve kant van werk. Zoals het hebben van collega’s en een praatje bij de koffieautomaat.

 

Lees ook:SP hekelt bijstandbeleid van college
Lees ook:VVD: mensen met uitkering snel aan ‘t werk zetten
Lees ook:Mensen in bijstand op hondencontrole
Lees ook:Meer mensen aan ‘t werk doel nieuw beleid
Lees ook:CDA: ‘Iedereen in de bijstand aan het werk’

7 reacties op “Raat voorstander tegenprestatie bij uitkering

 1. aan het werk

  Goed idee van de wethouder. Er zijn op het raadhuis ambtenaren teveel omdat er niet meer aan grote projecten wordt gewerkt, volgens dezelfde wethouder. 1 + 1 = 2 dus vanaf morgen kunnen zij aan de slag met papier prikken, toezicht houden etc. Eens kijken of de wethouder inderdaad consistent is. Of worden alleen uitkeringsgerechtigden op de korrel genomen? Zijn er nog ex-wethouders van de VVD die nog een wachtgelduitkering genieten? En wordt het salaris van de burgemeester gekort met het bedrag dat hij als lid van de Eerste Kamer al verdient?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees Jansse

  Geachte hr. Raat,
  Als niet VVD’er vind ik ook dat er tegenover een uitkering een tegenprestatie mag staan, maar ik vind ook dat er dan een positieve prikkel van dat werk uit moet gaan, zoals vroeger met de Melkertbanen. Ik ken diverse personen die toen zeer gemotiveerd hebben gewerkt en een groot gedeelte hebben zo ook weer regulier werk gekregen.Toen de extra positieve prikkel werd gestopt, voelden deze mensen zich voor joker staan en velen van hen hebben er toen de brui aan gegeven. Vooral toen zij zagen dat er projekten waren/zijn waar verslaafden tegen een zeer kleine vergoeding of enkele pakjes shag wel een veeg/papierwerk mochten voortzetten enkel en alleen omdat ze anders misschien overlast zouden veroorzaken. Dat steekt.
  Ook moeten deze mensen dat werk als zinvol ervaren. Dat lijkt me niet als ze rondom een winkelcentrum sneeuwruimen ten gerieve van de winkeliers, die er zelf geen cent voor over hadden om dat te regelen, terwijl ze genoeg jongeren in dienst hebben die voor een paar euro per uur werken.
  Ik ben een ervaringsdeskundige. Tien jaar geleden ben ik zelf gedeeltelijk afgekeurd en mocht ik als HBO’er , kinderwagens monteren of vlaggen naaien. Ik vond het ronduit vernederd. Ik denk dat een werkgever in zo’n branche mij niet eens zou willen hebben met mijn achtergrond vanwege het feit dat ik niet in zijn team zou passen.Gelukkig heb ik de mazzel gehad dat ik ander werk heb gevonden in branche, maar dan een treetje lager.
  Ik vind namelijk dat door mensen die bij uw partij zitten heel gemakkelijk wordt geroepen. Ga dit maar doen of ga dat maar doen en de hele sfeer die dat uitademt is zoiets van dat je eigenlijk een parasiet bent.
  Nou hr. Raat 95% van de mensen willen werken, terwijl velen en misschien ook uzelf zich nauwelijks kunnen voorstellen om 1 of 2 jaar van de bijstand te leven.
  Daarnaast heeft u het over geestdodend werk. Dat heb ik vroeger als bijbaantje gedaan. U heeft het over een praatje bij koffiezetapparaat. Nou waar ging het over. Hoeveel er geneukt was, hoeveel ze gezopen hadden en wat Ajax had gedaan. En de oudere dames hadden het over de kapper of over hoe goed hun (klein) kinderen waren. Nou ik veerzeker u dat is eventjes leuk maar als je dat de hele dag hoort. Dan roep je ook Blah!!!!!!!
  Stel alleen 1 van uw kinderen voor in zo’n hesje, terwijl ze buiten hun schuld en met een goede opleiding daar voor iedereen te kijk moeten rondlopen. Leuk he!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Els Verkerk

  En nu 2 jaar schoffelen en sneeuwruimen hr. Raat. Kijken hoe het u bevalt. Kijk voor een paar uur is het grappig en zeker als je vlak voor de verkiezingen weer op de foto kan. Ook leuk als uw vrouw zoiets moet doen en op straat door 1 of andere macho wordt nageroepen dat ze een lekkere kont heeft.

    /   Beantwoorden  / 
 4. joop

  Laat Mr. Raat eerst zelf eens ondervinden hoe het is om van 600 euro rond te moeten komen ipv 10.000.
  Ik zit zelf in een uitkering en ben erg ongelukkig. Elke maand is na 2 weken het geld op, en moet ik 2 weken zien te overleven.
  En nee ik rook en drink niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Els verkerk

   En om jouw werkervaring op peil te houden mag je sneeuw ruimen voor winkeliers. Daar leer je echt iets van.

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    Schaam je, valse Els.

      /   Beantwoorden  / 
 5. aan het werk

  De wethouder, altijd haantje de voorste om in de media te komen, hult zich nu in veelzeggend stilzwijgen. Zou er soms iets te verzwijgen zijn als er overtollige ambtenaren en VVD-ers met wachtgeld in het spel zijn? Was het gewoon niets meer dan een staaltje uitkeringstrekkers-bashen van deze VVD-wethouder, die stoerdoenerij?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.